17 C
Rīga
ceturtdien, 2 maijs, 2024

Kāpēc skatīties seriālus ir veselīgi (un kā to darīt pareizi)

 

Iespējams, tu uzskati, ka seriāli ir vienkārši bezjēdzīga nodarbošanās un laika izšķiešana. Taču tāda laika pavadīšana var tavā dzīvē ienest daudz laba. Kā seriālus skatīties gudri, stāsta portāls „Lifehacker”.

Kāpēc seriāli ir labi?

Tie uzlabo garastāvokli. Acīmredzams iemesls. Ikdienas stress, saules un atpūtas trūkums un nepatikšanas nesniedz pozitīvas emocijas. Ja vajag vieglu veidu, kā gūt laimes hormonus, noskaties iecienītākā seriāla jaunāko sēriju. Tā var būt arī drāma un traģēdija, oma tāpat uzlabosies.

Tu pārņem mīļāko varoņu īpašības. Protams, tu neiemācīsies pārvietoties laikā un nekļūsi par vampīru, taču uzlabot savas sociālās prasmes tu vari. Kad mēs vērojam seriālu varoņus, mēs paši kļūstam drosmīgāki. Var pārņemt arī visādus viltīgus gājienus un novērst iespējamās kļūdas.

Seriāls izglābj krīzes laikos. Šis punkts ir līdzīgs pirmajam, bet attiecas uz nopietnākiem gadījumiem. Ja tu pārdzīvo kādu zaudējumu, šķiršanos, depresiju, tad seriāls var kļūt par labu atbalsta punktu. Protams, tas ir tikai viens piemērs, kā novērst uzmanību.

Seriālu un filmu priekšrocība ir tāda, ka tie palīdz izjust un pārdzīvot sarežģītas emocijas, ļauj izraudāties un pasmieties. Cik daudz skatīties, izlem pati. Un nevajag kaunēties, ja tu kādu dienu pavadi visu dienu skatoties seriālu. Arī tāda atslodze ir nepieciešama.

Seriālos var gūt iedvesmu. Iedvesmu gūt var ne tikai no seriāla varoņiem, bet arī no apģērba, interjera, arhitektūras, sarunām. Kāds pēc seriāla noskatīšanās nolems ģērbties stilīgāk, kāds iemīlēsies Ņujorkas ielās un sāks krāt naudu ceļojumam. Vēl kāds varbūt atradīs sev jaunu hobiju un vispār sagribēs nomainīt darbu. Seriālu pasaule ļauj ieraudzīt daudzu cilvēku dzīvi un pasauli. Pat, ja tā ir izdomāta.

Izdomāta dzīve nav sliktāka par reālo. Jā, daži seriāli var būt noderīgāki, nekā tikšanās ar reāliem cilvēkiem. Iespējams, šis punkts ir īpaši svarīgs introvertiem, kuri ātri nogurst no cilvēkiem. Mēs, protams, neaicinām dzīvot tikai iedomu pasaulē, bet pavisam no tās atteikties arī nav vajadzības.

Seriālus  var skatīties arī no profesionālā skatpunkta. Operatori, režisori, apgaismotāji, kažu filmētāji var apvienot patīkamo ar lietderīgo. Seriālos tu atradīsi jaunus leņķus un pārejas. Daudz noderīga gūs arī fotogrāfi, muzikanti un stilisti.

Kā gudri skatīties?

Skaties tikai to, kas tev patiesi patīk. Ja ir garlaicīgi vai pretīgi skatīties, slēdz ārā. Mēdz būt arī tā, ka pirmās pāris sērijas ir labas, bet pēc tam kļūst garlaicīgi. Netērē tādā veidā savu laiku! Seriālam ir jādāvā spilgtas emocijas!

Padomā, ko tu vēlētos pārņemt no seriāla savā dzīvē. Izmanto seriālu kā iedvesmu! Varbūt kādam varonim piemīt pašpārliecinātība, humora izjūta vai harizma kāda nav tev? Pamācies no tā varoņa.

Uzstādi laika limitu. Pamēģini skatīties vienu sēriju dienā vai tikai brīvdienās. Pavēro, kā mainās tavs noskaņojums un pašsajūta.

Neskaties seriālus pirms gulētiešanas. Ja tiešām pirms miega gribi kaut ko darīt, palasi grāmatu.

Seko līdzi tam, ko tu ēd skatīšanās laikā. Parasti ēdiens filmas vai seriāla laikā ātri pazūd, tāpēc centies izvairīties no neveselīgas pārtikas. Dzer tēju, ēd augļus.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.