12.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Priežu čiekuru zapte. Ziemā noderēs klepus zāļu vietā!

 

Close-up of a green Scots pine (Pinus sylvestris) cone in a forest in summer, Upper Palatinate,... by Radius Images on 500px.com

Ievārījumu var izvārīt no visa kā, arī no cirvja kāta. Vai zināt, kā to pagatavot no jaunajiem priežu čiekuriem? Iznāk gards, palīdzēs ziemas spelgoņā un gripas laikā ārstēties no nepārejoša klepus!

Ir vairākas metodes, kā gatavot šo ievārījumu vai sīrupu, kā nu kurš to nosauc. Viena ir ar ilgu vārīšana (3 stundas), bet tā vieš bažas, vai šajā procesā neaiziet bojā pārāk daudz vērtīgo vielu.

Turklāt vārīšana ir diezgan ķēpīga, jo visu laiku ir jānosmeļ putas un jāuzmana, lai nepārnāk pāri, citādi pēc tam no plīts būs dikti grūti notīrīt šo karameli.

Garšas ziņā ilgā vārīšana ir labāka, jo iegūtā zapte ir saldāka, biezāka un labi glabājas arī siltākā vietā, tikai jārēķinās, ka tā sacukurojas gluži kā medus. Otra metode ir krietni vieglāka – ar trīskārtēju uzvārīšanu un neilgu pavārīšanu. Piedāvājam otro variantu!

Recepte 1:1:1.

  • 1 litrs jauno priežu čiekuru,
    • 1 litrs ūdens,
    • 1 litrs cukura.
  1. Priežu čiekuri jāsalasa, kamēr tie vēl zaļi. Proti, līdz jūnija beigām, vēlāk gan vairs ne, jo paliek cieti. Šajā vēsajā pavasarī, iespējams, vēl jūlija pirmā nedēļa varētu būs piemērota, jo šogad čiekuri nogatavojās ļoti vēlu. Jāvāc tīrā vietā, tālu no automaģistrālēm un pilsētām.
    2. Čiekuriem notīra pielipušos netīrumus. Ja palikuši kātiņi, tos nogriež ar šķērēm.
    3. Čiekurus saliek bļodā un pārlej ar verdošu ūdeni. Atstāj noblanšēties uz 10 minūtēm.
    4. Jaunie čiekuri blanšēšanas procesā kļuvuši zaļganbrūni, tos nokāš sietiņā.
    5. Tikmēr katlā uzvāra ūdeni, pievieno cukuru un vāra, kamēr tas izkusis.
    6. Pieber čiekurus, uzvāra un pavāra 5 minūtes. Tad atstāj atdzesēties. Svarīgi ir pilnīgi atdzesēt. Tā dara trīs reizes. Vāroties čiekuri maina krāsu – no gaiši zaļas uz sarkanbrūnu. Tāds paliek arī sīrups.
    7. Trešajā reizē vairs neatdzesē, bet pilda sterilās burkās. Čiekuri ir apbrīnojami gardi – saldrūgteni, mīk­sti, mazliet līdzīgi īrisa konfektēm! Kas to būtu domājis, ka kādreiz ar gardu muti grauzīšu čiekurus…

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.