13.4 C
Rīga
sestdien, 4 maijs, 2024

Revolūcija kontracepcijā? Jau notikusi!

 

Esi dzirdējusi šausmu stāstus par kontracepcijas tabeltēm un tāpēc mūc no tām, kā no sērgas? Nu jau labu laiku pieejamas jaunās paaudzes kontracepcijas tabletes, kas būtiski atšķiras no visām citām, jo darbojas harmonijā ar sievietes organismu.

Tavs organisms līdzinās labi iekārtotai fabrikai, kurā ikdienā viss rit noteiktā režīmā. Šis princips attiecas arī uz taviem sievišķajiem orgāniem un, protams, arī uz hormoniem. Tiesa, mēs visas labi zinām vārdu hormons, bet tā īsti pat nesaprotam, ko tas nozīmē. Hormoni ir organiskas vielas, ko izdala iekšējās sekrēcijas dziedzeri. Ar asiņu palīdzību tie nonāk citās organisma šūnās un ietekmē to darbību. Katram hormonam ir savs noteikts mērķa orgāns. Tie darbojas gluži kā ziņneši: nonākot mērķī, hormons nodod orgāna šūnām informāciju, kā tām turpmāk darboties. Turklāt hormoni, tieši tāpat kā tavs organisms, bez atpūtas strādā divdesmit četras stundas diennaktī.

Hormonu tavā organismā ir ļoti daudz – vairāki desmiti. Bet attiecībā uz izsargāšanos no grūtniecības mūs pārsvarā interesē tikai tie, kas regulē menstruālo ciklu – estradiols un progesterons. Var teikt, ka tieši šie hormoni ir atbildīgi par to, lai tev sāktos mēnešreizes, tās būtu regulāras, vēlāk iestātos un normāli noritētu grūtniecība.

 

Hormoni strādā bez brīvdienām

Kā tad šie hormoni strādā? Olšūna atrodas ar šķidrumu pildītā pūslītī, ko sauc par folikulu. Cikla vidū, kad folikuls ir sasniedzis savu maksimālo gatavību un lielumu, tas plīst. Un šajā brīdī tas izdala hormonu estrogēnu, kas dod signālu dzemdes kaklam atvērties. Jāpiebilst, ka pavisam sievietes organismā dabiski veidojas trīs dažādi dabiskie estrogēni – estrons (E1), estradiols (E2) un estriols (E3). Tieši estradiols ir galvenais sievietes estrogēns, tas veidojas olnīcās un, kad olnīcas to vairs neizdala, iestājas menopauze.

Nobriedusī olšūna izkļūst brīvībā un pa olvadu aizceļo uz dzemdi. Par ovulāciju sauc tieši to mirkli, kad nobriedusī olšūna, kas ir gatava apaugļošanai, izsprūk no folikula. Arī plīsušais folikuls turpina darīt lietderīgu darbu. Tas pārveidojas par Corpus Luteum – dzelteno ķermenīti, kas savukārt vēlāk izstrādā tā dēvēto grūtniecības hormonu progesteronu.

Kā liecina pētījumi, hormoni veic ne tikai savus tiešos pienākumus, bet arī dažādus «blakusdarbiņus». Piemēram, estrogēni uzlabo garastāvokli. Savukārt dzeltenā ķermeņa hormons strādā par organisma nomierinātāju, jo uzdzen miegu, mazina bailes un satraukumu.

 

Tik dabiskas, cik vien iespējams

Galvenais mazo tabletīšu uzdevums ir nepieļaut nevēlamu grūtniecību. Kā tas notiek? Pirmkārt, tabletes nomāc ovulāciju – neļauj olšūnai nobriest. Otrkārt, tās sabiezina dzemdes kakla gļotas, tādējādi apgrūtinot spermatozoīdu iekļūšanu dzemdē. Treškārt, padara plānāku dzemdes gļotādu, lai apaugļotajai olšūnai nebūtu, kur pieķerties, lai attīstītos. Mazās tabletītes arī samazina smagas menstruālās asiņošanas, kā arī palīdz regulēt mēnešreizes.

Pirms aptuveni 50 gadiem, kad tika izgudrotas pirmās hormonālās pretapaugļošanās tabletes, tās saturēja lielu hormonu devu, bieži radot blaknes – sliktu dūšu, svara pieaugumu, sievietes libido (seksualitātes) mazināšanās un citas. Turpmākajos gados zinātnes uzdevums bija šo hormonu devu pēc iespējas samazināt un nu var teikt, ka šis uzdevums pilnībā izpildīts. Līdz šim gandrīz visu hormonālo tablešu sastāvā bija etinilestradiols (sintētiska estradiola forma), kas radīja dažādas nepatīkamas blakusparādības – slikta dūša, jutīgas krūtis un citas, jo atšķirās no sievietes organismā esošā hormona. Turpretī jaunās paaudzes kontracepcijas tabletēs esošo estradiolu ķermenis atpazīst un pieņem daudz vieglāk, tas nozīmē, ka blakus parādību ir ievērojami mazāk. Kāpēc? Būtiskākais, kas atšķir šīs jaunākās paaudzes tabletes no iepriekšējām, ir sievišķības hormons estradiols, kas ir identisks tam, kas rodas sievietes organismā. Katrā tabletē, atkarībā no cikla dienas nodrošināts dozēts estradiola daudzums. Lietojot šīs tabletes mēnešreizes kļūst īsākas un ar mazāku menstruālo asiņu daudzumu. Turklāt tablešu ražotāja veiktajos klīniskajos pētījumos pierādījies, ka jauno tablešu Perla indekss, kas apzīmē metodes efektivitāti, ir 0,42, kas ir ļoti labs rādītājs salīdzinājumā ar citām kontracepcijas metodēm.

Secinājums – hormonālā kontracepcija (sevišķi jaunākās paaudzes) ir vērā ņemams variants, kā izsargāties no nevēlamas grūtniecības. Tāpat pierādīts, ka hormonālā kontracepcija aizsargā no olnīcu cistām, vājina endometriozes attīstību, samazina endometrija jeb dzemdes gļotādas patoloģijas, mazina dzemdes vēža risku.

Un pats būtiskākais, izvēloties kontracepcijas tabletes, iepriekš konsultēties ar savu ginekologu, lai pārliecinātos, ka tās domātas tieši jums!

 

Par jaunās paaudzes kontracepcijas tablešu plusiem un mīnusiem vaicājām Dr. Kristīnei Skrodelei.

Jaunās paaudzes kontracepcijas tablešu plusi:

Mazāki tablešu blakusefekti – visi veco tablešu izraisītie simptomi jaunās paaudzes tabletēs ir noreducēti līdz minimumam;

Stabila cikla kontrole un drošs kontracepcijas veids.

Jaunās paaudzes kontracepcijas tablešu mīnusi:

Ļoti individuāla panesamība – tas ir smalks un individuāls process, jo ne visām sievietēm derēs tik zema hormonālā deva, kā arī nav izslēgta blakusefektu iespējamība;

Šīs tabletes prasa lielāku lietošanas precizitāti.

Raksts tapis sadarbībā ar Atceries.lv.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.