1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Kad vīrusu laiks ir klāt: 5 jautājumi, ko uzdot savam farmaceitam

 
Foto: Publicitātes

Rudenī, kad saaukstēšanos, vīrusus un līdz ar to saslimšanas izdodas noķert daudz vieglāk, svarīgi laikus parūpēties gan par imunitāti, gan uzreiz novērst vai mazināt pirmos saaukstēšanās simptomus. Pirmās slimības pazīmes var būt dažādas, taču ne vienmēr uzreiz jādodas pie ārsta, jo palīdzēt var arī pieredzējis farmaceits aptiekā. Plašāk par to, kādus jautājumus vari uzdot savam farmaceitam, stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Pirmie simptomi

Dodoties uz aptieku pēc medikamentiem, noteikti iepazīstini farmaceitu ar slimības pazīmēm – cik dienas  jūties novārdzis, vai sāp galva, ir kairināts, sāpošs kakls, iesnas, klepus vai asaro acis,vai ir temperatūra. Pēc simptomiem farmaceits palīdzēs noteikt, cik nopietna ir saslimšana, un piedāvāt gan aptiekā pieejamās zāļu tējas vai bezrecepšu līdzekļus, gan nepieciešamības gadījumā ieteiks doties pie ģimenes ārsta.

Medikamentu iegādāšanās

Farmaceits būs tas cilvēks, kas varēs atbildēt uz jebkuru jautājumu par aptiekā pieejamo zāļu lietošanu, iedarbību, blakusefektiem, kā arī citu svarīgu informāciju. Ja vēlies iegādāties medikamentus, pirmā lieta, ko vari vaicāt farmaceitam, ir – vai kāds no mājas aptieciņā esošajiem līdzekļiem nevar palīdzēt?Ivanda Krastiņa stāsta: “Pirms došanās uz aptieku, ir vērtīgi sagatavot sarakstiņu ar mājas aptieciņā jau esošajiem medikamentiem, nereti kāds no tiem būs piemērots esošās slimības ārstēšanai. Ja būs nepieciešams iegādāties jaunas zāles, farmaceits varēs piedāvāt tādas, ko droši var lietot kopā ar jau esošajām.”

Medikamentu lietošana

Kad iegādājies ārsta izrakstītos vai farmaceita ieteiktos medikamentus, noteikti konsultējies par to lietošanu. Farmaceits varēs atbildēt uz jautājumiem – cik reižu dienā medikamenti jālieto, pirms vai pēc ēšanas, cik ilgu periodu tie jālieto, vai medikamentus drīkst lietot kopā ar citiem līdzekļiem, ko darīt gadījumā, ja aizmirstas iedzert medikamentus? Kā medikamentuspareizi uzglabāt? Ko darīt ar medikamentiem, kad ir beidzies to derīguma termiņš.

Medikamentu iedarbība

Kad iegādājies medikamentus, noskaidro, kam tieši tie paredzēti – drudža mazināšanai, sāpju atvieglošanai, varbūt tie iedarbojas profilaktiski, tādējādi zināsi, kādām pārmaiņām jārodas to lietošanas laikā. Svarīgi noskaidrot ir arī to, cik ilgā laikā medikamenti iedarbosies. Jebkuru zāļu lietošanai ir iespējami arī blakusefekti, daži no tiem var būt pavisam nekaitīgi, taču citi, piemēram, pastiprināta miegainība var būt bīstama, ja plānots sēsties pie stūres. Noteikti jautā farmaceitam par iespējamajiem blakusefektiem, kā arī noskaidro, kā rīkoties, ja tie parādās.

Individuāla lietošana

Ja iegādājies medikamentus bērniem, senioriem vai citiem ģimenes locekļiem, noteikti informē par to savu farmaceitu. Medikamentiem noteikti atšķirsies lietošanas biežums, devas vai citi parametri. Tāpat atceries, ka labāk nevajadzētu ieteikt draugiem un ģimenes locekļiem lietot zāles, ko ārsts vai farmaceits ieteicis individuālai lietošanai. Ikviena cilvēka slimošanas vēsture, simptomi un ikdienas paradumi atšķiras, tāpēc nepiemērota zāļu lietošana var nodarīt lielāku kaitējumu veselībai.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.