4.8 C
Rīga
otrdien, 7 maijs, 2024

Kas jāzina, pirms dodies ginekologa kabinetā

 

Tu jau zini, ka vismaz reizi gadā ir jāapmeklē ginekologs. Tā tu varēsi izvairīties no veselības problēmām un pārliecināsies, ka tev tiešām nekas nekait. Taču, pirms sēdies ārsta krēslā, ņem vērā dažus ieteikumus.

Izvēlies pareizo laiku

Svarīgākais iemesls, kāpēc reizi gadā būtu jādodas pie ginekologa, ir citoloģisko uztriepju pārbaude. Lai pārbaude izdotos precīzāka, atceries, ka ginekologs jāapmeklē divas nedēļas pēc pēdējās menstruācijas pirmās dienas. Ja pie ārsta dosies ātrāk, menstruālās asinis var apgrūtināt precīza rezultāta iegūšanu. Savukārt, ja pie ārsta dosies vēlāk, tavs organisms jau gatavosies nākamajām mēnešreizēm, kas atkal var apgrūtināt analīžu nolasījumu.

Atliec mīlēšanos

Diemžēl pirms vizītes pie ginekologa jāievēro vēl kāds noteikums – 24 stundas pirms pārbaudes būtu vēlams atturēties no seksa, īpaši tad, ja kā kontracepcijas metodi izmanto spermicīdus. Ja tomēr kaisle izrādās spēcīgāka par tavām zināšanām, atceries, ka sperma un spermicīdi joprojām var atrasties tavā makstī un mainīt pārbaudes rezultātus.

Nelieto medikamentus

Pat tad, ja ārstējies no piena sēnītes vai kādas līdzīgas saslimšanas, vismaz vienu diennakti pirms ārsta apmeklējuma atsakies no tādu medikamentu lietošanas, kas ievadāmi makstī – svecītes, bumbiņas, tabletītes… Atceries, ka šie medikamenti var noslēpt patoloģiskās šūnas.

 

Kādas analīzes būtu obligāti jāveic ginekologa kabinetā?

 

Onkocitoloģiskā izmeklēšana. Šī izmeklēšana nepieciešama, lai agrīni diagnosticētu dzemdes kakla slimības. Izmeklēšanas laikā no dzemdes kakla ārpuses un dzemdes kakla priekšējās daļas tiek paņemts šūnu paraugs. Šī analīze jāveic ne retāk kā reizi gadā, bet, ja pastāv kādi iedzimti riski, pat vēl biežāk.

Maksts mikrofloras analīze. Šī diagnostika precīzi palīdz izvērtēt maksts iekaisumus un infekcijas. Arī šo analīzi parasti veic katrā apskatē, jo ar tās palīdzību iespējams konstatēt dažādas sēnītes, gonoreju, stafilokokus un citus infekcijas izraisītājus.

Ultrasonogrāfija. Šī ir metode, kuru parasti izmanto, ja ginekologam izmeklēšanas laikā radušās kādas aizdomas vai sieviete, piemēram, sūdzas par sāpēm vēdera lejasdaļā. Ja savulaik ultrasonogrāfiju veica samērā reti, tad tagad šī ir ierasta ginekoloģisko izmeklējumu metode, kas ļauj tev un tavam dakterim būt vēl drošākai par tavu veselību.  

Krūšu izmeklēšana. Seko līdzi, lai katrā ārsta apmeklējuma reizē tev tiktu veikta arī krūšu izmeklēšanu. Būtu ieteicams, lai ārsts tevi iemācītu krūtis pārbaudīt arī pašai. Palūdz, lai viņš tev izskaidro, ko un kāpēc dara, jo krūšu iztaustīšana ir labākā pašpārbaudes metode. Ja jūti kādus neierastus veidojumus krūtīs vai sāpes, pieprasi arī krūšu ultrasonogrāfiju.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.