5.3 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Sāpes seksa laikā: Par to parasti sievietes noklusē

 

moshchniy-vozbuditel-dlya-zhenshchin-reshenie-problemi-frigidnosti_origin

 

Ar sāpju rašanos dzimumakta laikā var saskarties sievietes gan tās, kuras uzsāk dzimumdzīvi, gan arī tās, kurām jau ir zināma pieredze seksuālajā dzīvē. Sievietes reti par šīm lietām runā ar savu ginekologu un diemžēl arī ginekologi bieži nesniedz atbildi uz šo jautājumu. Tāpēc daļa sieviešu uzskata, ka uzsākot dzimumdzīvi, ir normāli, ja rodas sāpes un tā jābūt. Citas domā, ka vaina ir vīrietī, viens no stereotipiem – sāpes rodas, jo vīrietim ir liela izmēra dzimumloceklis. Bieži šāds aplams viedoklis izsaka arī no ginekologiem un citiem speciālistiem.

Regulāri seksuālo tuvību brīžos sajūtot sāpes, sievietei sāk veidoties reflekss – sāk baidīties un izvairīties no tuvības mirkļiem, vai arī sāk just sāpes situācijās, kad sāpēm nevajadzētu būt. Sāpju rašanās seksuālo kontaktu laikā ir signāls, ka kaut kas nav kārtībā un vajadzētu vērties pēc palīdzības pie speciālista!

Sāpju rašanās iemesli  var būt:

1. Deflorācija – jaunavības zaudēšana
Galvenais iemesls ir bailes un saklausītie stāsti par sāpēm pirmā seksa laikā. Tā rezultātā sieviete ir saspringta, muskuļu tonuss paaugstināts, īpaši mazā iegurņa un maksts muskuļu. Ar izmisumu un satraukumu tiek gaidīts tas brīdis, kad tiks ievadīts dzimumloceklis. Mēdz būt situācijas, kad jaunavības plēve ir ļoti bieza ar daudz nervu receptoriem, bet biežāk tā ir elastīga un staipīga, un pirmās tuvības laikā var pilnībā nepārplīst, bet tikai izstiepties – šādā situācijā nebūs asiņošana vai tā būs ļoti minimāla.

Bailes variet pārvarēt, izprotot to, kas notiks, uzticoties savam draugam un ieņemot pozu, kuras laikā fizioloģiski tiek atslābināti mazā iegurņa muskuļi. Pirmo reizi izsargājoties no neplānotas grūtniecības un seksuāli transmisīvajām slimībām vajadzētu lietojot prezervatīvu. Nonākot vīrieša mikroflorai jūsu makstī, var rasties dažādi iekaisuma procesi. Biežākie iekaisuma procesi pēc pirmā seksuālā kontakta ir kolpīts (maksts iekaisums) un cistīts (urīnpūšļa iekaisums).

Pirmos intīmas brīžus ieteicamāk plānot bez dzimumakta, t.i., bez dzimumlocekļa ievadīšanas makstī. Pirmajās reizēs būtu ieteicams abiem pilnībā atkailināties un sagādāt otram baudu ar viegliem ķermeņa glāstiem (erotisko masāžu), tas ļaus nomierināties, pierast pie kaila partnera ķermeņa, mazinās stresu un radīs lielāku uzticību. Svarīgākais priekšnoteikums ir censties pilnībā atslābināties un ļauties mīlas rotaļām.

2. Vaginisms
Ja intīmā tuvība (dzīvē pirmais dzimumakts vai pirmais dzimumakts ar konkrēto partneri) ir bijusi neveiksmīga, zemapziņā var nostiprināties bailes no dzimumakta un izraisīt muskuļu spazmas, tad dzimumakta veikšana kļūs neiespējama. Sāpes rodas nevis no dzimumlocekļa ievadīšanas makstī, bet no muskuļu sasprindzinājuma – spazmām (šādas sāpes var rasties arī ginekoloģiskas izmeklēšanas laikā). Gadījumos, ja sieviete nav spējīga pati novērst vaginismu, viņai pēc palīdzības būtu jāvēršas pie psihoterapeita vai seksologa.

3. Pilnībā nepārplēsta jaunavības plēve
Dzimumdzīve jau tiek piekopta ilgāku laiku, bet uzsākot dzimumkontaktu rodas sāpes, kuras dzimumakta laikā mazinās un beigās var pilnībā izzust. Parasti jaunavības plēve sākuma neplīst, bet tiek iestiepta vai nedaudz ieplīst un tā var saglabāties. Daļā gadījumu, jaunavības zaudēšana, tīri no anatomiskā viedokļa, notiek tikai pirmo dzemdību laikā! Bet līdz tam dzimumakta sākumā saglabājas neliela diskomforta sajūta, kamēr makstī tiek ievadīts dzimumloceklis un pēc dažām frikcijām tās izzūd. Šādu situāciju var atvieglot pastiprināta lubrikanta lietošana uzsākot dzimumaktu.

4. Iekaisuma procesi
Ja ir nepatīkamas izjūtas – sāpes, nieze, sausuma vai noberzuma sajūta un tās rodas makstī dzimumakta laikā vai uzreiz pēc dzimumakta, tā iemesls visticamāk ir iekaisuma process, un būtu nepieciešams vērsties pie ārsta. Ārstēšanās procesu būtu jāveic abiem partneriem vienlaicīgi. Šādās situācijās izmeklējot vīrieti, infekcijas ierosinātāju atklāj ļoti reti, jo parasti infekcijas perēklis ir priekšdziedzeris un vīrietim var nebūt nekādas sūdzības. Bieži iekaisuma procesus izraisa mikrobi, kuri netiek pieskaitīti pie seksuāli transmisīvajām slimībām, tās var būt sēnītes, zarnu nūjiņas, stafilokoki uc.

5. Saaugumi
Sāpes var radīt saaugumi, kuri radušies pēc olnīcu vai zarnu trakta iekaisumiem. Ja pēc apsaldēšanās, aizcietējumiem vai mīksta vēdera izejas mēdz būt smeldzošas sāpes vēdera lejasdaļā, tad pastāv liela iespēja, ka Jums ir izveidojušies saaugumi mazajā iegurnī. Saaugumus novēro lielākajai daļai sieviešu, bieži tie nerada nekādas sūdzības. Daļai tās rada sāpes un diskomfortu pie lielākas fiziskas slodzes, ginekoloģiskās izmeklēšanas laikā un protams arī dzimumakta laikā. Šīs sāpes no iepriekš aprakstītajām atšķiras ar to, ka tās ir jūtamas vēdera dziļumā, to rašanās ir atkarīgas no seksa pozas un dzimumakta ātruma. Piemeklējot atbilstošas pozas un dzimumakta ātrumu no šīm sāpēm ir iespējams izvairīties.

6. Traumas, plīsumi un šuves, kas radušās pēc dzemdībām vai operācijas
Ārstēšana var būt ķirurģiska vai arī konservatīva, paralēli trenējot mazā iegurņa muskuļus un attiecīgu pozu izvēle.

7. Endometrioze
Šo diagnozi sievietes bieži pašas sev uzstāda vadoties no smērējošiem izdalījumiem, kuri rodas pirms un pēc mēnešreizēm. Galvenais endometriozes simptoms ir sāpes, kuras rodas pirms un pastiprinās mēnešreižu laikā, un pāriet beidzoties mēnešreizēm. Ja rodoties izdalījumiem nav sāpes, tad tā nav endometrioze. Ja izdalījumi rodas kopā ar sāpēm un sāpes rodas dzimumakta laikā, tad tas var liecināt par endometriozi.

8. Venozā stāze
Neregulāra seksuālā dzīve, regulāra orgasma nesasniegšana, atturēšanās, neapmierinātība ar esošajām seksuālajām attiecībām rada asins atplūdes traucējumus – rodas asins sastrēgums mazajā iegurnī. Sākuma periodā rodas smaguma sajūta, diskomforts, ilgstošas trulas sāpes pēc dzimumakta. Vēlākā periodā, regulāra dzimumdzīve rada maksts sieniņu pietūkumu (tūsku) un tā kļūst sāpīga no pieskāriena (dzimumlocekļa ievadīšanas) – rodas akūtas sāpes uzsākot dzimumaktu. Šāds stāvoklis sieviete ir ne tikai nepatīkams, bet ir arī bīstams, jo tas var veicināt dažādas ginekoloģiskās slimības: dzemdes miomu, endometriozi, mastopātiju, olnīcu disfunkciju uc. Biežāk šādas problēmas novēro sievietēm, kurām ir tendence uz varikozo kāju vēnu iekaisumiem.

Sievietei pašai būtu jāiemācas sasniegt apmierinājumu un nepieciešamības gadījumā jāpalīdz partnerim novest sevi līdz orgasmam. Ārstēšanā tiek izmantotas ginekoloģiskās masāžas un fizioterapija.

9. Iegurņa nervu neiralģija
Sāpes iegurņa sānos, kas pie pieskārieniem pastiprinās (dzimumakts, ginekoloģiska izmeklēšana), bieži mēdz būt akūtas, kas atgādina šāvienu un bieži izstaro uz kājām. Neiralģija (nervu sāpes) var rasties jebkurā vietā: sejā, starpribu neiralģija un var būt arī iegurņa neiralģija. Nervs var iekaist pēc apsaldēšanās. Ārstē tāpat kā jebkuru neiralģiju: sildošas ziedes, piparu plāksteri, pretiekaisuma preparātus, fizioterapija utt.

10. Nepietiekams miklums
Iemesls var būt psiholoģisks – nevēlēšanās intīma tuvība, zemapziņai nepieņemams partneris, hormonāli traucējumi (pēcdzemdību periodā, hormonālās kontracepcija, menopauze). Bieži iemesls ir arī nepietiekošs uzbudinājums, pārāk īsa priekšspēle. Būtu jānovērš esošie traucējumi un slīdamības uzlabošanai jāizmanto lubrikanti vai speciāli intīmie gēli, kurus var iegādāties aptiekās.

Sāpes seksuālo kontaktu laikā nerada:

  • dzemdes kakla erozija;
  • dzimumorgānu nesaderība. Maksts ir ļoti elastīga un, ja arī Jūsu vīrietim ir ļoti liela izmēra dzimumloceklis, kas gan ir ļoti reti sastopams, seksuālo kontaktu laikā tas nebūs sāpju iemesls. Sāpes varētu radīt gigantiska izmēra dzimumloceklis, bet šāda dzimumlocekļa īpašnieki Latvijā ir uz pirkstiem saskaitāmi un diez vai Jūsu partneris ir viens no viņiem!

Tātad, sāpes dzimumakta laikā ir signāls, kaut kas nav kārtībā – vai nu ir kāda slimība vai arī pie vainas ir jūsu psiholoģiskais stāvoklis. Ar sāpju starpniecību organisms dod signālu, ka ar viņu nav viss kā nākas un mēģiniet ieklausīties šajā organisma saucienā pēc palīdzības.

avots: www.seksologs.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.