0.3 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Izteikta matu izkrišana: 8 izplatīti iemesli, kāpēc tā notiek

 

Matu izkrišana ir dabisks process, jo vidēji dienas laikā mēs zaudējam 50-100 matus. Taču, ja tu mani, ka pārāk izteikti zaudē matus, būtu jāsaprot, kāpēc tas notiek.

Dzelzs trūkums. Vegāniem, un cilvēkiem, kuri atsakās no gaļas lietošanas uzturā, obligāti ir jāēd produkti, kuru sastāvā ir liels dzelzs saturs. Šī mikroelementa trūkums ne tikai pastiprina nogurumu un enerģijas trūkumu, bet arī veicina matu izkrišanu. Pacenties savā ēdienkartē iekļaut zivju produktus, soju un spinātus.

Tev bieži ir stress. Runa ir par tām situācijām, kad cilvēks pastāvīgi satraucas, izjūt trauksmi, baidās par savu dzīvību un veselību. Matu izkrišanu var novērot arī pēc ilgāka laika, pat, ja stresa dzīvē vairs nav, stāsta portāls „Health”.

Tu nepareizi rūpējies par matiem. Bieža matu ieveidotāju un fēnu izmantošana veicina matu lūšanu un izskrišanu. Tie šķeļas, kļūst nepaklausīgi, „nogurst”. Slikti matu veselību ietekmē arī nekvalitatīva kosmētika. Nepareizi izvēlēts šampūns vai kondicionieris var kaitēt matiem.

Iedzimtība. Ja tavas ģimenes sievietes kādā konkrētā vecumā sākušas zaudēt matus, pastāv liela iespēja, ka ar tevi notiks tas pats. Atšķirībā no vīriešiem sievietēm parasti neatkāpjas mati – tie vienkārši kļūst plānāki.

Straujš svara zudums. Tas organismam ir liels stress, tāpēc mati var kļūt plānāki. Tas notiek pat tad, ja svara zaudēšana tavai veselībai nāk par labu.

Grūtniecība. Reti kura topošā vai jaunā māmiņa necieš no matu izkrišanas. Organismā notiek daudz pārmaiņu, kuras ir saistītas ar hormonu izmaiņām. Diemžēl, ātra risinājuma šai problēmām šādā gadījumā nav. Ir tikai jāgaida, kad hormoni noregulēsies un mati ataugs. Grūtniecības laikā un pēc tās neaizmirsti par pareizu uzturu un vairāk uzturies svaigā gaisā.

B vitamīna trūkums organismā. To var risināt ar uztura bagātinātājiem kā arī ēdienkartes pārskatīšanu. Dabīgi B vitamīna avoti ir zivis, gaļa, ar cieti bagāti dārzeņi un augļi.

Medikamentu lietošana. Ir medikamenti, kuri var provocēt matu zaudēšanu. Tas biežāk attiecas uz hormonāliem un kardioloģiskajiem preparātiem. Lai zinātu, vai pastiprināta matu izkrišana ir iespējama, izlasi medikamentu lietošanas instrukciju. Pastāsti par savu problēmu arī ārstam, varbūt viņš varēs ieteikt, kā rīkoties, lai šo problēmu mazinātu.

Ja tev vienkārši šķiet, ka pēkšņi ir sākuši izkrist mati lielos daudzumos, neignorē problēmu. Dodies pie speciālista. Konsultācija par sliktu nenāks un tu vismaz izvairīsies no stresa un vēl izteiktākas matu zaudēšanas.

Problēmu risinot, jāatceras, ka šampūni un citi ārēji matu kopšanas līdzekļi nepasargās no matu izkrišanas. Tāpat arī maskas matu pabaro un nogludina, taču neārstē. 

 

Autors: Dieviete.lv

 

1 KOMENTĀRS

  1. Matu izkrišana var būt saistīta arī ar vairogdziedzera problēmām. Endokrinologs man ieteica vairogdziedzera darbības uzlabošanai lietot jodēto sāli un dzert selēna tabletes Bioactive Selenium+Zinc, un pēc kāda laika matu izkrišana manāmi mazinājās.

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.