2.9 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

6 izplatītākās kļūdas saules aizsargkrēma lietošanā

 

Daudzi cilvēki labprāt pavada laiku sauļojoties dažādās pludmalēs. Daļa no viņiem aizsargā sevi no saules stariem, daļa to nedara. Tomēr reizēm tiek pieļautas dažādas kļūdas saules aizsargkrēma lietošanā, kas ievērojami palielina risku saslimt ar ādas vēzi jeb melanomu.

Zemāk minētas 6 biežāk pieļautās kļūdas saules aizsargkrēma lietošanā

1. Aizsargkrēma lietošana jau atrodoties tiešos saules staros. Ja uzsmērējat saules aizsargkrēmu tikai pēc tam, kad jūtat nelielu ādas apsārtumu un nepatīkamas sajūtas, jūs sevi pakļaujat riskam. Kolīdz āda sāk mainīt krāsu, tās bojājums ir neatgriezenisks. Pēc tam var lietot dažādus krēmus, kas liks ādai justies labāk, taču ādas bojājumu tas nenovērsīs.

2. Zemas aizsardzības krēma lietošana. Cilvēki mēdz uzskatīt – jo vairāk uzsmērēs krēmu, jo labāk, bet patiesībā – būtu jālieto krēmi ar augstāku SPF (saules aizsardzības faktoru). Ja bez aizsargkrēma lietošanas, apdegat saulē 15 minūšu laikā, tad ar krēmu, kam ir aizsargfaktors SPF 10, tas notiks pēc 150 minūtēm (15×10).

3. Aizsargkrēmu uzlikšana īsi pirms došanās sauļoties. Lai pasargātu ādu, vajadzētu lietot labas kvalitātes sauļošanās krēmu, kas uzlikts vismaz 20 minūtes pirms došanās ārā.

4. Visu ķermeņa zonu nepasargāšana no saules stariem. Cilvēki mēdz neuzklāt krēmu, piemēram, uz pēdu apakšas un ausīm.

5. Krēma lietošana tikai sauļošanās laikā. Sava ķermeņa pasargāšana no saules būtu jāveic bieži. Parasti krēms tiek lietots tikai tad, kad ir silts un saulains laiks un kad ārā spīd spoža saule. Tomēr, lai arī saules stari vēsākās dienās var nebūt tik kaitīgi, tomēr arī tad ir jāpadomā par savu veselību.

6. Nepietiekama daudzuma uzklāšana uz bērna ķermeņa. Ādas vēzis attīstās ilgā laika posmā, tāpēc ir svarīgi pasargāt ādu jau no agras bērnības. Bērna āda ir plānāka par pieauguša cilvēka ādu, padarot to uzņēmīgāku pret bojājumiem. Bērniem būtu nepieciešams uzsmērēt vismaz 2 tējkarotes sauļošanās krēma uz galvas un kakla un divas tējkarotes uz pārējā ķermeņa. Par daudz uzlikt saules aizsargkrēmu nav iespējams.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.