6.1 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Uzlabo savu pašsajūtu: Vai tu ikdienā dzer pietiekami daudz ūdens?

 

Fitness woman drinking water by Matej Kastelic on 500px.com

Kā zināt, ka dienas laikā izdzertā ūdens daudzums ir pārāk mazs? Lūk, pazīmes:

Tu izjūti sausumu mutē. Protams, katru reizi, kad tu saskaries ar šo lipīgo, nepatīkamo sajūtu, tu sniedzies pēc jebkura šķidruma. Bet saldinātie dzērieni dod tikai īslaicīgu risinājumu lielai problēmai. Dzeramais ūdens mitrina gļotādu mutes dobumā un kaklā, un šis mitrums ir ilgnoturīgs.

Tev ir sausa āda. Āda – tas ir lielākais tava ķermeņa orgāns, kuram ir nepieciešama attiecīga mitrināšana. Sausa āda, tas ir pats pirmais atūdeņošanās simptoms, kas var novest pie nopietnām problēmām.

Tu izjūti milzīgas slāpes. Tas nav tas pats, kas sausums mutē. Jebkurš, kas ir piedzīvojis paģiras, zinās ko nozīmē sajūta, ka tu nekādi nevari izdzert pietiekami daudz ūdens, lai slāpes zustu. Alkohols pilnībā atūdeņo organismu un smadzenes sāk dot ”SOS” signālu. Ieklausies savā organismā – organisms zina, kas viņam ir nepieciešams.

Sausums acīs. Nepietiekama ūdens daudzuma organismā dēļ tavas acis kļūst sausas un ar asinīm pielietas. Tas var radīt nopietnas sekas acīm, it sevišķi, ja tu lieto kontaktlēcas.

Tu jūti sāpes locītavās. Tavas locītavas un skrimšļu diski 80% sastāv no ūdens Saglabājot mitruma līdzsvaru organismā, tu jutīsi, kā tavas locītavas nepiedzīvo šoku ik reizi, kad ir jākustas.

Tava muskuļu masa samazinās. Dzert ūdeni pirms, pēc un treniņa laikā vajag ne tikai, lai justos komfortabli, bet arī, lai samazinātu sāpju un iekaisuma iespēju, kas ir saistītas ar fizisko piepūli.

Tu ilgāk slimo. Ūdens palīdz no organisma izvadīt toksīnus. Tavs ķermenis strādā kā vienots mehānisms, lai izfiltrētu lieko, taču bez ūdens klātbūtnes tas nebūs iespējams. Ja orgāniem nebūs pietiekami daudz ūdens, tie sāks “uzsūkt” ūdeni, piemēram, no asinīm. Savukārt tas novedīs pie jaunām problēmām.

Tu jūties nogurusi un miegaina. Atūdeņošanās noved pie skābekļa bada, un skābekļa trūkums vistiešākajā veidā izraisa nogurumu un miegainību. Kafija situāciju pavisam noteikti neuzlabos.

Tu jūti izsalkumu. Atūdeņojies organisms var sākt tev sūtīt izsalkuma signālus. Tas notiek kā dienā, tā arī naktī – tu pēkšņi pamosties un sajūti nepārvaramu vēlmi iet pie ledusskapja.

Tev ir problēmas ar gremošanas sistēmu. Bez nepieciešamās mitrināšanas kuņģī mainās gļotu blīvums, kas ļauj kuņģa skābei nodarīt kaitējumu taviem iekšējiem orgāniem. Tas parasti noved pie tā, ko mēs saucam par kuņģa dedzināšanu un grēmām.

Parādās priekšlaicīgas novecošanas pazīmes. Ūdens daudzums, ko satur tavs organisms, ar katru gadu kļūst arvien mazāks. Tādēļ, jo vecāka kļūsti, jo vairāk apzināti jādzer ūdens. Ārējās novecošanās pazīmes (kā jau iepriekš minēts – sausa āda, tātad vairāk krunciņu, sausums acīs) ir pamanāmas ātrāk.

Vai ūdens glāze Tavās rokās ikdienā ir pietiekami bieži? Ja, nē, tad dodies uz virtuvi un izdzer glāzi ūdens. Tas noteikti nekaitēs. Labāk vairāk nekā mazāk.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.