7.2 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

7 uztura noteikumi, kuri palīdzēs notievēt – veselīgi un bez diētām

 

Ja tu iemācīsies ieklausīties savā organismā, tad varēsi ēst visu pēc kārtas. Nevajag ļauties diētu stresam, kuru laikā tu moci savu organismu ar dīvainām shēmām un pēc tam „noraujies no ķēdes” un apēd visu to, ko sev pirms tam liedzi. Ne pie kā laba tas nenoved un tikai veicina liekā svara rašanos. Portāls „Lifehacker” piedāvā septiņus noteikumus, kuri jāievēro, ja gribi notievēt, neraizējoties par diētu ievērošanu.

Aizmirsti par diētām

Šis ir svarīgs posms stresa pārvarēšanā. Tu vari ēst visu, ko tavs organisms lūdz. Tev nav sevi jāierobežo, jo ēdiens ir draugs un palīgs, nevis ienaidnieks. Sāc ar to.

Salabsti ar „neveselīgo” pārtiku

Nav kaitīgā un veselīgā ēdiena. Ir tikai ēdiens, kurš tavam organismam ir nepieciešams un kurš, nē. Diemžēl, daudzi cilvēki, kas nolemj ieturēt diētu, vienkārši aizliedz sev vienu vai otru produktu, nemaz neaizdomājoties, kāpēc.

Kāda jēga no tā, ka tu aizliedz sev ēst burgerus, bet nepārtraukti par to sapņo? Reiz, vājuma brīdī, emocijas uzvarēs, un tu apēdīsi pat divus burgerus, bet pēc tam izjutīsi stresu un vainas sajūtu.

Labāk neaizliedz sev to, ko vēlies. Labāk pirms ēšanas atbildi uz jautājumu: „Man tas tiešām ir vajadzīgs? Ko es no tā iegūšu?” No burgera tu iegūsi maz prieka un daudz lieko kilogramu. Apzinies to un veic pareizo izvēli.

Cieni savu izsalkumu

Ja tu gribi ēst, tas nozīmē, ka tavam organismam tiešām ir nepieciešamas olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti. Dod tam ēdienu. Tas ir svarīgi. Ja tu to nedarīsi, organisms sāks ieslēgt pašaizsardzības mehānismu un pie pirmās iespējas uzkrās barības vielu rezerves. Tā arī pieaug risks attapties trijos naktī pie ledusskapja. Reaģē uz signāliem, ko sūta tavs organisms. Viņš to nedara bez iemesla.

Cieni sāta sajūtu

Pievērs uzmanību tam, kā jūties, kad patiesi esi paēdusi. Iegaumē šo sajūtu. Vari savu sāta sajūtu novērtēt no 1 līdz 10, kur 1 ir spēcīga izsalkuma sajūta, bet 10 pārēšanās diskomforts. Pamēģini saprast, kurā stadijā tu jūties visērtāk. Visticamāk tās būs 5-6 balles.

Cieni savas emocijas

Garlaicība, vilšanās, trauksme, dusmas, vieglprātība – katrai emocijai ir savi iemesli. Un ēdiens nepalīdzēs tās novērst. Ēdiens var tikai uz brīdi nomaskēt pārdzīvojumu, bet rezultātā tev būs jācīnās nevis ar vienu, bet jau ar divām problēmām – pārēšanos un lieko svaru.

Cieni savu ķermeni

Ārienē ir lietas, ko mēs varam ietekmēt. Bet ir arī lietas, ko nevaram. Piemēram, apavu izmērs un pat apģērba izmērs, jo, ja tu esi dzimusi, lai valkātu M izmēra apģērba, tu nekādi nevarēsi uzvilkt XS.

Cieni sevi, savu ģenētiku un savu ārieni, neraugoties uz to, ko rāda svari. Kad tu nostāsies spoguļa priekšā un sapratīsi, ka tavs ķermenis ir tavs lepnums, tev gribēsies to uzlabot bez mocībām!

Atklāj ēšanas procesā skaisto

Ēdienreizei ir jābūt īstam rituālam – komfortablā atmosfērā, nesteidzoties, baudot garšu un katra kumosa ārējo izskatu. Ja tu pie tā piedomāsi, drīz vien pamanīsi, ka, lai gūtu sāta sajūtu, tev vajag mazāk ēdiena, nekā agrāk. Un tas ir nopietns solis pretīm ķermeņa svara samazināšanai. Pie tam, šis solis tiek sperts ar baudu!

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.