2.3 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

Uzzini, kas padara bērnu dzīvi laimīgāku

 

Neatkarīgi no tā, kāda ir mūsu ikdiena, bērna laime vecākiem ir viena no prioritātēm. Portāls „Power of Positivity” ir apkopojis desmit zinātniski apstiprinātus padomus, kas var palīdzēt bērna dzīvi padarīt laimīgāku un bērnību – veselīgāku.

Sniedz viņam daudz rotaļu laika

Bērna galvenais uzdevums dzīvē ir rotaļāšanās. Jā, ar laiku bērnam radīsies arī pienākumi, taču rotaļu laikam tāpat būtu jābūt vairāk. Peter Gray, bērnu psihologs un profesors Bostonas Koledžā, apgalvo, ka „bērns dzīvē svarīgākās mācības gūst no citiem bērniem, nevis no pieaugušajiem”. Tāpēc ļauj bērnam iet ārā un spēlēties kopā ar citiem!

Strīdus un problēmas risini citur

Agrā bērnībā bērna prāts attīstās ļoti ātri. Kad viņš dzird un redz pieaugušo problēmas un raizes, bērna delikātais psiholoģiskais stāvoklis var tikt negatīvi iespaidots. Bērniem nebūtu jādzird vecāku stresa pilnās sarunas.

Nesalīdzini viņus ar citiem

Pētnieki apgalvo, ka bērnu salīdzināšana ar citiem un sacensības veidošana var negatīvi iespaidot bērna pašvērtējumu un domas par sevi.

Runājiet par negatīvajām emocijām

Gandrīz jebkuram bērnam var uznākt dusmu, skaudības, bēdu uzplaiksnījumi. Tāda uzvedība ir laba iespēja vecākiem bērnus izglītot.

Lielākā daļa vecāku bērnus soda, kad viņi slikti uzvedas. Labāks veids, kā padarīt šādus emociju uzplaiksnījumus retākus, ir, mācot, ka ikviens cilvēks izjūt negadīvas emocijas un ka ar tām vienkārši ir jātiek galā saprātīgi.

Ievēro viņa pūles

Agri vai vēlu, bet bērns sasniegs vecumu, kad viņš vai viņa zinās, ka darbi ir jāpaveic. Ir svarīgi atzīmēt un pamanīt, kad bērns tiešām cenšas, lai kaut ko sasniegtu.

Cieni ģimenes tradīcijas

Ģimenē ir jābūt kopīgi veicamiem darbiem un tradīcijām – tas ir svarīgs posms bērna attīstībā. „Child Development Institute” apgalvo, ka regulāram ģimenes laikam ir vairāki plusi: bērns jūtas svarīgs un mīlēts; bērns apgūst pozitīvas pieaugušo darbību iezīmes; pieaugušie var vairāk izprast bērna vājības un pamācīt viņus; bērns var izteikt savas domas un jūtas; starp bērniem un vecākiem rodas spēcīgāka saikne.

Ļauj bērnam rīkoties

Jā, bērnam ir nepieciešama uzraudzība, taču nevajag arī pārcensties. Pārlieku lielas rūpes aizkavē bērna attīstību.

Ļauj bērnam veikt mājasdarbus

Turpinot iepriekšējo punktu, ir svarīgi bērnam ļaut pašiem pabeigt iesākto, bez nepārtrauktas uzraudzības.

Kāpēc? Atsaucoties uz bērnu psihologiem, pārlieku liela uzraudzība un kontrole bērnā var vairot „Es nevaru to paveikt” attieksmi. Protams, kaut kāda uzmanība un disciplīna ir nepieciešama, taču nevajag aizrauties.

Vairāk priecīgu atmiņu

Pētnieki Hārvardas Universitātē ir noskaidrojuši, ka, jo laimīgāka un priecīgām atmiņām bagātāka ir bijusi eksperimenta dalībnieku bērnība, jo priecīgāki un izpalīdzīgāki viņi ir arī pieaugušā dzīvē.

Arī vecākiem ir jābūt laimīgiem

Bērni mācās no ta, ko redz un dzird. Ja viņam līdzās esošie pieaugušie uzvedas pozitīvi, visticamāk arī bērns pārņems šo īpašību. Bērns nevar būt laimīgs, ja vecāki nerūpējas par sevi un savām attiecībām.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.