2.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Bērns negrib ēst dārzeņus – kā šo situāciju mainīt?

 

Pēc ziemas, kad organisms ir novājināts un vitamīnu krājumi jau sen izsmelti, ir ļoti svarīgi ievērot daudzpusīgu un veselīgu uzturu. Taču tas nereti var būt izaicinājums, jo bērni daudzus dārzeņus atsakās ēst. Kā to mainīt?

Rādi piemēru

Bērni vēro un atdarina vecāku uzvedību. Ja dārzeņi ir ģimenes ēdienkartes regulāra sastāvdaļa, tad arī bērniem pret tiem rodas pozitīva attieksme. Ieradumu ēst dārzeņus ir svarīgi veidot jau no pašas mazotnes, tāpēc ir svarīgi, ka bērns redz, kā viņa vecāki ēd to pašu, ko viņš.

Nespied ar varu

Lai bērnam veidotos pozitīva pieredze, dārzeņu ēšanu noteikti nedrīkstēt uzspiest. Piespiešana rada negatīvas emocijas, un bērns sāk dārzeņus saistīt ar nepatīkamām izjūtām, tāpēc izvēlīgā attieksme pret ēdienu var pastiprināties.

 Paslēp dārzeņus ēdienā

Lai palielinātu dārzeņu apjomu bērna maltītē, var mēģināt izmantot tādas receptes, kurās veselīgie dārzeņi ir ēdienā iestrādāti tā, ka tos nevar pamanīt un sagaršot. Piemēram, šokolādes kūkā var “paslēpt” bieti, kas padarīs šo ēdienu veselīgāku, nebojājot tā garšu. Dažādus dārzeņus var ļoti vienkārši iestrādāt arī kotletēs vai frikadelēs, kas nereti mēdz būt viens no mīļākajiem bērnu ēdieniem. 

Pasniedz ēdienu bērniem patīkamā veidā

Iespējams, ka bērns tradicionāli gabaliņos sagrieztu dārzeņu vietā labprātāk izvēlēsies tādu veselīgu uzkodu, kurai piešķirta interesanta forma. Piemēram, no burkānu šķēlītēm un plāni sagrieztām ābolu šķēlītēm uz šķīvja ir iespējams izveidot taureni, no brokoļiem var pagatavot krūmiņus, kuriem blakus “ganās” no puķkāpostiem veidoti jēriņi. Padari dārzeņu ēšanu rotaļīgāku, un pozitīvi rezultāti nebūs ilgi jāgaida!

 Iesaisti bērnus ēdiena gatavošanā

Bērni pret ēdienu būs noskaņoti daudz labvēlīgāk, ja viņiem būs bijusi iespēja piedalīties tā gatavošanā. Vēl var iemācī bērnu audzēt un novākt dārzeņus un garšaugus pašam (piemēram, ziemā uz palodzes var izveidot “mazdārziņu” un audzēt garšaugus podiņos, bet pavasarī – iekopt savu dārziņu ārā).

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.