6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

8 paradumi, kas vakarā tev neļauj aizmigt

 

Miegs neapšaubāmi ir svarīgs labai veselībai. Ja naktī neesi labi gulējusi, tas tev atspēlēsies no rīta. Neizgulējies cilvēks ir sliktā omā, nespēj koncentrēties, zūd dārgā imunitāte. Ir pat pētījumi, kas vēsta, ka cilvēks pēc 4 stundu miega ir līdzīgā stāvoklī kā alkohola reibumā. Lūk, 8 paradumi, kas traucē tev doties pie miera un kārtīgi izgulēties:

1.Elektronikas ierīces

Telefoni, planšetes, televizori, datori – tie visi no ekrāniem izstaro zilo gaismu. Mūsu organisms šo zilo gaismu sasaista ar saules gaismu debesīs dienas vidū. Līdz ar to organisms aiztur miega hormona melatonīna izdalīšanos un miegs tev vienkārši nenāk. Ir vakars, tavs ķermenis ir noguris un gatavs doties pie miera, bet smadzenes dod signālu, ka ir dienas vidus un gulēt iet nevajag.

Pirms miega izvairies no zilajiem ekrāniem vai arī izmanto telefona night-shift funkciju, kas filtrē zilo gaismu vakara stundās. Līdzīgas aplikācijas iespējams lejupielādēt arī datorā.

2.Neregulārs gulētiešanas laiks

Ievies regulāru gulētiešanas laiku, tas ir, dodies gulēt aptuveni vienā laikā katru nedēļas dienu. Parasti brīvdienās mēs ejam gulēt vēlāk, nekā darba dienās, taču tas slikti iespaido mūsu ķermeņa bioloģisko pulksteni.

3.Trūkst nomierināšanās pirms miega

Bērnībā mums lasīja priekšā pasakas pirms iemigšanas. Zinātnieki ir izpētījuši, ka mums pieaugot, vajadzība pēc šādas nomierinošas darbības pirms gulētiešanas nekur nav zudusi. Risinājums – 40 minūtes pirms miega dari nomierinošas lietas – ieej vannā, palasi grāmatu un tikai tad dodies gulēt.

4.Nedzer kafiju pēc pusdienām

Tu jau protams zini, ka kofeīns ir stimulējoša viela, kas nomāc vēlmi gulēt. Turklāt kafijas efekts darbojas 6 stundas pēc tās izdzeršanas. Pilnīgi pietiks ar kafiju no rīta. Pēc pulksten 14:00 kafiju vairs nedzer un ja tev pēcpusdienā nāks miegs, tas liecina par to, ka vakarā laikus jādodas gulēt.

5.Smagi ēdieni pirms miega

Pēc smagu ēdienu uzņemšanas mūsu organisma vielmaiņa kļūst straujāka, lai to sagremotu. Kā arī gulēt ar pilnu vēderu nav ērti. Tāpēc vakariņo 2  līdz 3 stundas pirms gulētiešanas.

6.Vakara treniņš

Laika trūkuma dēļ daudzi izvēlas sportot vēlu vakarā pēc darba. Taču tas var kaitēt miegam. Pirmkārt, tava ķermeņa temperatūra ceļas un, otrkārt, pēc sportošanas tu jūties moža un bieži vien spirgtāka kā pirms.

7.Iešana uz gultu pārāk ātri

Ja tev rīta agrumā ir svarīga tikšanās vai lidmašīna un tu vēlies doties gulēt ļoti laicīgi, tad tas var beigties ar to, ka gultā svaidīsies, grozīsies un neaizmigsi vairākas stundas. Kad nespēsi aizmigt, tad sāksi satraukties par to, cik maz laika gulēt atlicis, un tas tevi atturēs no gulēšanas vēl vairāk. Tāpēc labāk dodies uz gultu, kad sajūti nogurumu.

8.Gulta kā darba stūrītis

Iespējams, tu gultā skaties filmas vai mācies, jo gulta ir visērtākā vieta mājā. Taču tādējādi tavs prāts sāk uztvert gultu kā vietu, kur tu dari dažādas lietas. Tāpēc labāk rezervē savu gultu miegam un tuvībai ar savu otro pusīti, nevis vēl lērumam citu aktivitāšu. Tādējādi tu savam ķermenim dosi signālu, ka gulta ir saistīta ar atpūtu un miegs nāks pats no sevis.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.