7.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Šodien sieram jābūt galda centrā! 3, mājās pagatavotu, sieru receptes

 

za0304h_paneer-homemade-indian-cheese_s4x3

Tie ir neparasti. Mājas, ,no dabīga govs piena, maigi un aromātiski. Un pārsteidzoši viegli gatavojami. Un tā, šodien ēdienkartē mums ir: 1. Mājas siers ar zaļajām zālītēm – dillēm, pētersīli un olīveļļu. 2. Mājas pikantais siers ar kaltētiem tomātiem, baziliku un ķiplokiem. 3. Un saldajā – mājas siers ar vaniļu, kokosriekstu eļļu un kokosriekstu skaidiņām. Piezīme: mājas siera gatavošanā es izmantoju lauku pienu, kuru man atved radinieki no laukiem. Nezinu, vai tāds pats siers sanāks no veikalā nopērkamā piena pakās, neesmu mēģinājusi. Gatavošanas laiks: 30 minūtes nogatavošanās Porcijas: pēc vēlēšanās Kā gatavot:

1. Mājas siers ar zaļumiem. Uzvārīt 1 litru laba lauku piena. Noņemt no uguns. Pievienot 1 tējkaroti sāls, 2 ēdamkarotes ābolu vai baltvīna etiķa, 2 ēdamkarotes sasmalcinātas dilles un pētersīļus (var ņemt jebkurus zaļumus pēc izvēles) un 2 ēdamkarotes olīveļļas. Samaisīt. Atkal uzvārīt, lai piens kārtīgi saslāņotos un nebūtu redzamas sūkalas. Pienu var izkāst caur divkāršu marli, tajā palikušo biezpienveida masu satīt un izspiest. Es pakarinu marli virs vannas/izlietnes līdz pilnīgai atdzišanai. Kad masa atdzisīs, ielikt to katliņā (virsū uzlikt šķīvi), pa virsu uzlikt spiedi (piemēram, maisiņu vai burciņu ar ūdeni). Ielikt ledusskapī. Pēc 12 stundām noņemt marli un siers gatavs. Dažiem patīk ēst sieru tāpat, bet var pagatavot brušetas un pasniegt kopā ar maizītēm un mazsālītu lasi.

2. Mājas siers ar kaltētiem tomātiem, baziliku un ķiplokiem. Tehnika ir tāda pati. Pēc pirmās uzvārīšanās pienam var pievienot 1 tējkaroti sāls, 2 ēdamkarotes etiķa, 2-3 ēdamkarotes sasmalcinātu kaltētu tomātu, 1 ēdamkarote svaiga sasmalcināta bazilika (var aizstāt ar kaltētu, ja nav sezona), 2 ēdamkarotes olīveļļas. Man kaltētie tomāti stāv olīveļļā kopā ar ķiplokiem, tāpēc es sieram pievienoju aromātisko eļļu un sagriežu nedaudz ķiploka. Sanāk pikants, nedaudz ass siers. Ļoti garšīgs pats par sevi, arī siera plate, kā arī sviestmaižu, picas vai makaronu mērces bagātinātājs.

3. Mājas saldais sieriņš. Tehnika tāda pati. Pēc pirmās uzvārīšanās pienam pievienot 2 ēdamkarotes etiķa (etiķis nepieciešams, lai izveidotos sūkalas, tās ir obligāta sastāvdaļa, bez kuras siers neizdosies), 2 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņas , 2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas ( tās smarža ir prātam neaptverama, viens vienīgs baunty), 4-5 ēdamkarotes cukura un ½ tējkaroti vaniļas ekstrakta. Ļoti garšīgs un labs sieriņš. It īpaši brokastīs, kā aizstājējs megataukainiem glazētajiem taukie. Pasniegt var ar šokolādes mērci Labu apetīti!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.