2.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Pieci pārtikas produkti, kas ādai ļaus mirdzēt pat ziemas salā

 
Attēls: Publicitātes

Ziemas ikdiena ir ņiprs sals, ass vējš, zema gaisa temperatūra, kas daudziem cilvēkiem nes nepatīkamas sajūtas un arī dažādas ādas problēmas, piemēram, ziemas radīts ādas sausums, nieze vai apsārtums. Uztura eksperti lēš, ka ziemā kosmētikas līdzekļu izmantošana var būt tikai ārēja palīdzība ādai, tāpēc Rimi Gardēde, uztura eksperte Inga Pūce iesaka īpaši ziemā domāt par sabalansētu, bagātīgu uzturu, lai ķermenis pilnībā būtu gatavs ziemai.

Graudaugi ādas aizsardzībai

Inga Pūce atzīmē, ka graudaugi satur krietnu devu vitamīnu kompleksa, kas izcili nostiprina ādas aizsargspēju pret ārējiem apstākļiem. Ziemas laikā īpaši ieteicami ir pilngraudi, kas satur gan minerālvielas un virkni B grupas vitamīnu, gan eļļā šķīstošos vitamīnus (E,D), kas ādai sniedz nepieciešamo mitrumu, uzlabo ādas krāsu un novērš sausuma, niezes un apsārtuma pazīmes. Šo pārtikas grupu savā ēdienkartē tieši ziemā ieteicams izmantot nedaudz vairāk kā ierasts.

Graudaugiem draudzīgie piena produkti

Graudaugiem atbilstoša un draudzīga produktu grupa ir piena produkti, kasne tikai palīdz tiem uzsūkties organismā, bet arī apmierina mūsu ķermeņa vēlmes pēc ziemas laikātik nepieciešamās taukvielām. Tāpēc, kā neliels ieteikums no uztura speciālistes, irauzu pārslu putru ziemā gatavot ar pienu, nevis ūdeni,jo šo kombināciju kuņģis pārstrādā veiksmīgāk un uzsūkšanās process norit raitāk, kas atsaucās arī uz mūsu ādas. Gada aukstākajā periodā ieteicams vairāk lietot šādus piena produktus –  sviestu, pienu un jogurtu, kas,kā uzskata Inga Pūce, palīdz cīņā ar ādas priekšlaicīgu novecošanos.

Ķermenim nepieciešamie tauki

Ziemas periodā noteikti nevajadzētu atteikties nolabos taukus saturošiem produktiem, it īpaši dažādām eļļām.Gada dzestrākajā periodāeļļuuz ādas smērēt var jebkura ādas tipa cilvēki- tā pabaros un mitrinās ādas virsējo slāni. Uztura eksperte iesaka izmantot tādas eļļas kā sezama, kokosriekstu, saulespuķu, kā arī olīveļļu un rapšu eļļu.

Dārzeņi cauru gadu, arī ziemā

Lai rūpētos par savu ādu, dārzeņi ir jāēd ne tikai vasarā, tos iesaka lietot cauru gadu. Ādai īpaši draudzīgi ir tumšie dārzeņi, tajā skaitā, baklažāni, brokoļi, avokado, zaļie salāti un dīksti. Savukārt tiem, kuri ziemas laikā cīnās ar sausu galvas ādu, papildus uzturā ieteicams lietot burkānus un pākšaugus, kasir lielisks B6 vitamīna avots un palīdz cīņā par veselu galvas ādu, kā arī dod organismam mundrumu.

Žāvēti augļi kā ziemas našķi

Tā kā minerālvielu lietošana uzturā ir viens no veselīgas ādas priekšnoteikumiem, uztura speciāliste iesaka ziemānašķēties ar žāvētiem augļiem. Rozīnes, žāvētas dzērvenes, kā arī āboli satur gana lielu daudzumu dzelzs, gan kāliju un kalciju, kas mitrina ādu, cīnās pret ādas niezi, kā arī uzlabo nagu, matu un zobu stāvokli. Kā arī tieši žāvēti augļi nerada liekās enerģijas rezerves kā tas mēs gadīties ar dažādiem saldumiem.

 

Autors: Rimi 12.01.2018

 

1 KOMENTĀRS

  1. Visas eļļas sezama,kokosa vai kāda cita sausina ādu! Tikai un vienīgi sausina,kur var rakstīt muļķības,ka eļļa baro un novērš sausumu!

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.