1.8 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Astoņi pārtikas produkti, kurus zobārsti iekļauj „melnajā sarakstā”

 

Dentist examining a patient's teeth in the dentist. by Andrey Bezuglov on 500px.com

Tu jau zini, ka konfektes veicina caurumu veidošanos zobos, bet sarkanvīns zobus iekrāso. Bet izrādās, ka zobārstiem ir vesels saraksts produktu, kurus viņi vēlētos, lai tu uzturā lieto pēc iespējas retāk.

Saulespuķu sēklas. Pati sēkla nav slikta. Problēma ir čaumalā, kuru tu ar saviem zobiem mēģini pāršķelt. Ik pa laikam zobārsti sastopas ar pacientiem, kuriem priekšējos zobos izveidojas plaisas tieši šī iemesla dēļ.

Ledus. Jā, cik forši ir karstā vasaras dienā no glāzes izķeksēt ledus kabaliņu un to pakošļāt. Taču tā noteikti nav laba doma, un labāk būtu to atstāt glāzē. Padomā, cik daudz spēka tev ir jāiegulda, lai ledu pārkostu. Uz zobiem tiek izdarīts liels spiediens.

Ūdens ar garšu. Pat, ja ūdenī nav cukura, tas nenozīmē, ka tajā nav skābes. Skābe noārda tavu zobu emalju, un tā neatjaunojas.

Žāvēti augļi. Jā, žāvētajos augļos ir daudz šķiedrvielu un vitamīnu, taču tajos ir arī daudz cukura un skābes. Auglis kļūst lipīgs, tāpēc noteikti saķeras tavos zobos un pat smaganās, veicinot emaljas noārdīšanos un caurumu veidošanos.

Želejveida vitamīni. Cilvēki domā, ka mīkstie, želejveidīgie vitamīni ir labi,bet patiesībā tie ir diezgan līdzīgi mīkstajām konfektēm. Labāk izvēlēties citas konsistences vitamīnus.

Čipsi. Arī čipsi salīp zobu starpās un „vairo baktērijas”. Ja tev patīk ēst čipsus, tad pārliecinies par to, ka noskalo tos ar lielu daudzumu ūdens, un pēc ēšanas iztīri zobus.

Sporta dzērieni. Jā, pēc fiziski grūta treniņa tie lieliski atjauno organismu, bet nedrīkst aizmirst, ka tajos ir arī daudz cukura. Labāk izvēlies ūdeni. Ūdens ir viss, kas tev ir nepieciešams.

Alkohols. Tas ne tikai iekrāso zobus un satur daudz cukura, bet arī izkaltē tavu muti, un tas padara tevi jutīgāku pret baktērijām. Tāpēc cilvēkam veidojas siekalas – lai mute tiktu izskalota un skābes līmenis – noregulēts. Alkohols to noteikti neveic.

 

Avots: Health.com

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.