6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Nodarbojies ar šiem sporta veidiem un pagarini savu mūžu!

 

Le Génie by Mauricio Paiz on 500px.com

Nodarbošanās ar sportu var palīdzēt cīņā ar depresiju, uzlabot sirdsdarbību un pat novērst vēža attīstību. Kuri sporta veidi spēj ietekmēt tava mūža garumu (pozitīvā ziņā)?

Izrādās, ka dažādi sporta veidi dažādi ietekmē tavu veselību. To apstiprina pētījums Associations of specific types of sports and exercise with all-cause and cardiovascular-disease mortality: a cohort study of 80 306 British adults, kurš ilga 14 gadus. Šo gadu garumā vairāk kā 80 tūkstoši cilvēku regulāri nodarbojās ar kādu sporta veidu, pateicoties kuram, kā izrādījās, viņiem mazinājās iespēja saslimt ar kādām nopietnām slimībām un palielinājās iespējamais mūža garums. Ko vēl atklāj pētījums?

Teniss vai batmintons

No šī sporta veida cilvēki gūst lielāko labumu: nepārtraukta kustība liek sirdij, plaušām un muskuļiem visu laiku strādāt. Nodarbošanās ar kādu no šiem sporta veidiem pazemina saslimšanas ar sirds slimībām risku pat par 56%. Tas ir vairāk, nekā no citiem sporta veidiem.

Aerobika

Aerobika – tas ir viss, kas saistīts ar zemu intensitāti un pastāvīgu fizisko slodzi. Šajā kategorijā ietilpst dejas, skriešana, vingrošana. Šādi fiziskie vingrinājumi pazemina saslimšanas ar sirds slimībām risku par 36%.

Labākais ir tas, ka aerobika der gan jauniešiem, gan vecāka gadu gājuma cilvēkiem. Ja nav laika (vai veselība neļauj) braukt ar velosipēdu vai nodarboties ar dejošanu, tad ir laba alternatīva ir nūjošana vai garas pastaigas.

Peldēšana

Peldes laikā strādā tikai muskuļi, bet locītavas atpūšas. Peldēšana palīdz zaudēt lieko svaru un stiprināt sirds muskulatūru. Tiem, kas atgūstas pēc traumām vai operācijām, peldēšana ir ļoti piemērots sporta veids, jo gūt kādu traumu ir gandrīz neiespējami. Peldēšana pazemina saslimšanas ar sirds slimībām risku par 41%.

Velosports

Braukšana ar velosipēdu liek strādāt vēdera, roku, plecu un kāju muskuļiem, uzlabo līdzsvara spējas, kā arī palīdz attīstīt locītavu elastīgumu. Pie tam, nepārtraukta mīšanās ražo laimes hormonu! Pētījumā tik noskaidrots, ka velosports spēj pagarināt mūža garumu pat par 15%.

Ir jāatceras arī tas, ka jebkāda fiziskā slodze nāk organismam tikai par labu un cilvēkiem pašiem ir jāizvēlas, kurš sporta veids viņiem labāk patīk.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.