12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Tie kaitē tavu zobu veselībai: Astoņi mīti, kuriem cilvēki vēl joprojām tic

 

Close up of laughing woman with messy hair by Gable Denims on 500px.com

Cukurs – zobu galvenais ienaidnieks

Patiesībā kariess veidojas „slikto baktēriju”, kuras ražo skābi, dēļ. Ogļhidrātu paliekas uz taviem zobiem ir šo baktēriju barība. Protams, arī cukurs ir ogļhidrāti, taču šajā kategorijā ietilpst arī daudz citu produktu. Pat veselīgie augļi.

Grūtnieces nedrīkst labot zobus

Ja mutes dobumā ir radušās problēmas, tad tās ir laicīgi jālikvidē. Galvenā topošo māmiņu problēma ir bailes no atšapinošajiem līdzekļiem, kas varētu negatīvi ietekmēt bērniņu. Problēmu var risināt vairākos veidos. 1.Nevilkt problēmu garumā tik ilgi, līdz anestēzija ir jāpielieto. 2.Mūsdienās medicīnas nozare attīstās ļoti ātri, tāpēc noteikti dodies pie ārsta un izrunā, kādus pretsāpju līdzekļus tu drīkstētu lietot.

Piena zobus var neārstēt

Piena zobiem emalja ir plānāka nekā kaula zobiem. Tas nozīmē, ka tie ir mazāk izturīgi pret bojājumiem. Bojājums piena zobā var pāraugt nopietnā iekaisumā, kas vēlāk var negatīvi ietekmēt arī kaula zobu.

Lai kārtīgi iztīrītu zobus, tie obligāti jātīra ar cietu zobubirsti

Patiesībā var izmantot arī mīkstu zobubirsti. Daudzi zobārsti to pat iesaka, lai nekaitētu savām smaganām un zobu emaljai. Zobubirstes cietība nenorāda uz to, cik rūpīgi zobi tiks iztīrīti.

Ja nav sūdzību, pie zobārsta var neiet

Zobārsts būtu jāapmeklē vismaz reizi gadā. Arī tad, ja nekādu sūdību nav. Zobārsts veiks vispārējo pārbaudi, lai pārliecinātos par to, ka nav nekādu apslēpto problēmu.

Jo biežāk tīrīsi zobus, jo veselāki tie būs

Pārāk bieža zobu tīrīšana var novest līdz tam, ka zobu emalja kļūst plānāka. Savukārt, zobupastā esošās vielas var veicināt zobu un smaganu slimības. Labāk tīri divas reizes dienā, un starp tīrīšanas reizēm izskalo ar zobu skalojamo līdzekli.

Gudrības zobi ir jāizrauj

Ja gudrības zobs ir izaudzis un ir pilnīgi vesels, tad nav nekādas nepieciešamības to izraut.

Zobi ir jātīra pēc brokastīm

Šim mītam vēl joprojām tic daudz, daudz cilvēku un pat speciālistu. Taču liela daļa jau ir sapratusi, ka labāk zobus tīrīt pirms ēšanas. Lieta tāda, ka miega laikā siekalas mūsu mutē izdalās mazāk. Tas nozīmē, ka nakts laikā mūsu mutē uzkrājas liels daudzums baktēriju un zobu aplikuma. Ja pirms ēšanas to neiztīra, tas viss nonāk mūsu kuņģī.

 

Avots: Adme.ru

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.