0.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Padomi, kā strādāt produktīvi un neizdegt

 

Lai strādātu koncentrēti un produktīvi, ir nepieciešams laiks un enerģija. Lai arī kā tu censtos, astoņās stundās tu nepaveiksi darbu, kas parasti prasa 12 stundas. Bet, ja tev nav enerģijas, tev nepietiks arī ar 24 stundām. Kā strādāt produktīvi un neizdegt stāsta rakstnieks Endrjū Fērbijs.

Neuzņemies darīt visus darbus reizē

Lai arī cik paradoksāli tas neizklausītos, bet, lai sasniegtu vairāk, ir jāstrādā mazāk. Daudzi sāk realizēt vairākus projektus reizē, bet rezultātā nepaspēj neko. It īpaši tas attiecas uz uzņēmējiem un frīlanseriem. Lai nopelnītu, viņi nereti uzņemas darīt vairākus darbus reizē.

To var darīt, lai ātrāk atmaksātu parādu vai kaut kam sakrātu. Bet, ja tu dara pastāvīgi, darba produktivitāte cietīs. Stress augs, bet efektivitāte kritīs.

Primāri domā par savu laimi, nevis par produktivitāti

Laime un apmierinātība ar dzīvi ir veiksmes un produktivitātes pamatā, nevis otrādi. Tāpēc primāri ir jākoncentrējas uz savu laimi.

Dari sekojošo:

  • Katru rītu padomā par piecām lietām, par ko tu pateicīga savā profesionālajā un privātajā dzīvē.
  • Meditē 20 minūtes dienā.
  • Omas uzlabošanai un prāta “atslēgšanai” skaties komēdijas.
  • Pavadi vairāk laika ar cilvēkiem, kas tev ir dārgi, bet ar toksiskiem cilvēkiem nekomunicē.
  • Dodies pie dabas.

Nodarbojies ar sportu, izgulies un seko līdzi savam uzturam

Dažkārt ir jāpastrādā virsstundas vai jāsavelk gali, no tā neviens nav pilnībā pasargāts. Tādos gadījumos dzīves ritms un uzturs cieš pirmais. Taču tā ir liela kļūda.

Produktivitātei ir nepieciešama enerģija, bet organisms to gūst no kustībām, ēdiena un miega. To nedrīkst laupīt. Lai gan uz veselīgu dzīvesveidu aiziet vairāk laika, tas ir tā vērts. Tu būsi možāka, bet darbs padarīsies vieglāk. Lūk, daži vienkārši padomi:

  • Ēd veselīgu pārtiku. Mazāk pusfabrikātu, cukura un sāls.
  • Guli 7-8 stundas naktī. Lai miegs būtu labāks, telpā jābūt tumsai un vēsumam.
  • Sporto vismaz 60 minūtes trīs reizes nedēļā. Apvieno spēka treniņus ar kardio treniņiem. Katru dienu dodies vismaz 15 minūšu ilgā pastaigā.

Pareizi izmanto pārtraukumu

Ja tu regulāri ņem pārtraukumus, bet pavadi to sociālajos tīklos un spēlītēs, cieš gan tava produktivitāte, gan veselība. Lai patiesi atpūstos, labāk nodarbojies ar sportu, meditē, lasi, komunicē ar cilvēkiem (dzīvē), pastaigājies, pievērsies savam hobijam.

Nedzenies pakaļ ideālam

Mēs bieži salīdzinām savu darbu nevis ar pagātnes rezultātiem, bet tiem, kādus vēlamies tos redzēs ideālā variant. It īpaši tad, kad kaut kas nenotiek tā, kā gribētos. Neaizmirsti, ka produktivitāte ir atkarīga no tā, cik tev ir enerģijas. Tu nebūsi enerģiska, ja mēģināsi attaisnot pārāk augstas cerības un lamāsi sevi.

Tā tu pamazām samazini savu laimi un apmierinātību ar dzīvi. Rezultātā tev ir vēl mazāk enerģijas un vēlmes kaut ko darīt.

Pārstāj tērēt laiku, salīdzinot sevi ar to, kas tu vēlies būt. Labāk padomā, ko tu jau esi sasniegusi. Paskaties atpakaļ un atceries, ko tu jau esi iemācījusies. Tas palīdzēs sajust pateicību, bet tekošās problēmas šķitīs ne tik šausmīgas. Rezultātā tu sajutīsi spēku pieplūdumu un varēsi tikt galā ar uzdevumiem efektīvāk.

 

Materiāli rakstam no ārzemju resursiem.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.