0.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Eksotiskais mango: Kāpēc tas būtu jāiekļauj ēdienkartē + recepte

 

MMMMango! by Krissta Love on 500px.com

Saldais un aromātiskais mango ir auglis, kuru būtu vērts ēst katru dienu. To var ēst tāpat, bet var arī izmantot kā smūtiju, salātu vai pamatēdienu piedevu. Kādas labās īpašības tam piemīt?

Uzlabo veselību 

-Mango auglim piemīt augsta enerģētiskā vērtība. Tas satur daudz A, C, E vitamīna, kalciju, dzelzi, magniju un mangānu.

-Labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas traktu, uzlabo vielmaiņu un imūnsistēmu, stiprina sirdi. Pētījumos konstatēts, ka tas kavē arī vēža šūnu veidošanos organismā.

-Mango ieteicams ļaudīm, kas cieš no reimatisma un cukura diabēta. Mango sula, sajaukta ar burkānu sulu, jālieto tiem, kas sirgst ar urīnceļu infekcijām un nierakmeņiem. Vērtīgās vielas mango sastāvā mazina stresu, uzlabo matu un ādas stāvokli, veicina smadzeņu darbību.

-Regulāra mango ēšana var uzlabot acu veselību. Krūzīte sagrieztu mango satur 25% no rekomendētās A vitamīna dienas devas.

-Lielisks ādai. Mango palīdz attīrīt poras, novērš pinnes un mitrina ādu. Uzliec dažas mango šķēles uz sejas un atstāj uz aptuveni 10 min. Pēc tam seju noskalo ar siltu ūdeni.

Kā izvēlēties labāko?

Lai organisms uzņemtu visu vērtīgo, kas ir mango, svarīgi izvēlēties nogatavojušos augli. Tāpēc vispirms rūpīgi jāaplūko miza. Tai jābūt gludai, ar vaska spīdumu, nebojātai. Auglim jābūt stingram, bet, piespiežot stiprāk ar pirkstu, tajā jāpaliek mazām iedobītēm. Ja auglis ir ļoti mīksts, to iegādāties nevajag. Arī tad, ja tam ir pelēcīga nokrāsa vai melni plankumi, šis auglis, visticamāk, izrādīsies bojāts.

Gatavam mango ir stipra, bet patīkami saldena smarža. Ja tomēr esat iegādājies līdz galam nenogatavojušos augli, bēda nav liela. Istabas temperatūrā mango auglis būs gatavs pēc pāris dienām. Gatavs mango jāglabā tumšā un vēsā vietā, bet ne ledusskapī, jo tur tas sāks apbrūnēt un pelēt.

Kā ēst?

No mango spiež sulu, gatavo kompotus, saldos ēdienus un kokteiļus. Šā augļa mīkstums labi sader ar dažādi gatavotu gaļu, dārzeņiem, rīsiem un kuskusu. Ēdot svaigu mango, ieteicams uzpilināt tam dažus pilienus eļļas. Tad vērtīgās vielas labāk uzsūksies.

Vistas un mango salāti: vārītu vistas fileju sagriež strēmelītēs. Mango nomizo, izņem kauliņu un arī sagriež plānās strēmelītēs. Traukā liek pusi mango, vistu un nedaudz rozīņu. Pārkaisa ar apceptiem Indijas vai citiem riekstiem. Pārlej ar mērci, ko gatavo no majonēzes, 1 tējk. karija, 1 tējk. citrona sulas, 1 ēd. k. mango čatnija, sāls un pipariem. Uz šķīvja kārto salātu lapas, virsū liek vistas filejas un mango maisījumu. Rotā ar atlikušajiem mango un riekstiem. Var pasniegt ar vārītiem rīsiem.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.