-1 C
Rīga
piektdien, 22 novembris, 2024

Vīnoga – dabas velte tavai veselībai un skaistumam

 

Kurš gan nav pazīstams ar mazo, zaļo (vai sarkano un zilo) ogu, kas aug kuplos ķekaros? Vīnogas ēd svaigas, no tām gatavo rozīnes, spiež sulu, gatavo vislabākos vīnus un pat izmanto skaistumkopšanā!

Kāpēc tās ir tik labas?

Vīnogas satur daudz augļu cukuru, galvenokārt glikozi un fruktozi, vitamīnus C, P, K, B grupas vitamīnus, folijskābi un A provitamīnu, citronskābi, vīnskābi, dzintarskābi, fosforskābi, skudrskābi un skābeņskābi, kāliju, kā arī magniju, dzelzi un vēl citus elementus.

Sirds un asinsvadu slimību gadījumos iesaka ēst vīnogas vai dzert vīnogu sulu. Vīnogās esošā glikoze labvēlīgi ietekmē sirdi. Ilgstoša vīnogu sulas lietošana normalizē asinsspiedienu un nostiprina sirds un asinsvadu sistēmu, ziņo portāls “Medicalnewstoday”.

Vīnogas iesaka ēst arī kā organismu stiprinošu līdzekli gremošanas traucējumu, astmas, nespēka, nervozitātes un bezmiega gadījumos. 

Sarkano un zilo vīnogu sastāvā ir antioksidanti, kuri organismā neitralizē brīvos radikāļus un aptur šūnu novecošanos.

Šīs ogas kavē akmeņu veidošanos nierēs un urīnpūslī.

Lielā glikozes daudzuma dēļ vīnogas izmanto organisma atindēšanai saindēšanās gadījumos. 

Kā vīnogas izmantot skaistumkopšanā?

Ja katru dienu ēdīsi nelielu daudzumu zilo vīnogu, pēc pāris nedēļām manāmi uzlabosies sejas ādas tonis.

Ir vairākas pavisam vienkāršas metodes, kā tikt vaļā no sīkām grumbiņām, padarīt ādu maigāku un elastīgāku. Piemēram:

  • Izspied no vīnogām sulu un ierīvē ādā, pēc tam noskalo.
  • Uzliec uz sejas vīnogu pusītes un paturi virsū 20 minūtes.
  • Vates tampon samitrini svaigi izspiestā vīnogu sulā, uzklāj uz sejas un kakla ādas un pēc 20 minūtēm noskalo.
  • Zaļās vīnogas sasmalcini, izveidoto putriņu uzklāj uz sejas. Pēc 30 minūtēm noskalo.

Kādos gadījumos vīnogas nebūtu jālieto uzturā?

Lielos daudzumos nevajadzētu ēst cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar lieko svaru, kā arī cukura diabēta slimniekiem.

Lai saudzētu zobus, pēc vīnogu ēšanas iesaka izskalot muti ar dzeramā sodas šķīdumu – sārmains šķīdums neitralizēs skābes, kas noārda zobu emalju.

Vīnogu sulu nebūtu ieteicams lietot kopā ar piena produktiem, augļiem un alkoholiskajiem dzērieniem, lai neradītu zarnās rūgšanas procesu.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.