1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Kad tuvības brīdis pārāk īss

 

Paritis_shutterstock_10-664x442

“Atkal viss tik ātri beidzās!” daudzus vīriešus šis sievas pārmetums dzen izmisumā. No priekšlaicīgas ejakulācijas pastāvīgi cieš vidēji 30% vīriešu. Tā izplatīta apmēram tikpat plaši kā impotence, un nereti abas problēmas ir saistītas. Vāja erekcija rada vīrietim bažas un veicina ātrāku sēklas noplūdi. Savukārt pāragra ejakulācija, izraisīdama nedrošību, rada potences traucējumus. Šādos gadījumos nevajadzētu vilcināties apmeklēt urologu vai seksologu – jo ilgāk problēma pastāvēs, jo grūtāk būs to novērst.

“Priekšlaicīgas ejakulācijas definīcijas ir dažādas, taču pēdējā laikā par to pieņemts runāt tad, ja kāds no partneriem ir neapmierināts ar dzimumakta ilgumu,” paskaidro seksologs Artūrs Vāvere. Ātra sēklas noplūde mēdz pamatīgi bojāt attiecības ar otru pusīti. Ja vīrietis jūt ejakulācijas tuvošanos, viņš var pārtraukt dzimumlocekļa kustības, taču tad sievietei zūd uzbudinājums, ko nereti atjaunot nav iespējams. “Kāds kungs stāstīja: tagad varu ilgi un dikti, ieeju un izeju lēnām, tikai draudzenei kļūst garlaicīgi,” pasmaida seksologs, piebilstot, ka mīlas brīdim nevajadzētu notikt pusstundu, kā daži vīrieši, iespējams, tā dēvēto XXX filmu iespaidā vēlētos. Ja partnere apmierināta, normālam dzimumaktam būtu jāilgst 5–10 minūtes.

Kāpēc beidzas tik ātri

Nereti sperma ātri noplūst jauniem vīriešiem, kuri tikko uzsākuši dzimumdzīvi, iepriekš nav masturbējuši, tādējādi pieradinot “draudziņu” pie kairinājuma. Taču problēmas mēdz rasties arī tad, ja puisis ir regulāri pašapmierinājies, panākot ātru sēklas noplūdi. Ja jau pašā dzimumakta sākumā viņš jūt, ka tā tūlīt izšļāksies, šo refleksu nav viegli pārtraukt.

Nevajadzētu pārāk uztraukties, ja problēma rodas tikai dažkārt, piemēram, uzsākot attiecības ar vēl neiepazītu partneri un ir liels uzbudinājums, mīlēšanās notiek neierastā situācijā vai arī tuvības brīži gadās retāk nekā reizi mēnesī un priekšdziedzerī izveidojies spermas sastrēgums. Jo mazāk aiztiek dzimumlocekļa galviņu, jo tā kļūst jutīgāka. Turklāt, atradinoties no intīmajām attiecībām, saskarsmē ar sievieti rodas nedrošība, kas var paātrināt spermas noplūdi.

Vīriešiem ar jutīgu veģetatīvo nervu sistēmu priekšlaicīgas ejakulācijas iemesls var būt nervu impulsu paātrināta pārvade no galvas smadzenēm. Savukārt citiem pie vainas ir dzimumorgānu nervu receptoru paaugstināta jutība vai arī dažādas veselības problēmas, piemēram, prostatas iekaisums, hemoroīdi vai seksuāli transmisīvas slimības.

Nereti sperma pāragri noplūst vīriešiem ar mazkustīgu dzīvesveidu, jo tas veicina asins sastrēgumu mazajā iegurnī, taču tikpat bieži tā mēdz notikt sportistiem, piemēram, svarcēlājiem, airētājiem un riteņbraucējiem, jo viņiem regulāri palielinās spiediens uz šo ķermeņa zonu.

Kā novērst nelāgo paātrinājumu

“Daudzi cer, ka ārsts izrakstīs zāles un viss atrisināsies, taču arī pašam būs jādarbojas,” uzsver Artūrs Vāvere. Vispirms mīlas brīžiem jānotiek pietiekami bieži, lai priekšdziedzerī nerastos sastrēgums. Ja vīrietim ir laba potence, nodrošināt pietiekamu tuvības ilgumu var atkārtotos dzimumaktos diennakts laikā.

Ja grūti novilcināt spermas noplūdi, ieteicama īsa priekšspēle un mīlēšanās pozas, kas vīrieti uzbudina iespējami mazāk. Partnerei vajadzētu būt saprotošai un palīdzēt atrisināt problēmu.

“Protams, sieviete nav treniņu maiss, ar ko vingrināties. Paškontroles spējas labāk izdosies attīstīt, izmantojot mākslīgo maksti, nevis masturbējot ar roku,” iesaka seksologs.

Priekšlaicīgas ejakulācijas novēršanai var izmantot antidepresantus, kas kavē uzbudinājuma rašanos galvas smadzenēs. Šos medikamentus iesaka lietot atkarībā no tā, kad plānots sekss, vai arī regulāri trīs četrus mēnešus. Vajadzīgs laiks, lai pierastu, ka dzimumakts notiek normāli, izzustu iekšējā trauksme un nepārliecinātība par sevi.

Taču jārēķinās, ka, sākot lietot zāles, var būt locītavu sāpes, svīšana un citas blaknes. Atsevišķos gadījumos mēdz rasties pašnāvnieciskas vēlmes. Savukārt, pārtraucot lietot antidepresantus, var būt ģībonis, nespēks un citas negatīvas izpausmes.

Pret priekšlaicīgu ejakulāciju piedāvā arī augu preparātus, taču, kā liecina seksologa vērojumi, parasti tie nav sevišķi efektīvi. Tiesa, daļai vīriešu palīdz placebo efekts: viņi spēj mīlēties ilgāk tādēļ, ka palīdz doma – lietas labā kaut kas ir darīts.

Vecākiem kungiem priekšlaicīga sēklas noplūde nereti ir kombinācijā ar sliktu erekcijas kvalitāti. Šādā situācijā zāles, kas uzlabo potenci, pagarinās arī dzimumakta ilgumu. Ja dzimumlocekļa galviņa ir pastiprināti jutīga, desmit minūtes pirms seksa varētu mēģināt lietot lokālos jutību mazinošos līdzekļus – ziedi vai aerosolu. Palīdzēs arī regulāra piparmētru ekstraktu saturošu ziežu lietošana. Taču, ja jutīgi ir receptori, kas reaģē, makstij saspiežot locekli, vai arī cita vaina, anestezējoši līdzekļi problēmu nenovērsīs.

Dažkārt ejakulāciju aizkavē prezervatīva uzvilkšana. Vislabāk šim nolūkam izmantot tādus, kas piesūcināti ar anestezējošām vielām, vai arī domāti anālajam seksam. Ir arī speciālas gumijas uzmavas, kas mazina kairinājumu, taču tās noderēs vienīgi jauniem vīriešiem ar labu erekciju, turklāt ikdienas lietošanai tās nebūs piemērotas. Papildus jāizmanto lubrikants, lai nenoberztu sievietes maksti.

(Avots)

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.