1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Orālais sekss var pakļaut tevi briesmām

 

Zinātnieki atklājuši sakarību starp orālo seksu un saslimstību ar mutes vēzi. Statistika ir biedējoša – šī slimība piemeklē arvien vairāk jaunu sieviešu. Uzzini, kā sevi no šāda riska pasargāt.

Pirms desmit gadiem mutes vēzis (mutes dobuma, mēles vai kakla vēzis) 20 vai 30 gadīgu sieviešu vidū bija retums. Šī slimība parasti piemeklēja vīriešus pēc 50, un tās lielākoties bija smēķēšanas vai alkohola lietošanas sekas. Tomēr tagad 25 % saslimušo ir jaunas, nesmēķējošas sievietes. Iemesls šādam uzliesmojumam ir orālais sekss. Un tas nav nekāds joks. Kādā pētījumā apstiprināts, ka, apmierinot vīrieti orāli, tu pakļauj sevi mutes vēža riskam. Uzzini, kā šīs abas lietas ir saistītas un kā pasargāt savu veselību, nesamazinot seksuālās dzīves kvalitāti.

 

Arvien izplatītāks

Mutes vēža saslimšanas vaininieks ir zināms – tas ir HPV jeb cilvēka papilomas vīruss. Jā, tā pati seksuāli transmisīvā slimība, kas var izraisīt dzemdes kakla vēzi, ir vainojama arī saslimšanā ar mutes vēzi. “Papilomas vīruss tiek pārnests, saskaroties ādai dzimumorgānu rajonā, un tāpat tas notiek arī orālā seksa laikā,” skaidro Ņujorkas Universitātes medicīnas skolas Galvas un kakla ķirurģijas un onkoloģijas nodaļas vadītājs Marks D. Delakrijs. “HPV vīrusam patīk mitra vide, kur ir plāni audi. Dzimumorgānu, mutes un kakla gļotāda tam atbilst pilnībā,” norāda medicīnas doktors.

Mutes vēža riskam pakļauti arī vīrieši – ja viņu mutes nonākušas saskarē ar vīrusu uz sievietes dzimumorgāniem. Eksperti atzīst, ka lielākajai daļai no saslimušajiem 30 līdz 40 gadus vecajiem vīriešiem bijušas daudzas orālā seksa partneres.

 

Kā notiek saslimšana

Ja tu iegūsti HPV vīrusu orālā seksa laikā, tas lielākoties nav nekas traks. Tev nebūs nekādu slimības pazīmju, un tavs ķermenis ar vīrusu tiks galā. Problēma ir tāda, ka daži no HPV vīrusu veidiem tāpat vien neizzūd. Tie izraisa ļaundabīgas izmaiņas šūnās. Ja tu būsi inficējusies ar šādu vīrusa paveidu, tad sajutīsi pastāvīgas sāpes vienā vai otrā kakla pusē, vai arī tev būs grūti norīt siekalas.

 

Samazini risku

Tu domā – nekādu problēmu, es izvairīšos no tādiem vīriešiem, kas inficējušies ar HPV vīrusu. Ja vien tas būtu tik viegli! Papilomas vīrusa pārnēsātāji – gan sievietes, gan vīrieši – ir sastopami ļoti bieži. Tiek lēsts, ka ar šo vīrusu kādā dzīves periodā ir inficējušies ne mazāk kā puse cilvēku. Turklāt tu nevari zināt, vai mīļotais, ar kuru plāno nodoties baudai, ir inficēts ar HPV vīrusu, jo tam nav acīmredzamu pazīmju. Pat tad, ja vīrietis pilnā nopietnībā uzskata, ka viņu šis vīruss nav piemeklējis, viņš par to nevar būt 100 % drošs, jo vīriešiem HPV vīrusa analīzes parasti neveic.

Lai samazinātu risku, izvairies no īslaicīgām dēkām. Tu domā – tik vien? Bet pētījumi liecina – jo vairāk orālā seksa partneru, jo lielākas iespējas saslimt ar mutes vēzi. Pirms tu izlem sniegt vīrietim orālo seksu, apjautājies viņam par prezervatīvu. Skaidrs, ka pilna mute gumijas neizklausās diez ko kārdinoši, un arī vīrieši tavu priekšlikumu lielākoties noraidīs. Tomēr prezervatīvs var novērst inficēšanos orālā seksa laikā tāpat, kā tas samazina risku iegūt bīstamo vīrusu, saskaroties dzimumorgāniem, atzīst Mora L. Gilsone – medicīnas doktore, filozofijas zinātņu doktore, profesore un Džega Kolina fonda priekšsēdētāja Ohaijo štata universitātes Vēža izpētes centrā.

Neaizmirsti sevi pasargāt, izvairoties arī no pārējiem riska faktoriem, piemēram, smēķēšanas un alkohola lietošanas. Tabaka un alkohols kairina mutes gļotādu un veicina ļaundabīgo šūnu veidošanos. Arī mutes skalojamo līdzekli izvēlies tādu, kas nesatur alkoholu.

Un visbeidzot – nepalaid garām pirmās saslimšanas pazīmes, piemēram, uztūkumu vai izaugumu kaklā vai mutes dobumā, kas nepāriet divu nedēļu laikā. Pazīme var būt arī palielināti kakla limfmezgli. “Ja pamani kaut ko aizdomīgu, labāk sazinies ar savu zobārstu vai ģimenes ārstu. Agrīnā stadijā mutes un kakla vēzis ir viegli ārstējams,” skaidro ārste.

 

Teksts: Holly Pevzner.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.