6.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Ja moka vēdergraizes – ko drīkst un ko nedrīkst ēst?

 

Kad vēders sāp, labāk to ārstēt. Bet ārstēšanās laikā, kura var ieilgt līdz vairākām dienām, ir arī kaut kas jāēd, citādi visi spēki būs izsīkuši un situācija kļūs sliktāka.

Vispārīgie ēšanas noteikumi

Nav svarīgi, kāpēc tev sāp vēders (tas var būt gastrīts, saindēšanās, citas problēmas ar kunģi), jo uztura noteikumi visiem ir līdzīgi.

Mazas porcijas. Gremošanas sistēmai jau tāpat ir grūti, tāpēc nevajag to pārslogot. Labāk ēst biežāk, bet mazas porcijas.

Mīksta konsistence. Ēdienam ir jābūt šķidram vai mīkstam (taisi biezzupas un putras). Ja putru uztaisīt nesanāk, tad ļoti rūpīgi ēdienu sakošļā.

Ķermeņa temperatūra. Lai nekairinātu barības vadu, uzsildi ēdienu līdz ķermeņa temperatūrai – 36-38°С.

Produkti, kurus drīkst

Katrai kaitei pastāv savi diētas vairanti, un, ja ārsts saka, ko drīkst un ko nedrīkst, tad ir jāieklausās un jāatceras. Sāpoša vēdera gadījumā uzturs bieži vien ir tikpat svarīgs, cik medikamenti. Bet, ja tu tomēr kārtīgi neklausījies un šaubies, tad izmēģini šos produktus:

Buljons. Tieši ar dārzeņu un gaļas buljoniem ir jāsāk, ja vēders sāp un neko citu nevar ieēst. Vāri bez treknas gaļas un garšvielām.

Rīsi. Ne veselīgie brūnie, bet parastie baltie. Tas palīdzēs apturēt caureju un nodrošinās organism ar enerģiju.

Banāni. Atšķirībā no daudziem citiem augļiem, banāni nekairina gremošanas traktu. Pie tam, tajos ir daudz kālija, kurš ir nepieciešams organismā esošā sāls daudzuma līdzsvarošanai, ja ir bijusi caureja vai vemšana.

Sausiņi. Vislabāk no baltmaizes, jo cita kuņģim būs par smagu.

Produkti, kurus nedrīkst

Kad sāp vēders, aizliegtos produktus nemaz tā īsti negribas. Toties tad, kad veselība uzlabojas, roka stiepjas pēc kaut kā garšīgāka. Nesteidzies un labāk atsakies no iecienītiem produktiem.

Viss asais. Garšvielas, marinētie un konservētie ēdieni un kūpinājumi pagaidīs.

Svaigi augļi un dārzeņi. Jā, veselīgs ēdiens, bet ne tad, kad sāp vēders.

Piena produkti. Pa lielam ne visi piena produkti tiek iekļauti aizliegtajā zonā. Beztauku pienu un jogurtu drīkst, bet ļoti uzmanīgi.

Cepts un trekns. Tāda ēdiena pārstrādei organisms patērē vairāk spēka.

Olas. Ar tām arī viss nav tik viennozīmīgi. Omletes no olu baltumiem drīkst, bet vārītas olas un dzeltenumus gan nevajadzētu ēst.

Pareizs uzturs palīdzēs ātrāk tikt galā ar problēmu un atgriezties pie ierastajiem produktiem. Labāk pāris dienas pārtikt no rīsiem un putriņas, nekā ilgstoši mocīties ar sāpēm.

 

Avots: Lifehacker.ru

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.