12.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Kad tavs ginekologs rīkojas neētiski

 

Vai arī tev ir gadījies, ka ārsts izsaka nievājošu piezīmi vai atstāj kabinetu uz tik ilgu laiku, ka tu sāc domāt, vai tik neesi aizmirsta? Cosmo lasītājas ir piedzīvojušas vēl daudz ko mulsinošāku.

Krūšu izmeklēšana, analīžu paraugu paņemšana, intīma saruna – visticamāk, tev nav šaubu par to, ko tu parasti vari sagaidīt ginekologa kabinetā. Taču ir gadījumi, kad viņš vai viņaizdara ko tādu, kas tevi patiesi pārsteidz un liek aizdomāties par ārsta ētiskumu un profesionalitāti. Tā kā mēs zinām, ka apjukuma vai mulsuma dēļ tu šādā situācijā varētu justies visai bezpalīdzīga, tad jau laicīgi, aptaujājot Cosmo lasītājas, noskaidrojām deviņas spilgtas un reālas ginekologa kabinetā piedzīvotas etīdes, kas var likt domāt par rakstīta vai nerakstīta likuma pārkāpumu. Pēc tam, konsultējoties ar speciālistiem, katru no tām sīki jo sīki izanalizējām, proti, vai ārsts tiešām ir pārkāpis kādu robežu un kur var sākt runāt par tavu tiesību pārkāpšanu.Starp citu, pat runāšana pa mobilo telefonu tavas vizītes laikā ir neētiska un neprofesionāla, jo tu taču esi samaksājusi, piemēram, par 15, nevis 10 minūtēm. Un, lai īstajā brīdī tev nepietrūktu gana spēcīgu vārdu, ko pateikt neprofesionālajam ginekologam, mēs sagatavojām pieklājīgus, taču striktus aizrādījumus.

 

“Kad kājas biju jau novietojusi uz krēsla, mana ginekoloģe pēkšņi pameta kabinetu uz vairākām minūtēm. Kad ārste atgriezās, viņa man neko nepaskaidroja.”

Ja vien tas nav dzīvības un nāves jautājums, ārsts tavas vizītes laikā nedrīkst atstāt kabinetu. “Tu par šo laiku esi samaksājusi,” uzsver veselības klīnikas Premium Medical vadītāja, juriste medicīnas tiesībās Signe Dauškane-Platace.Tāpat nav pieļaujams, ka tavā klātbūtnē tiek skaļi saukti vai analizēti citas sievietes analīžu rezultāti. “Gan pēc Ārstniecības likuma, gan starptautiskajiem tiesību aktiem, tas ir ļoti rupjš pacientu tiesību pārkāpums, jo skar konfidencialitāti un datu aizsargātību,” skaidro Signe Dauškane-Platace.

Ja tas notiek ar tevi:

Tieši un konkrēti pajautā ārstei, kur viņa bija. Un, ja ginekoloģe nespēj izdomāt pat asprātīgu paskaidrojumu tam, kur pazuda, apsver iespēju nākamreiz doties pie cita ārsta.

 

“Apskates laikā ginekoloģe izteica nejauku komentāru par manu bikini frizūru.”

“Tas ir neētiski, jo ārsta uzdevumos neietilpst tava pedikīra, tetovējuma, pīrsinga vai bikini frizūras apspriešana,” skaidro Signe Dauškane-Platace. Vienīgais, par ko tu vēl varētu saņemt aizrādījumu, ir tas, ka pirms vizītes neesi nomazgājusies.

Tiesa, ja bikini frizūru esi uzpucējusi ar skuvekļa vai vaksācijas palīdzību, var gadīties, ka ārsts vizītes laikā patiešām painteresējas par tava intīmā apmatojuma biezumu un citām detalizētām īpašībām. Kāpēc? Ja tu esi samazinājusi apmatojumu, tad ginekologam ir grūti pateikt, vai tev nav problēmu ar vīrišķo hormonu pārbagātību. Lūk, šādā situācijā jautājumus par bikini frizūru nevajag uztvert saasināti.

Ja tas notiek ar tevi:

Pajautā ginekoloģei, ko viņa ar tikko pateikto domāja un kāpēc viņa tā teica. Tu vari piebilst, ka, tavuprāt, šai piezīmei nav nekāda sakara ar pārbaudi. Ginekoloģe, kura nedomāja neko ļaunu, acumirklī atvainosies, savukārt tā, kurai patiešām ir pretenzijas pret tavu bikini frizūru, noteikti nav pelnījusi tevi kā pacienti.

 

“Mans jaunais ginekologs veica man taisnās zarnas pārbaudi. Vēl neviens man nebija to darījis!”

Vizīte pie ginekologa jau tāpat saistās ar zināmu devu mulsuma un bailēm, tāpēc pēkšņa taisnās zarnas pārbaude (tā, ārstam ievietojot vienu cimdotu pirkstu tavā vagīnā, bet otru taisnajā zarnā, tiek veikta, lai diagnosticētu olnīcu un taisnās zarnas audzējus) var izrādīties visai šokējoša pieredze. Tiesa, vienīgais, ko tu šādā situācijā vari pārmest savam ginekologam, ir tas, ka viņš tevi par to laikus nebrīdināja un nepaskaidroja, kāpēc ir jāveic šāda izmeklēšana.

Taisnās zarnas pārbaudi bieži vien veic sievietēm pēc 40 gadu vecuma, jo tad palielinās risks saslimt ar olnīcu un taisnās zarnas vēzi. Arī nevainīgu meiteņu intīmās veselības pārbaudei ārsti bieži izmanto tieši šo metodi, jo tā var aizstāt vaginālo izmeklēšanu. Signe Dauškane-Platace gan uzsver, ka aizvien lielāks skaits ginekologu to izmanto arī ikgadējā pacientes pārbaudē, jo caur taisnās zarnas sieniņu var labi pārbaudīt olnīcas. “Tas, ka tas tiek darīts, ir tikai apsveicami,” uzsver juriste medicīnas tiesībās.

Ja tas notiek ar tevi:

Tu ginekologam droši vari aizrādīt par laicīgu nepabrīdināšanu un veiktās izmeklēšanas neizskaidrošanu. Pasaki, ka tas tev bija negaidīti un nākamreiz tu jau laicīgi gribētu dzirdēt, ko un kāpēc viņš darīs. Ja tev šī izmeklēšana sagādā ļoti nepatīkamas sajūtas, tev ir tiesības no tās atteikties. Taču pastāv iespēja, ka ārsts uzskatīs, ka tā tev noteikti ir jāveic: tad nu tev atliks viņam uzticēties vai būs jāmeklē cits speciālists.

 

“Tiklīdz bija jāsāk mana iegurņa apskate, ginekoloģe kabinetā ieaicināja veselu baru medicīnas studentu un rādīja viņiem mani kā piemēru.”

Eksperti atzīst, ka, piemēram, universitātes slimnīcās šāda prakse ir iespējama, taču iepriekš noteikti būs notikusi vienošanās ar pašu pacientu. Protams, studentiem dzīvē ir jāredz, kā profesionāli tiek veikta krūšu apskate, onkocitoloģiskā izmeklēšana vai ultrasonogrāfija, taču pēkšņa viņu parādīšanās tavas vizītes laikā nav pieļaujama. Neviens svešinieks nedrīkst ienākt ārsta kabinetā, ja tajā tiek apkalpots pacients!

Ja tas notiek ar tevi:

Neļauj ginekologam sākt vai turpināt tavu izmeklēšanu, pirms studenti nav atstājuši kabinetu. Esi kategoriska savā prasībā, taču apslāpē emocionalitāti. Pēc tam vērsies pie klīnikas vadības un prasi, lai viņi paskaidro notikušo. Starp citu, tev ir nopietns arguments nemaksāt par šādu vizīti.

 

“Mana ginekoloģe uz brīdi tika izsaukta ārā. Kad viņa atgriezās, tad ar savu cimdoto roku pieskārās durvju rokturim un, pirms sāka manu apskati, rokas nenomazgāja,un arī cimdus nenomainīja.”

Pat vistīrākajos veselības centros mīt baktērijas, vīrusi un sēnītes, un, lai arī risks nav augsts, tu varēji dabūt kādu infekciju. Starp citu, ir stingri noteikts, ka veselības aprūpes darbiniekiem jāmazgā rokas ar ziepēm un ūdeni pirms un pēc kontakta ar pacientu, it sevišķi tad, ja noticis kontakts ar gļotādām, sekrētiem, izdalījumiem, asinīm un ķermeņa šķidrumiem, kā arī pēc kontakta ar mikroorganismu avotu un cimdu novilkšanas. Šoreiz ginekoloģe šo prasību ir klaji ignorējusi!

Ja tas notiek ar tevi:

Stingrā un nelokāmā balsī liec ārstei pārtraukt izmeklēšanu vai neļauj to sākt, pirms viņa nav nomazgājusi rokas vai nomainījusi cimdus. Pasaki, ka tevi satrauc tas, ka viņa pieskārās durvju rokturim, jo tas var būt infekciju perēklis. Pēc vizītes padomā, vai tev nevajadzētu atrast ginekologu, kurš higiēnu uztver nopietnāk.

 

“Ginekoloģe man sāka uzdot ļoti intīmus jautājumus, piemēram, vai man seksa laikā ir problēmas ar miklumu un orgasmu.”

Viņas šķietami personiskie jautājumi patiesībā ir cieši saistīti ar tavu intīmo veselību. Jautājot tev par lubrikāciju jeb mitruma veidošanos seksa laikā un orgasmu, ginekoloģe cenšas noskaidrot, vai tev, piemēram, nav kāda seksuālā disfunkcija. Statistikas dati liecina, ka mūsdienās 45% reproduktīvā un menopauzes vecuma sieviešu izpaužas zema seksuālā aktivitāte, seksuālās vēlmes vājums vai zudums. Tam var būt gan psiholoģiski, gan hormonāli, gan dažādi citi iemesli, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai uz ārsta uzdotajiem jautājumiem tu atbildi atklāti un precīzi. Starp citu, arī sāpes mīlēšanās laikā var liecināt par ginekoloģisku saslimšanu.

“Tieši šīs svarīgās sarunas dēļ ir būtiski, lai vizīte pie ginekologa būtu ilgāka par 15 minūtēm. Kura sieviete gan var atvērties tik īsā laikā un paspēt izstāstīt ārstam visu par savu seksuālo dzīvi,” jautā Signe Dauškane-Platace.

Ja tas notiek ar tevi:

Nemulsti un esi godīga! Tā ir lieliska iespēja labot to, kas tev traucē izbaudīt pilnvērtīgu un kaislīgu seksuālo dzīvi. Taču, ja esi pārliecināta, ka ar tevi viss ir kārtībā, tad tā arī pasaki ārstam: “Esmu laimīga savā intīmajā dzīvē.”

 

“Viņa sarīkoja gluži vai audzināšanas stundu par to, ka visapkārt plosās STS un man ir vairāk jādomā par izsargāšanos.”

Šāda lekcija patiesībā ir liela daļa no vizītes: ginekologam ir tev jāstāsta par seksuāli transmisīvajām slimībām (STS) un citiem riskiem, piemēram, to, ka tās var ietekmēt auglību. Ir dzirdēti gadījumi, kad viena kaislīga nakts, kuras laikā netika veikta izsargāšanās, jaunai sievietei vēlāk maksāja ar dzemdes izņemšanu. Turklāt jau sen ir zināma patiesība, ka daudz vieglāk ir izvairīties no saslimšanas nekā to ārstēt.

Ja tas notiek ar tevi:

Izmanto vizīti pie ginekologa lietderīgi un noskaidro drošākos un sev piemērotākos kontracepcijas līdzekļus. Vēl pārliecinies, ka tev tiek veiktas visas nepieciešamās analīzes, jo par saslimšanu ar STS bieži vien neliecina nekādas ārējas pazīmes. Ja uzskati, ka ārste kritizē tavu seksuālo dzīvi, saki: “Es visu saprotu, bet šobrīd notiekošo es uztveru kā nosodījumu no jūsu puses, un tas man noteikti neliek justies komfortabli.”Ja arī tad nevarat sarunāties mierīgos toņos, meklē brīvdomīgāku ginekoloģi.

 

Teksts: Zane Nikodemusa.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.