1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Pasargā sevi no saaukstēšanās un stiprini imunitāti ar dabīgiem produktiem

 

Turpinoties saaukstēšanās un gripas sezonai, ir svarīgi stiprināt imunitāti un ieturēt veselīgas maltītes. Dabā ir sastopami daudzi pārtikas produkti, kuru lietošana uzturā spēj pasargāt mūs no apkārt klejojošajiem vīrusiem, kā arī stiprināt imunitāti kopumā. Šos produktus lietot uzturā atgādina arī vecāki, draugi un pat ārsti.

Ingvers 

Ingvera sakne ir garšaugs, kas labi palīdz cīņā ar saaukstēšanos, īpaši klepus, iesnu un kakla iekaisumu gadījumos. Kā pagatavot dzērienu? Uzvāra ūdeni, ieliek ap 50 gramiem notīrīta, sagriezta ingvera. Atstāj ievilkties 10 minūtes. Pēc tam pievieno ēdamkaroti medus un citrona šķēlīti. Vai arī glāzi piena uzvāra kopā ar tējkaroti rīvēta ingvera un pievieno medu (iesaka elpceļu attīrīšanai saaukstēšanās gadījumā). Tikai jāatceras – ingvera tēju nedrīkst dzert pirms gulētiešanas, jo tā ir ļoti uzmundrinoša.

Aveņu un upeņu tēja 

Noteikti nav pirmā reize, kad dzirdi, ka pie saslimšanām šķidrums jādzer īpaši daudz, un labāk jau, ja tas ir silts. Tādēļ upeņu vai aveņu ievārījuma tēja ir tieši tas, kas vajadzīgs. Aveņu tēja atvieglo nepatīkamās sajūtas klepojot. Gatavojot novārījumu, iespējams izmantot gan pašas ogas, gan to lapiņas un zariņus. Tikai nedzer pārāk karstu!

Ķiploki un sīpoli 

Nepatīkama smarža, daudziem tie negaršo, taču šie dārzeņi savā ziņā simbolizē spēku. To sastāvā ir dažādi mikroelementi, kas iznīcina nevēlamas baktērijas organismā, attīra bronhus, sastāvā esošās vielas stiprina imunitāti, palīdz arī pret galvassāpēm. Pirms gulētiešanas sarīvētu ķiploku apēd ar tējkaroti medus, uzdzerot virsū siltu ūdeni. Pret klepu un saaukstēšanos: Smalki sagriež sīpolu, uzliekot tam virsū medu, pagaida 10-15 minūtes, lai no sīpola atdalās suliņa un to izdzer.

Dzērvenes 

Dzērvenēs ir fitoncīdi, kas iznīcina mikrobus, tāpēc tās labvēlīgi iedarbojas, ja sāp kakls, ir saaukstēšanās, bronhīts vai urīnpūšļa iekaisums. Organiskās skābes, C, B grupas un PP vitamīni un mikroelementi, tostarp kālijs, jods un magnijs paaugstina organisma spēju saglabāt veselību, labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmas darbību, ādas, matu un nagu izskatu, kā arī spēcina asinsvadus. Sarīvē ingveru kopā ar dzērvenēm un pievieno medu – tas būs ļoti stiprs, bet tiešām iedarbīgs maisījumus.

Piparmētras 

Medikamenti var izraisīt kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumus un krampjveida vēdersāpes. Lai atvieglotu šīs nepatīkamās blakusparādības, lieti noderēs piparmētru tēja – tā uzlabo gremošanas trakta darbību, mazina sliktu dūšu un nelabumu, kā arī novērš vēdera izejas traucējumus.

Citrons 

Citrons lieliski palīdz pret kakla sāpēm. Dzer citrona tējas – šķēlīti citrona kopā ar medu un karstu ūdeni (ne verdošu).

Saaukstēšanās visbiežāk nozīmē iekaisušu kaklu, tekošu, aizliktu degunu, asarojošas acis, klepu, galvassāpes un drudzi. Ja tev ir atkārtota saaukstēšanās, tad tas var norādīt uz samazinātu imunitātes darbību, pārāk lielu stresu un miega trūkumu tavam organismam. Tādēļ slimošanas laikā mazāk strādā, bet vairāk atpūties – kārtīgi izgulies un saglabā mieru!

Tomēr atceries, ja pašam ar dabīgiem līdzekļiem neizdodas uzveikt saaukstēšanos, noteikti dodies pie ārsta.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.