Pētersīļu sula ir īsta vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu noliktava. Pie visa derīgo vielu daudzuma, šī sula ir ar mazu kaloriju daudzumu ( uz 100 ml – 47 kcal), 85% sastāv no ūdens, satur apmēram 8% ogļhidrātu, 4% olbaltumvielu, un taukvielu nav gandrīz nemaz.

Ārstnieciskās īpašības:

  • Urīndzenošais efekts. Sulu rekomendē dzert, ja nomoka urīnceļu slimības. Sulas lietošana palīdz organismam izvadīt lieko šķidrumu, tai pašā laikā novērš tūsku.
  • Lieko sāļu izšķīdināšana organismā. Regulāra un stingri dozēta pētersīļu sulas lietošana spēj izšķīdināt smiltis un akmeņus nierēs, urīnpūslī un žultspūslī.
  • Uztur vairogdziedzera normālu funkciju; stimulē aknu un zarnu darbību.
  • Ieteicams lietot apetītes zuduma un gremošanas traucējumu gadījumā.
  • Pētersiļu un svaigu biešu sulas kokteilis, regulāri lietojot, regulē menstruālo ciklu un novērš spazmas.
  • Ārstē pielonefrītu, tūskas, drudzi, acu slimības – kataraktu, konjunktīvu.
  • Svaigi spiestā sulā ir arī visi komponenti, kas nepieciešami asinsvadu – īpaši kapilāru un artēriju – stiprināšanai.
  • Sulu lieto saaukstēšanās, kā arī dažādu augšējo elpošanas ceļu vīrussaslimšanas gadījumos. 
  • Tā ir teicams temperatūru pazeminošs līdzeklis, kas veicina arī atklepošanu.
  • Pētersīļu sula ir lielisks kosmētiskais līdzeklis – tā balina ādu, likvidē pigmentu laukumiņus un vasarraibumus. 

Kā gatavot pētersīļu sulu:

Pētersīļus nomazgā (vislabāk ir izmantot svaigi noplūktus). Tad uz 30 minūtēm iemērc zaļumus aukstā ūdenī. Sulu var izspiest ar sulas spiedes palīdzību vai arī sasmalcināt un izspiest caur marli.

Lai atsvaidzinātu sejas ādu un nerastos plankumi, kosmetologi iesaka no rītiem un vakaros tīrīt seju ar pētersīļu novārījumu. (3 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu lapu aplej ar glāzi ūdens un vāra uz lēnas uguns 15 minūtes). 

Sīki sasmalcinātas pētersīļu lapas kopā ar rūgušpienu izmanto ādas balināšanai. Šādu putriņu – masku uz sejas tur 20 minūtes, pēc tam nomazgā ar kumelīšu novārījumu un ieziež seju ar taukainu krēmu.

Uzmanību!

Lai ārstētos ar pētersīļu sulu ieteicams no ēdienkartes izslēgt gaļu, cukuru, cieti saturošus produktus.

Pētersīļu sula ir diezgan koncentrēta, tāpēc labāk to lietot reizē ar ūdeni. Dzer maziem malkiem uzreiz pēc izspiešanas.

Ieteicamā dienas deva – ne vairāk, kā 1 ēdamkarote dienā. Veselīgi ir to kombinēt ar gurķu, burkānu, biešu, spinātu vai selerijas sulu.

Šim augam piemīt abortīvas īpašības, tāpēc grūtniecēm un sievietēm, kam mēdz būt spontānie aborti, to nevajag lietot. No pētersīļu izmantošanas jāatturas arī cilvēkiem, kas cieš no nefrīta – nieru iekaisuma.

 
Nav komentāru

Atstāt komentāru

Dieviete.lv,  noteikumi, ētikas kodekss, info@dieviete.lv 2020

+371 66 66 00 22  Valguma iela 31a, Rīga.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?