5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Vitamīnu spridzeklis! Kāpēc uzturā būtu jāiekļauj granātābols

 

Kā izrādās, ja regulāri ēdīsi granātābolu, tad sirds strādās kā pulkstenis un vecumdienas vēl ilgi neklauvēs pie durvīm. Granātābols satur daudz vitamīnu un minerālvielu. Šajā rakstā mēs apkopojām vairākus iemeslus, kāpēc ir vērts šo augli iekļaut savā uzturā.

Nodrošina organismu ar barojošām vielām

Šis auglis saturs 15 aminoskābes, no kurām piecas ir neaizstājamas cilvēka organismam. Tāpat granātābols ir bagāts ar šķiedrvielā, A, C, E vitamīnu, dzelzi, jodu kāliju, kalciju un silīciju. Turklāt, granātābols ir lieliski piemērots tievētājiem, jo 100 g šī augļa satur tikai 70 kcal.

Granātābols uzlabo sirds veselību

Granātābols normalizē asinsspiedienu, samazina holesterīna līmeni un tā izraisītos asinsvadu bojājumus. Izkaltētas granātābola augļa starpsieniņas (baltās plēvītes), pievienotas tējai, līdzsvaro nervu sistēmu, mazina trauksmi un uzlabo miegu.

Rūpējas par zobu veselību

Granātābolu sula cīnās ar zobu aplikumu. Pie tam, granātābolam piemīt antibakteriālas īpašības, tāpēc ar to var attīrīt mutes dobumu no baktērijām. Pateicoties tam samazinās smaganu iekaisumu risks.

Stiprina imunitāti

100 gramos granātābola ir 21% C vitamīna dienas devas. Kā jau minējām, tam piemīt spēcīgas antibakteriālas īpašības, tāpēc tas aktivizē organism imūnsistēmu un pasargā no vīrusiem. Tiek uzskatīts, ka pietiek apēst ¼ auļa, lai uzlabotu savu imunitāti.

Uzlabi vielmaiņu

Granātābols ir neaizstājams arī tiem cilvēkiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekā svara. Tas uzlabo vielmaiņu, izvada toksīnus un uzlabo gremošanu. Granātābolu sula stimulē apetīti un lieliski veldzē slāpes.

Paaugstina hemoglobīna līmeni asinīs

Cilvēkiem, kuri cieš no mazasinības, ieteicama granātābola sulas kūre divu mēnešu garumā: pa pusglāzei atšķaidītas granātābola sulas trīs reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas.

Regulāra granātābola lietošana uzturā ne tikai normalizē hemoglobīna līmeni, bet arī stiprina matu saknes. Tas novērš matu izkrišanu un piešķir teim veselīgu mirdzumu.

Samazina cukura līmeni asinīs

Granātābols ir viens no nedaudzajiem augļiem, ko diabētiķi ne tikai var atļauties, bet ko ārsti pat iesaka ēst. Nevajadzētu gan aizrauties ar veikalā nopērkamajām sulām, jo tur nereti tiek pievienoti saldinātāji. Drošāk un veselīgāk būt svaigi spiesta sula, kura atšķaidīta ar ūdeni.

Uzlabo redzi

Pateicoties to sastāvā esošajam vitamīnam A un antocianīnam, granātābols veicina redzes uzlabošanos. Īpaši auglis un tā sula tiek ieteikta padzīvojušiem cilvēkiem, lai novērstu vistas akluma un kataraktas veidošanos.

Saglabā jaunību

Nereti granātābola sula tiek izmantota skaistumkopšanā. Tā palēlina ādas novecošanas procesus, mazina grumbiņu skaistu un novērš pigmentācijas plankumu veidošanos.

Izmēģini šādu sejas masku: sajauc nelielu daudzuma krējuma ar tējkaroti svaigi izspiestas granātābolu sulas, un uz 10 minūtēm uzklāj šo masku uz sejas.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.