-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

10 lietas, kuras mums iemāca ceļojumi

 

Scrub_Island_Resort_Spa__Marina-1024x682

Ceļojumi, izņemot skaistā baudīšanu un jaunā iegūšanu, ļauj saņemt īpašas dzīves mācību stundas, kuras varam apgūt noteiktos apstākļos tikai patstāvīgi.

1. Pats grūtākais ceļojumā – iziet no mājām.

Nē, es nopietni. Mājās jums liekas, ka ceļā jūs gaida miljons grūtību, ka katru dienu jums vajadzēs izlemt, kur palikt pa nakti, ko ēst. Jūs bremzēs valodu nezināšana vai finansiālās problēmas. Īstenībā, lielākajam vairumam šo baiļu nav pamata un problēmas nav pārdzīvojumu vērtas. Pats galvenais ir saņemties un doties ceļā.

2. Pasaulē cilvēku vairums ir diezgan draudzīgi

Cilvēkiem, kuri apmeklē “civilizētās ” valstis tas nav nekāds atklājums. Bet tikko jūs apmeklējat nosacīti ”problemātiskos” reģionus, valstis ar sliktu reputāciju, jūs tūlīt sapratīsiet, ka tas tiešām tā ir. Jebkurā valstī vienkāršie cilvēki pret ceļiniekiem izturas iespējami izpalīdzīgi, pieklājīgi, ar vēlmi palīdzēt. Viņi jums parādīs ceļu, dos naktsmājas, pastāstīs par savas valsts labākajām vietām, patiesi interesēsies par jūsu piedzīvojumiem. It īpaši, ja jūs izrādīsiet pienācīgu cieņu viņiem, paradumiem, valodai (pietiks ar to, ja iemācīties pāris vispārpieņemtos vārdus).

3. Tas nav tik bīstami, kā jūsu mammai liekas

Vairums citu vietu nav vairāk bīstamas par pašu dzimto pilsētu. Jā, dažas valstis ir iemantojušas sliktu reputāciju, kaut gan īstenībā, tas ir pārspīlēts un neatbilst patiesībai. Tas pats attiecas uz mežonīgo dabu. Pietiek ar to, ka ievērojat elementāru drošības tehniku un veselo saprātu, lai izslēgtu jebkuras nepatikšanas. Turklāt, ja jūs dzīvojat lielā pilsētā, nokļūt zem mašīnas jums ir daudz lielākas izredzes nekā iet bojā mežonīgajā Āfrikā no mežonīgu zvēru ilkņiem.

4. Ceļojumi daudz naudas nemaksā

Protams, ja jūs neesat ieciklējušies uz kruīziem pa tropu palmu salām ar jahtu. Patstāvīgi ceļojot visi jūsu izdevumi sastāv no trīs kategorijām: ēdiens, naktsmītne, pārvietošanās. Jūs paši varat brīvi izvēlēties, kur var ekonomēt, un kas ir tas, no kā jūs nekādā gadījumā neesat gatavi atteikties. Kāds izvēlas pārgājienu ar mugursomām, kurā vispār būs jātērē ļoti maz naudas, kāds pārvietojas ar autobusiem un apstājas hosteļos, citi izvēlās iznomāt auto un viesnīcas. Jebkurā gadījumā jums ir pietiekami daudz iespēju iekļauties tajos finansiālajos rāmjos, kuri jums ir vispieņemamākie.

5. Jebkurš lieks kilograms apgrūtina jūsu ceļojumu

Sakravājot ceļam mugursomu vai čemodānu, jūs nekādi nevarat izlemt, kuru T-kreklu ņemt, un ņemiet abus? Tad jums nāksies stiept to visu ceļu līdzi un lādēties par savu “neapdomīgumu”. Liekais svars ceļā pārvēršas par nastu, padarot jūs smagus, nekustīgus, nogurušus. No tā izriet nākošā, ne mazāk svarīga mācību stunda.

6. Ceļojums – tā nav atpūta.

Tā nav tāda atpūta, kā to daudzi ir iedomājušies. Tik tiešām, jūs ar smagām mugursomām kāpjat kalnos, tropos mirkstat sviedros vai tundrā salstat, vai tad tā ir atpūta? Daži ceļojumi ir tik smagi, ka izsauc nogurumu, izsīkumu, nervu sabrukumu, strīdus. Kāpēc cilvēki ar to visu nodarbojas – tā ir atsevišķa liela tēma, bet svarīgi ir saprast, ka fiziskajā plānā tas ir diezgan smags darbs, nevis atpūta.


7. Ceļotāji un tūristi – tie ir dažādi cilvēki.

Iesākumā par to ieminējos, bet tagad gribu uzsvērt vēlreiz. Ceļotāji ēd, dzīvo, sazinās ar vietējiem iedzīvotājiem, bet tūristi nesaprašanā noraugās caur logiem no autobusiem ar kondicionieriem. Ar ceļotājiem dalās maizē, bet no tūristiem izspiež naudu. Ceļotāji dzīvo vēsturiskās vietās, bet tūristus tām cauri izdzen kā ganāmpulkus gida – gana pavadībā. Tās ir pavisam atšķirīgas lomas, un no jums ir atkarīgs, kas jūs vēlaties būt.

8. Nebaidieties ceļot vienatnē.

Ne vienmēr izdodas sameklēt ceļabiedrus lielam ceļojumam. Pat, ja jums tādus ir izdevies sameklēt, vēl ir jāsaskaņo visu komandas locekļu grafiks, jāatrisina problēmas, kuras pieaug proporcionāli attiecīgi locekļu skaitam. Tāpēc ļoti daudzi apzināti vai piespiedu kārtā izvēlas ceļot vienatnē. Tajā nav nekā ekstremāli bīstama vai slikta. Jūs nebūsiet vientuļš, visapkārt būsiet cilvēku ieskauts, iespējams atradīsiet jaunus paziņas. Turklāt, neatkārtojamā garīgā pieredze, kura palīdzēs jums iepazīt sevi, iemācīs uzticēties saviem spēkiem un risināt problēmas patstāvīgi.

9. Sagatavojaties vilties (un negaidītiem patīkamiem atklājumiem)

Gatavojoties kārtējam ceļojumam, jūs noteikti izskatīsiet daudzus reklāmas prospektus, fotogrāfijas, aprakstus ar ievērības cienīgām relikvijām. Bet ierodoties viņu atrašanās vietā jūs varat saskarties ar realitāti, kura var atšķirties no gaidāmā. Gigantisks ūdenskritums no attēla var izrādīties sīks strautiņš, senās drupas var izskatīties kā celtniecības atkritumu kaudze, bet tropiskās salas paradīzes krasts nav piemērots dzīvošanai. Laicīgi jāsagatavojas mierīgi uztvert tādu reālās dzīves pusi. No otras puses, jūs var uz visu atlikušo mūžu satriekt saules riets lauka vidū, tase aromātiskas tējas vietējā ēstuvē vai cits neplānots sīkums. Pasaule ir skaista ne tikai speciāli izstrādātās un izreklamētās vietās tūristiem.

10. Vispatīkamākā lieta – atgriešanās.

Lai arī ceļā ir interesanti un labi, bet vienmēr pienāk laiks atgriezties. Tas tik tiešām ir ceļojuma kulminācijas moments. Jūs redzat savu pilsētu, māju, darbu, jau mazliet savādāk attiecības, skatieties uz pasauli citām acīm. Tas ir tāpēc, ka apkārtne ir palikusi iepriekšējā, bet mainījies esat jūs pats. Galvenā mācība ir tā, ka ceļojumi maina cilvēkus, turklāt vienmēr uz labo pusi.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.