1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Padomi, kā pasargāt sevi no kritiena slidenā laikā

 

Ja tu dzīvo valstī, kurā ir silts visu gadu, tev slidenas ietves problēma nav aktuāla. Bet, ko darīt tiem, kas katru ziemu periodiski baidās iet ārpus mājas, satraucoties par iespējamajām traumām? Tad arī rodas jautājums: kā vislabāk pārvietoties pa ledu, lai kritiena risku samazinātu līdz minimumam?

Kusties lēnām un seko līdzi līdzsvaram. Ir skaidrs, ka instinkts un veselais saprāts neļauj tev ātri skriet pa apledojušu ceļu. Tu visticamāk centīsies tik pāri šim posmam maksimāli uzmanīgi. Centies kustēties ļoti lēni un seko līdzi līdzsvaram.

Sper īsus soļus. Kad tu nepārvietojies sev ierastajā ritmā, tu pielāgo savu gaitu mazākas saķeres ar virsmu noteikumiem. Tā tev ir mazāks risks paslīdēt.

Izvairies pārvietoties pa nedaudz pakusušu ledu. Pakusis ledus var pamatīgi apgrūtināt tavu pārvietošanās uzdevumu. Daudz vieglāk ir staigāt pa ledu, kas ir kārtīgi sasalis. Bet līdz ko tas sāk kust, tas kļūst vēl slidenāks un bīstamāks.

Pēc iespējas apej ar līkumu nelīdzenas vietas un kāpnes. Tev vienmēr ir jāatceras par virsmu, uz kuras grasies kāpt. Uz nelīdzenas virsmas ir grūtāk noturēt līdzsvaru. Patīk tev tas vai, nē, bet gravitācija veiks savu uzdevumu. Ja kāp pa kāpnēm, obligāti pieturies, jo nekad nevar zināt, kurš pakāpiens būs tas liktenīgais, kura dēļ nāksies krist.

Seko līdzi tam, kā mainās segums. Gadās situācijas, kad ietves segums var mainīties, un mēs to nemaz nemanām. Piemēram, tu ej pa taisnu un sausu virsmu un pēkšņi nokļūsti uz apledojuša ceļa, kuru nemaz negaidīji. Kad notiek tik pēkšņas pārmaiņas, tu vari nepaspēt noreaģēt, un kritiens ir neizbēgams. Esi īpaši vērīga un skaties sev zem kājām, nevis vēro putnus debesīs!

Valkā ērtus apavus. Cieta ādas zole ir tālu no ideāla apledojušas ietves gadījumā. Arī augsti papēži nebūs laba doma. Labāk izvēlies zābakus ar biezu gumijas zoli un izteiktu reljefu.

Pingvīna gaita. Pie velna to, kā tas izskatās! Slidenā laikā drošība ir pirmajā vietā, tāpēc atceries, kā staigā pingvīns! Šāda gaida palīdzēs tev pareizi izlīdzināt savu svaru uz abām kājām un minimalizēt slīdamību.

Ja līdzsvars tomēr zaudēts un kritiens ir noticis, ir svarīgi noreaģēt un krist pareizi: pēc iespējas ātri saliec rokas un piespied tās pie ķermeņa, bet galvu ierauj plecos. Centies krītot neatbalstīties uz rokas. Mēģini pēc iespējas atbrīvoties, ērti savērpties un ļaut sev nokrist uz sāna.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.