8.8 C
Rīga
otrdien, 7 maijs, 2024

6 muļķīgi meli ginekologam

 

Jā, nav viegli atzīties ārstam, ka tu ne vienmēr lieto prezervatīvu vai dažreiz aizmirsti iedzert pretapaugļošanās tableti. Tomēr ir svarīgi tikt tam pāri un atklāt patiesību. Melojot par šīm tēmām, tu kaitē savai intīmajai veselībai.

Ikgadējās ginekoloģiskās pārbaudes laikā par noslēpumainību jāaizmirst. Ārsts vienkārši cenšas noskaidrot būtiskas intīmās detaļas. Iespējams, tu no viņa jautājumiem gribi izvairīties tāpēc, ka baidies no nosodījuma, taču labs ginekologs tev neko nepārmetīs. “Mēs, ārsti, esam redzējuši un dzirdējuši visu. Nav nekā tāda, kas spētu mūs šokēt,” apstiprina grāmatas What the Yuck: The Freaky and Fabulous Truth About Your Body (Oxmoor House, 2010) līdzautore, medicīnas doktore Rošini Raja. “Mūsu pienākums ir rūpēties par tavu veselību, bet mēs to nevarēsim, ja neuzzināsim atbildes uz dažiem intīmiem jautājumiem. Tāpēc nemulsti un neraizējies, ka varētu atšķirties no citiem. Ja par šīm lietām melosi, ārsts nevarēs tev ieteikt, piemēram, efektīvāku infekciju ārstēšanu, piemērotāku kontracepcijas metodi vai pat dzīvībai svarīgos vēža skrīningus,” skaidro Rošini Raja.

 

“Mana intīmā dzīve ir lieliska.”

Ja seksa laikā jūti diskomfortu un asas sāpes vai arī ciet no sēnīšu infekcijas, nebaidies to atklāt ārstam. Daudzām intīmām problēmām ir fizisks cēlonis, tāpēc ginekologs ir īstais cilvēks, kuram tas būtu jānoskaidro. “Melojot par intīmo dzīvi, mēs pirmkārt melojam pašas sev, turklāt liedzam ārstam atrisināt problēmu,” saka I.Vasaraudzes privātklīnikas vadītāja, ginekoloģe Ineta Vasaraudze. Liec aiz auss – lielākā daļa problēmu, kas nelabvēlīgi ietekmē seksuālo dzīvi, ir atrisināma pavisam vienkārši. Diskomfortu seksa laikā, iespējams, rada maksts sausums, un tas liecina par kontracepcijas tablešu izraisītām hormonu izmaiņām. “Ārsts var izrakstīt tabletes, kurām šādu blakusparādību nebūs,” stāsta medicīnas doktore un grāmatas Read My Lips: A Complete Guide to the Vagina and Vulva (Rowman & Littlefield Publishers, 2011) līdzautore Debija Herbenika. Sāpes akta laikā var izraisīt arī olnīcas cista vai fibroīds – abi ir labdabīgi un ārstējami audzēji. Tāpēc vienmēr informē ginekologu par jebkuru neierastu sajūtu: dedzināšanu, jutību, asiņošanu un, protams, jebkāda veida sāpēm.

 

“Jā, es vienmēr lietoju prezervatīvu.”

Tas saplīsa, mīļotais to nepareizi uzvilka vai arī tava slēptuvīte bija tukša, un tu nolēmi iztikt vispār bez tā… Tev nav jāpaskaidro ginekoloģei, kāpēc tev ir bijis nedrošs sekss, taču par notikušo viņa jāinformē obligāti. “Ja ārstam nav pilnas informācijas par situāciju un apskates laikā nav nekādu redzamu problēmu, nepieciešamie izmeklējumi netiek veikti. STS bieži norit bez simptomiem – ja to laicīgi neatklāj, slimība progresē un var radīt sarežģījumus vēlākās stadijās,” skaidro Ineta Vasaraudze. Hlamīdijas, gonoreja, HIV – ar jebkuru no šīm slimībām tu vari saslimt pat pēc viena nedroša dzimumakta ar vīrieti, kura veselības stāvoklis nav zināms. Neārstētas hlamīdijas vai gonoreja var nopietni kaitēt reproduktīvajai sistēmai un pat padarīt tevi neauglīgu. Savukārt HIV, kā jau tu zini, ir neārstējama un potenciāli nāvējoša slimība.

 

“Nē, es nesmēķēju.”

Varbūt tu par to melo tikai tāpēc, ka neizsmēķē paciņu dienā un uzskati – dažas cigaretes reproduktīvo sistēmu neietekmē. Tu kļūdies! Jebkuras intensitātes smēķēšana pakļauj tevi lielākam infekciju riskam, iespaido piemērotas kontracepcijas izvēli un var ietekmēt auglību. “Smēķēšana ir viens no dzemdes kakla vēža riska faktoriem, un smēķētājām pēc 35 gadu vecuma neiesaka lietot kombinētās orālās kontracepcijas tabletes – paaugstināta asins trombu veidošanās riska dēļ,” atzīmē Ineta Vasaraudze. Pētījumi rāda, ka pastāv saistība starp tabaku un olšūnu anomālijām, kā arī lielāku spontāno abortu skaitu.

 

“Hormonālo tableti es iedzeru katru dienu.”

Pat visapzinīgākā sieviete var piemirst iedzert tableti. Bet, ja cikla laikā tas aizmirsies vairākkārt, neatzīstoties ginekologam, tu sevi apkrāp. Tu ne tikai bīstami palielini grūtniecības risku, bet arī palaid garām iespēju atrast piemērotāku kontracepcijas veidu – tādu, par ko ikdienā nebūtu jāuztraucas. “Hormonālais plāksteris ir jāmaina reizi nedēļā, hormonālais riņķis jāievieto reizi mēnesī, bet injicējamā kontracepcija darbojas trīs mēnešus,” skaidro Ineta Vasaraudze. Dzemdējušām sievietēm ārsti nereti iesaka spirāli – tās iedarbība ilgst vairākus gadus. Protams, katrai metodei ir savas priekšrocības un trūkumi, tādēļ pirms lēmuma pieņemšanas nepieciešams izrunāties ar ārstu.

 

“Man nekad nav bijusi neviena STS.”

Puse no STS gadījumiem skar jauniešus (līdz 25 gadiem), un cilvēkiem šķiet, ka šāds fakts rada negatīvu reputāciju. Tomēr, lai kā tu nevēlētos atzīties, ka esi slimojusi vai slimo ar STS, tev jāsaņemas un bailes no ārsta nosodījuma jāpārvar. Ineta Vasaraudze stāsta, ka STS ir iemesls daudzām ginekoloģiskām problēmām, tādēļ par to esamību ārsts noteikti jāinformē. “Pēc STS var izveidoties saaugumi olvados. Iespējams, ikdienā tu šos saaugumus nejutīsi, taču tie var kļūt par iemeslu neauglībai. Atklātība samazinās izmeklējumu daudzumu un saīsinās ārstēšanas laiku,” uzsver ginekoloģe.

 

“Nē, es nenodarbojos ar anālo seksu.”

“Anālais sekss mūsu sabiedrībā ir viena no tabu tēmām, tomēr ārsts par to būtu jāinformē. Tas var būt iemesls maksts iekaisumiem, kas nepadodas ārstēšanai,” stāsta Ineta Vasaraudze. Lai saņemtu pareizu informāciju par terapiju un profilaksi, šī tēma jāizrunā ar ārstu.

 

Teksts: Annie Daly. Tekstu papildināja: Brigita Štrama.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsAtrodi īsto mūziku savam treniņam!
Nākamais rakstspaliga!