2.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Padomi: Kā atgūt spēkus pēc gripas izslimošanas?

 

Šogad gripas epidēmija skārusi ļoti daudzus, un, tagad, kad saslimšana ar gripu  sāk samazināties , daudziem aktuāls kļūst jautājums kā atgūt veselību un enerģiju.Gripas saslimšana organismam ir liela slodze, kas atņem daudz  spēka, tādēļ nereti vēl vairākas nedēļas cilvēks jūtas vārgs un izsīcis, un arī mūsu imunitāte šajā laikā ir uz “grīļīgām kājām”. Zaļās farmācijas uzņēmuma “Silvanols” farmaceite, produktu menedžere Arita Borzova piedāvā padomus, kā pēc-gripas periodā stiprināt sevi, savu imunitāti un ātrāk atgūt labo pašsajūtu un ierastos “apgriezienus”.

Saslimšanās laikā notiek visu organisma spēku mobilizācija – ļoti aktīvi darbojas vielmaiņa un imūnā sistēma, un organisma vitamīnu, minerālvielu un olbaltumvielu rezerves tiek pamatīgi iztukšotas, it īpaši, ja paaugstināta temperatūra bijusi vairākas dienas. Tipiski arī, ka uz pavasara pusi organisma rezerves jau tā ir iztērētas – rudenī organisma pretošanās spējas uztur vasaras saules, svaigo dārzeņu, augļu un ogu ēšanas devums, tāpēc ļoti iespējama varbūtība, ka imunitāte šajā laikā ir novājināta, īpaši, ja izslimota gripa.

Sāc ar vienkāršāko – piemērots apģērbs un svaigs gaiss

Pavasaris ir viltīgs – aukstas un vējainas dienas strauji mijas ar siltām un saulainām dienām, tāpēc bieži vien grūti piemeklēt atbilstošu apģērbu. Nepiemērota apģērba izvēlei – kad esam izskrējuši ārā pavasara mētelītī pavisam ziemīgos apstākļos – var sekot saaukstēšanās un citu vīrusu “pieķeršanās”, īpaši tad, ja imunitāte jau tā ir pavājināta. Tāpēc viltīgajā pavasarī – prātīgi! Bet noteikti nevajag izvairīties no došanās ārā – svaigs gaiss ir ārkārtīgi būtisks mūsu imunitātei!

Pastaigājies, nūjo – izkusties!

Milzīgu devumu imunitātes stiprināšanai dod regulāras fiziskās aktivitātes svaigā gaisā. Mūsdienās ir ārkārtīgi daudz sēdoša darba darītāju, kas vakarā vēl piedevām gulšņā pie dīvāna – tik gausa dzīvesveida dēļ, gausa var kļūt arī imunitāte. Fiziskās aktivitātes palielina organisma dabiskās aizsargspējas. Tāpēc, ja esi sēdoša darba darītājs, atrodi laiku lai izkustētos – laiku un iespējas garākai pastaigai laiku var atrast jebkurš.

Taču – atceries, ka gripa vislielāko iespaidu atstāj uz asinsvadiem un arī uz sirdi. Vīrusa izdalītie toksīni var bojāt arī sirds audus, tāpēc, pēc gripas izslimošanas, lai gan būtiski ir izkustēties, svarīgi ir izvairīties no intensīvām fiziskām aktivitātēm, lai sirdi lieki nenoslogotu. Zemas intensitātes izkustēšanos, kur nav jāaizelšas un pulss pārlieku nepaātrinās, drīkst un vēlams sākt, tikko nokrītas ķermeņa temperatūra.

Visa pamatā – kā vienmēr, uzturs, uzturs, uzturs!

Ļoti svarīgs ir pilnvērtīgs uzturs – jālieto dārzeņi un augļi. Pēc ziemas daudziem organismā trūkst vitamīnu un minerālvielu – nemaz nevajag izslimot gripu.Tāpēc ēd pilnvērtīgu un daudzveidīgu uzturu un atsakies no nepārdomātām diētām. Ēdienam jābūt daudzveidīgam, tāpēc nevajadzētu neko pilnībā izslēgt no uztura. Organismam jāuzņem gan nepieciešamais olbaltumvielu, ogļhidrātu, šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu, gan arī tauku daudzums. Pilnvērtīgs uzturs stiprina organisma vispārējo veselību un nodrošina arī sekmīgu imūnsistēmas darbību, savukārt nepilnīga uztura gadījumā organismam trūkst nepieciešamās vielas un, protams, cieš arī imūnā sistēma. Tādēļ iekļauj savā ēdienkartē vairāk dārzeņu, augļu, ogu un riekstu, biežāk ēd zivisunjogurtu– šie produkti satur daudz vērtīgu vielu un lieliski stiprina imunitāti!

Imunitāti, pēc pārciestas gripas, palīdzēs spēcināt vitamīni, minerālvielas, mikroelementi un arī dažādi ārstniecības augi, Prakse un pētījumi rāda, ka, piemēram, cinkam var būt pozitīva ietekme uz organisma aizsargspējām. Noderēs arī C, B, D un E vitamīni, kas īpaši paredzēti tieši imunitātes stiprināšanai. Rūpēs par savu organismu ieteicams izvēlēties maksimāli dabiskus palīglīdzekļus, piemēram, uztura bagātinātājus, kuru sastāvā ir dabiskas izejvielas, kas satur nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas. Normālas imūnsistēmas darbības veicināšanaipalīdzēs “Silvanols” ražotais balzams “Imuvital”, kas satur dabīgu smiltsērkšķu sulu, D vitamīnu, cinku, lizīnu, inulīnu un šaurlapu ceļtekas ekstraktu. Jāatgādina gan, ka uztura bagātinātājs neaizstās pilnvērtīgu uzturu, taču ar to varam palīdzēt piesātināt savu organismu ar tam nepieciešamajiem vitamīniem un vielām.

Ja bezspēks ieilgst – pie ārsta!

Ja nogurums un bezspēks ir ieildzis, tomēr būtu jādodas pie ģimenes ārsta un jāveic pārbaudes – gripa ir gana nopietna saslimšana un var arī provocēt kādas blakusslimības attīstību vai saasināšanos, jo gripas vīruss ir novājinājis organisma dabiskās aizsargspējas. Jāsaprot, ka gripa kā vīrusa infekcija var kļūst par katalizatoru dažādām kaitēm, kas, iespējams, organismā ir kādu laiku snaudušas vai ir hroniskas. Tādēļ gripas neizslimošana var rezultēties ar plaušu karsoni, pneimoniju vai bronhītu, kam būs nepieciešama ilgstoša ārstēšana.

Tāpēc ieradums traukties ikdienas gaitās uzreiz pēc temperatūras normalizēšanās ir jāaizmirst – tā varam pakļaut riskiem gan sevi, jo mūsu organisms vēl nav paspējis atgūties un ir viegli ievainojams, un arī apkārtējos. Tāpēc, ja pašsajūta ir uzlabojusies un nav ne klepus, ne iesnu, vismaz trīs vai pat piecas dienas vēl ir jāpavada mājās, paralēli spēcinot savu organismu ar kustību, uzturu un nepieciešamajiem vitamīniem!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.