6.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Kad visi apkārt slimo – kā sevi pasargāt?

 

Saslimšanas, kuras mēs saucam par saaukstēšanos, rodas nevis aukstuma, bet gan vīrusu dēļ. Kad tie iekļūst organismā un sāk vairoties, mēs saslimstam: paaugstinās ķermeņa temperatūra, sāp kakls, rodas izteikts vājums, iesnas un klepus. Labākais veids, kā nesaslimt ir, pēc iespējas labāk izvairīties no kontakta ar vīrusiem. Portāls „Lifehacker” ir sagatavojis pavisam vienkāršas metodes.

BIEŽĀK MAZGĀ ROKAS

Kāda saistība ir rokām un saaukstēšanai, no kuras visbiežāk cieš kakls un deguns? Patiesībā, saistība ir vistiešākā. Vīrusi mīt uz dažādām virsmām, tai skaitā arī rokām, ar kuru palīdzību var viegli nokļūt organismā.

Vienkāršākā sevis pasargāšanas metode? Tiklīdz atnāc mājās, nomazgā rokas. Un vispār biežāk to dari. Ja nav pieejas ziepēm un ūdenim, izmanto speciālos gēlus roku dezinficēšanai vai mitrās salvetes.

VĒDINI TELPAS

Gaiss ir vide, pa kuru mikrobi pārvietojas no cilvēka pie cilvēka. Tas nozīmē, ka, ja attīrīsim gaisu, saslimšanas risks mazināsies.

Pats pieejamākais un vienkāršākais gaisa „dezinficēšanas” veids ir telpu vēdināšana. Atliek atvērt pavisam nedaudz, lai vīrusu koncentrācija telpā mazinātos. Ideālā variantā telpā būtu jāuztaisa kārtīgs caurvējš.

VEIC MITRO UZKOPŠANU

Vīrusi mājas putekļos var dzīvot vairākas dienas. Vienkārša mitrā uzkopšana palīdzēs no tiem tikt vaļā. Dari to vismaz reizi pāris dienās.

Mēs daudz laika pavadām darbā, kur arī ir risks saslimt. Tāpēc uzkopšana ir nepieciešama arī darba vietā – noslauki savu galdu ar mitru lupatu gan no rīta, gan vakarā.

Bērni neiet uz darbu, taču sastopas ar apslimušiem cilvēkiem un vīrusiem skolā. Iedod viņiem paciņu mitro salvešu, lai viņi biežāk varētu slaucīt rokas un skolas solu.

NEAIZMIRSTI PAR TELEFONU UN DATORU

Jau sen ir pierādīts, ka telefons un dators ir viens no netīrākajiem priekšmetiem. Uz tiem uzkrājas putekļi, netīrumi un baktērijas.

Regulāri notīri visu ģimenes locekļu viedtālruņus un datorus ar speciālajām mitrajām salvetēm. Ideālā variantā to būtu jādara katru dienu.

Kā Tu sevi pasargā aktīvajā slimošanas sezonā?

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.