Konservēti gurķi ar sarkanajām jāņogām.
Sastāvdaļas: Gurķi – 600 gr; Ķiploki – 2 daiviņas; Sīpols – 1 gab; Sarkanās jāņogas – 1,5 glāzes; Melnie pipari – 3 gab; Krustnagliņas – 3 gab; Ūdens – 1 litrs; Cukurs – 1 ēdamkarote; Sāls – 2,5 ēdamkarotes.
Gurķus nomazgājam. Burkas dibenā liekam garšvielas. Gurķus vertikāli saliekam burkā. Jāņogas (0,5 gl) attīrām no kātiņiem, pārlasām un nomazgājam. Ogas kārtojam starp gurķiem. Gurķus aplejam ar karstu marinādi, uzreiz apsedzam ar vāciņiem un sterilizējam 8 – 10 min, tad burkas aizvākojam un ietinam. Marināde. Uzvārām ūdeni, pievienojam sāli, cukuru, ieberam sarkanās jāņogas (1 gl).
Gurķi asā tomātu mērcē.
Gurķīšus nomazgājam un iemērcam auksta ūdenī uz 1 – 2 stundām. Man ir 4,5 kg gurķīšu.
Sagatavojam: Ķiplokus – 180 gr, Tomātu pastu – 150 gr (3 pilnas ēdamkarotes), Saulespuķu eļļu – 250 ml, Cukuru – 150 gr, Sāli – 31 ēdamkaroti. Darba procesa laikā mērcei pēc vajadzības var pievienot sāli. Etiķis 6% – 150 ml, Asā paprika – 1 tējkarote, Melni maltie pipari – 1 ēdamkarote.
Gurķiem nogriežam galiņus. Lielos gurķus gareniski sagriežam 4 daļās. Mazākos gurķus tikai gareniski. Ķiplokus saspiežam ķiploku spiedē. Pievienojam visas sastāvdaļas izņemot etiķi. Liekam uz mērenas uguns. Pēc 0,5 stundas gurķi peldēs mērcē. Nogaršojam mērci. Tai jābūt asai, bet ne sāļai un ne pārāk saldai. Sautējam gurķus vēl 15 minūtes. Pievienojam etiķi. Kopējais sautēšanas laiks – 40 – 45 min. Apsedzam katliņu ar vāku un ļaujam tam stāvēt 15 min. Saliekam gurķus sagatavotās sterilizētās 0,5 l burkās. Aplejam ar mērci un sterilizējam 25 – 30 min. Burkas aizvākojam apgriežam otrādi līdz pilnīgai atdzišanai.
Gurķi ar āboliem (marinēti un mazsālīti).
Produkti: 3 – litru burkai, āboli (skābi) – 1 – 2 gab, ķiploki 3 – 4 daiviņas, dilles ( ziedi), ķiršu, upeņu lapas ( sauja), smaržīgo piparu graudi – 12 gab, krustnagliņas – 12 gab, lauru lapas – 4 gab, cukurs – 5 tējkarotes, sāls – 4 tējkarotes, etiķa esence – 2 tējkarotes (aptuveni), gurķi 1,5 – 2 kg (atkarīgs no izmēra).
Marinēti gurķi ar āboliem: ķiplokus sagriež daiviņās, nomazgā zaļumus. Tīrās burkās liekam nomazgātus gurķus, pārmaiņus ar garšvielām un ābolu daiviņām ( mizu tīrīt nevajag). Virsū lejam vārošu ūdeni un atstājam uz 20 min. Tad ūdeni nolejam katliņā. Atkal uzvārām ūdeni, pievienojam cukuru un sāli. Aplejam gurķus ar marinādi un atstājam uz 10 min, tad atkal marinādi nolejam katliņā. Uzvārām. Burkā ielejam nepilnas 2 karotes etiķa esences, aplejam ar marinādi, kura ir uzvārījusies un aizvalcējam ar novārītiem vāciņiem. Burkas apgriežam otrādi un apsedzam līdz tās ir pilnīgi atdzisušas. Gurķus uzglabājam istabas temperatūrā vai vēsā vietā.
Mazsālīti gurķi ( karstais paņēmiens). Dziļā traukā liekam gurķus, garšvielas un ābolu daiviņas. Karstā ūdenī (1 l) ieberam 2 ēdamkarotes sāls, aplejam gurķus, apsedzam ar šķīvi, lai neuzpeld. Istabas temperatūrā atstājam līdz pilnīgai atdzišanai, tad ievietojam ledusskapī. Nākošajā dienā gurķi ir gatavi lietošanai.
Sālīti gurķīši ziemai.
Produkti: burkas tilpums 1 l, gurķi – cik var ievietot, diļļu ziedi – 1 gab, mārrutku lapas – 1 gab, ķiploki 5 – 6 daiviņas, asie pipari – 3 – 4 gredzentiņi, bulgāru pipari – 2 gredzentiņi, upeņu lapas – 2 gab, rupjā sāls – 20 gr, aspirīns (sasmalcināt) – 1,5 tabletes.
Gurķus apliet ar aukstu ūdeni un atstāt uz 4 – 6 stundām. Sagatavot burkas, vāciņus apliet ar vārošu ūdeni. Notīrīt ķiplokus, nomazgāt zaļumus, sagriezt piparus. Burkas dibenā ielikt mārrutku lapas, diļļu ziedus, upeņu lapas. Burkā blīvi salikt gurķus. Iebērt ķiploku daiviņas un salikt piparu gredzentiņus. Apliet ar vārošu ūdeni, apsegt ar vāciņiem un ļaut atdzist tik ilgi, kamēr burku var noturēt rokās. Ūdeni noliet katliņā. Pievienot 100 ml vārīta ūdens. Uzvārīt. Burkās iebērt sāli un sasmalcināto aspirīnu. Ar uzvārīto marinādi burkās apliet gurķus. Burkas jālej pilnas līdz maliņām. Uzreiz aizvalcēt. (Uguni samazināt līdz minimumam, ūdeni nenoņemt, tam visu laiku jāvārās). Burkas apgriezt otrādi un novietot laicīgi sagatavotajā „siltumā”. Gurķus tā atstāt uz diennakti.
Marinēti gurķi ar ērkšķogām.
Recepte pārbaudīta vairākkārt. Vienmēr ir sanācis labi. Vairākus gadus marinēju gurķus pēc šīs receptes – neuzsprāgst, nepaliek duļķaini.
Produkti: četrām 1 litra un trīs 700 gr burkām vajadzēs: mazi gurķi – 4 kg, ērkšķogas – 0,5 kg, ķiploki – 1 galviņa, ķiršu lapas – 10 gab, upeņu lapas – 5 gab, liela mārrutku lapa – 1 gab, dilles ar visu kātu un ziedu – 1 gab ,melnie piparu graudi – 10 gab, krustnagliņas – 10 gab, mazs mārrutku saknes gabaliņš – 1, avota ūdens – 3,5 l, marinādei (uz 1 l ūdens): sāls – 2 ēdamkarotes, cukurs – 3 ēdamkarotes, etiķis 9% – 80 gr.
Rūpīgi nomazgāt gurķus. Apliet gurķus ar aukstu ūdeni uz 3 – 4 stundām. Zaļumus nomazgāt, salvetē nosusināt. Smalki sagriezt. Ķiplokus un mārrutka sakni notīrīt, smalki sagriezt. Visu salikt bļodā un rūpīgi apmaisīt. Gurķiem nogriezt galiņus. Burkas sterilizēt. Katrā burkā ielikt pa 1 ēdamkarotei zaļumu ar ķiplokiem un mārrutkiem. Blīvi salikt gurķus, virsū uzbērt sauju nomazgātu ērkšķogu. Uzvārīt ūdeni, apliet gurķus, turēt siltumā 15 min. Atkārtot vēlreiz. Tad no gurķiem nolietajam ūdenim pievienot piparus, krustnagliņas, cukuru, sāli, etiķi. Vārīt marinādi uz lēnas uguns 10 – 13 min. Marinādi liet burkās, tā lai mazliet pat tek ārā. Vāciņus vārīt 5 min. Aizvalcēt burkas , apgriezt otrādi, ļoti labi ietīt. Pēc pāris dienām burkas apgriezt atpakaļ, vēl divas dienas turēt zem segas.
Sālīti gurķi ziemai.
Produkti: 3 – litru burkai: Gurķi – 2 kg, Dilles (ziedi) – 3 – 4 gab, Lauru lapas – 2 – 3 gab, Ķiploki – 2 – 3 daiviņas, Mārrutka sakne – 1 gab, Mārrutka lapas – 2 gab, ķiršu lapas – 1 – 2 gab vai ozola lapas – 1 – 2 gab, seleriju zaļumi, pētersīļi, estragons – pa 3 zariņi no katra, Bulgāru pipara un sarkanā pipara pāksti – katru pa vienai, Melno piparu graudus – 5 gab.
Marinādei uz 1 l ūdens: sāls – 80 gr.
Gurķus sašķirot pēc izmēra, nomazgāt un iemērkt aukstā ūdenī uz 6 – 8 stundām. Tad gurķus noskalot ar tīru ūdeni, nomazgāt zaļumus un salikt iepriekš sagatavotā burkā. Burkās dibenā kārtām likt garšvielas, gurķus, garšvielas, gurķus, virspusē liek dilles. Sagatavot marinādi, sāli izšķīdināt aukstā ūdeni, apliet gurķus līdz burkas maliņām. Apsegt ar marles gabaliņu un istabas temperatūrā atstāt uz 2 – 3 dienām. Kad burkas virspusē parādās baltas putas, marinādi noliet, labi uzvārīt un atkal burkās apliet gurķus. Apsegt ar iepriekš sagatavotiem vāciņiem un uzreiz aizvalcēt. Apgriezt burku otrādi, rūpīgi ietīt siltā segā un atstāt atdzesēties.
Sterilizēti sāļie gurķīši bez etiķa.
Sāļo gurķīšu recepte bez etiķa ļaus sagatavot ziemai aromātiskus un kraukšķīgus gurķīšus.
Produkti: Gurķi – 1 kg, Mārrutku sakne – 50 gr, Ķiploki – 1 – 3 daiviņas, Lauru lapas – 1 – 2 gab, Ozola lapas – 1 gab, Ķiršu lapas – 1 gab, Upeņu lapas – 1 gab, Sinepes (graudi) – 1 – 3 gab, Dilles – 30 – 40 gr, Dilles (sēklas) – 2 – 3 gab. Marinādei: Ūdens – 1 l, Sāls – 2 ēdamkarotes.
Gurķus sakārto burkās, aplej ar marinādi, apsedz ar vāciņiem un tur istabas temperatūrā 3 – 4 dienas ( līdz rūgšanas stāvoklim). Tad marinādi no burkām nolej un uzvāra. Gurķus rūpīgi nomazgā aukstā ūdenī. Atkal kārto burkās, pievieno garšvielas. Ar vārošu marinādi aplej gurķus burkās un sterilizē 80 – 90 grādu temperatūrā: viena litra burkas – 20 min, trīs litru burkas – 40 min.
Gurķu sālīšana burkās – vienkārša un garšīga recepte.
Produkti: Ūdens – 1 l, Sāls – 50 gr, Gurķi – cik ietilpst, Garšvielas – pēc vajadzības.
Nelielu gurķu daudzumu var sālīt stikla burkās, tos nepasterilizējot. Vēlams, vienāda izmēra, svaigus gurķus rūpīgi nomazgā, pārmaiņus ar garšvielām liek burkās, aplej ar vārošu (var arī ar aukstu, tā ir aukstās sālīšanas metodes recepte) 5% sāls šķīdumu t. i. 50 gr sāls uz 1 litru ūdens. Burkas apsedz ar konservēšanai paredzētiem, novārītiem vāciņiem, bet neaizvalcē, atstāj istabas temperatūrā uz 7 – 10 dienām, tad papildina ar marinādi un aizvalcē ar speciālas ierīces palīdzību. Izmantojot tādu recepti, sanāk augstas kvalitātes gurķi, kuri labi saglabājas pat istabas temperatūrā.
Marinēti gurķi un tomāti (vienkārša un garšīga recepte).
Ļoti vienkārša marinēto gurķu un tomātu recepte, kurai vajadzēs minimumu laika un pūļu.
Produkti: trīs litru burkai vajadzēs, gurķi – cik ietilpst, tomāti – cik ietilpst, citronskābe – 0,5 tējk., sāls – 70 gr, cukurs – 1,5 ēdamk., lauru lapas – pēc garšas, piparu graudi – pēc garšas, sīpoli 2 – 3 gab, ķiploki 3 – 4 daiviņas, saldie pipari 2 – 3 gab, ķiršu, upeņu, ozola lapas – 3 – 4 gab, amarants – 1 zariņš.
Sausas ,izkarsētas burkas dibenā liek dilles, mārrutkus, 3 – 4 ķiršu, upeņu, ozola lapiņas, amaranta zariņu (lai kraukšķīgi gurķīši). Salikt burkā gurķus vai tomātus, vai izveidot asorti. Pievienot garšvielas , 3 aspirīna tabletes. Uzmanīgi apliet ar vārošu ūdeni (1,5 – 2l), tā lai nesaplīst burka. Uzreiz aizvalcēt, apgriezt otrādi, silti sasegt un atstāt līdz pilnīgai atdzišanai.
Slepenā garšīgo gurķīšu „Pirkstiņus nolaizīsi” recepte.
Produkti: gurķi – 4 kg, pētersīļu zaļumi – 1 buntīte, saulespuķu eļļa – 1 glāze (200 gr), galda etiķis 9% – 1 glāze, sāls – 80 gr, cukurs – 1 glāze, melni maltie pipari – 1 deserta karote, ķiploki – 1 galviņa.
4 kg maza izmēra gurķīšu. Nomazgājam. Var nogriezt mazus galiņus. Lielākā izmēra gurķus sagriežam gareniski 4 daļās. Mazākos gareniski pārgriežam uz pusēm. Sagatavotos gurķus liekam katliņā. Smalki sagriežam pētersīļu zaļumus un pievienojam gurķiem. Katliņā ielejam glāzi saulespuķu eļļas, glāzi 9% galda etiķa un 80 gr sāls (nepilnu 100 gr glāzīti). Iegūtajai marinādei pievienojam glāzi cukura, deserta karoti melnu maltu piparu. Ķiploka galviņu sagriežam daiviņas un liekam katliņā. Gaidām 4 – 6 stundas. Gurķi sāks atsuloties – šajā maisījumā notiks marinēšana. Ņemam sterilizētas 0,5 l burkas un piepildām tās ar gurķu gabaliņiem: gurķus burkā liekam vertikāli. Līdz burkas maliņām pielejam katliņā palikušo marinādi, apsedzam ar sagatavotiem vāciņiem un sterilizējam 20 – 25 min. Izņemam, aizvalcējam. Apgriežam otrādi, ietinam dvieļos un atstājam līdz pilnīgai atdzišanai.
Marinētu gurķu salāti.
Lieliska recepte ziemai.
0,5 l burkai vajadzēs: gurķi, sīpoli 2 – 3 gab, burkāni – 1 gab, ķiploki – 1 daiviņa, sausas diļļu sēklas – 1 tējk., lauru lapas 1 – 2 gab, smaržīgie pipari – 2 graudi. Marinādei: (astoņām 0,5 l burciņām) ūdens – 1,5 l, sāls – 75 gr, cukurs – 150 gr, galda etiķis – 1 glāze.
Burkas un vāciņus sterilizējam. Gurķus nomazgājam. Notīrām sīpolus, katrai burkai izmantojam 2 – 3 vidējus sīpolus, 1 burkānu. Gurķus sagriežam 1 cm biezās ripiņās. Sīpolus sagriežam plānās ripiņās, burkānus sarīvējam uz rupjās rīves. Katrā sagatavotajā burkā liekam gareniski sagrieztu ķiploka daiviņu, 1 tējk. sausu diļļu sēklu, 1 – 2 lauru lapas, 2 graudiņus smaržīgo piparu. Tad liekam 1cm biezu sīpolu gredzenu kārtu, tad tādā pašā slānī burkānus, tad 2 cm biezu gurķu slāni. Tā kārtām piepildām burku. Tad gatavojam marinādi 8 burciņām: uzvārām 1, 5 l ūdens, izšķīdinām 75 gr sāls, 150 gr cukura, nobeigumā ielejam glāzi galda etiķa. Ar vārošu marinādi burkās aplejam gurķus, apsedzam ar vāciņiem un lēni vāroties pasterilizējam 35 min.
Izņemam, aizvalcējam, var apgriezt otrādi, bet ja vēlaties saglabāt skaistu ārējo izskatu, tad labāk negriezt, lai kārtas nesajūk. Marinētos salātus apsedzam un tā atstājam atdzist līdz nākošajai dienai.
Mazsālīti gurķi ar degvīnu.
Sastāvdaļas: gurķi, mārrutku lapas, ķiršu lapas, upeņu lapas, lauru lapas, diļļu ziedi, melnie graudu pipari, 50 ml degvīna, 2 ēdamkarotes sāls.
Rūpīgi nomazgājiet gurķus un no abām pusēm nogrieziet galus. Nomazgājiet visus zaļumus un ielieciet katliņā, pievienojiet piparu graudus, virspusē lieciet gurķus. Pagatavojiet marinādi: uz 1 litru ūdens ņemiet 2 ēdamkarotes sāls un 50 ml degvīna. Ar aukstu marinādi aplejiet gurķus, ar vāku apsedziet katliņu un atstājiet uz 1 diennakti, un jūsu kraukšķīgie gurķīši ir gatavi!
Mazsālītie gurķi „Asie”.
Sastāvdaļas: 1 kg mazu gurķīšu, 4 – 5 ķiploka daiviņas, ½ pāksts aso piparu, liela diļļu buntīte, 6 ēdamkarotes rupjās sāls.
Ņemiet jaunus, kraukšķīgus gurķīšus, nomazgājiet. No abām pusēm nogrieziet galiņus. Nomazgājiet piparu un sagrieziet gareniski, izņemiet sēklas un smalki sagrieziet šķērsām. Burkas dibenā lieciet 2/3 diļļu un smalki sagrieztu ķiploku. Blīvi salieciet gurķus, uzberiet sagrieztos piparus un ķiplokus, atkal lieciet gurķus, uzberiet piparus, ķiplokus un atlikušās dilles. Dillēm virsū lieciet sāli, apsedziet ar vāciņu un sakratiet. Uzvāriet ūdeni un aplejiet gurķus. Pēc dažām minūtēm nolejiet ūdeni, atkal uzvāriet un ar sāls marinādi aplejiet gurķus. Burkai virsū uzlieciet šķīvi, kuram virsū ir novietots slogs, piemēram, burka ar ūdeni. Atstājiet gurķus istabas temperatūrā 2 dienas.
Vasaras salāti ziemai.
Sterilā burciņā (man 1 l burciņa) liekam 3 – 4 diļļu zariņus un pētersīļus (zaļumus), 1 sagrieztu ķiploka daiviņu, var pievienot rūgtā pipara gredzentiņus, 1 vidēja lieluma gredzenos sagrieztu sīpolu, 1 saldo salmiņos sagrieztu piparu ( piparus, krāsu dažādībai, ņemu dzeltenus vai oranžus), tad sagrieztus gurķus un tomātus (vēlams cietus, gaļīgus, lai tie nešķīst un nepārvēršas putrā). Liekot dārzeņus mazliet tos sastampāt. Virsū uzlikt 4 – 5 gab smaržīgo piparu, 2 krustnagliņas, 2 – 3 lauru lapiņas. Gatavojam marinādi: uz 2 litriem ūdens ņemam 0,5 glāzes (250 gr)cukura, 3 ēdamkarotes sāls bez kaudzes, kad uzvārās, ielejam 150 gr 9% etiķa un uzreiz salejam burkās ( ar šo daudzumu pietiek 4 – 5 litra burkām). Tad pasterizējam 7 – 8 min un uzvārīšanās brīdī uzreiz aizvalcējam.
Ziemā, pasniedzot galdā, marinādi var noliet atsevišķā traukā, dārzeņus (bez garšvielām) ielikt salātu traukā un pēc garšas apliet ar augu eļļu.
Vecmāmiņas Sonjas marinētie asorti.
Trīs litru burkai: marinādei: 2 ēdamkarotes sāls, 6 ēdamkarotes cukura, 100 gr 9% etiķa.
Burkas dibenā liekam vīnogu lapas, 1 sarkano jāņogu lapu, 1 upeņu lapu, buntīti diļļu ar ziediem, 2 lauru lapiņas, īkšķa lielumā mārrutka sakni, 1 rūgtā pipara pāksti, 10 melno piparu graudiņus, 2 ķiploka daiviņas. Burkā liekam dārzeņus, kādus vien vēlamies ( gurķus, tomātus, sīpolus, saldos bulgāru piparus, ziedkāpostus, galviņkāpostus).
Katru burku aplejam ar 1150 ml (1 litrs 150 ml) vāroša ūdens. Atstājam uz 30 min. tad no burkām visu ūdeni salej vienā vai divos katliņos, pievieno sāli, cukuru, etiķi, vāra 2 – 3 min. Marinādi atkal lej burkās ,aizvalcē, apgriež otrādi un apsedz ar siltām segām.
Paldies par receptēm! Vienīgi – būtu labi, ja aprakstā atzīmētu, ko vajag glabāt ledusskapī vai pagrabā, un ko var mēģināt dzīvoklī,kambarī – istabas temperatūrā.
Gribas jau viss kaut ko uztaisīt, bet ledusskapis pa šauru 🙂 un lielākam virtuve par mazu 🙂
paldies par tik labam receptem .es loti veletos vel kadas receptes kas ir saistitas ar salijumu.
Kas tie par bulgāru pipariem, vai tad ar mūsu pašu pipariem nepietiek? Ja jūs esat tik bagāta, ka variet likt klāt gurķiem nezin kādas garšvielas, tad, lūdzu, nerakstiet tādas receptes, jo mūsu pensionāri, lasot šīs receptes, rij siekalas.
Kaa pensionāri līdz tādam vecumam nodzīvojuši,ja nezina,kas ir bulgāru pipari,un ka tie ir lētāki par pašmāju?
neviens nespiež šeit -gribiet ,taisiet,negribiet-klusējiet….
Mūsu pensionāri zin tādas receptes,ka mums jārij siekalas…žēl,ka viņi nepublicē…?
…nesaprotu vienu,kādēļ jāliek klāt aspirīns,vai tad ar sāli,etiķi un garšvielām nepietiek…`?!
Tajā otrajā receptē tiešām ir domāta 31 ēdamkarote sāls?
Tā 31 karote ir riktīgi par daudz, ja skaitās, ka 1 ēdamkarote ir 30 grami sāls (skatiet tabulas internetā), tad iedomājaties to daudzumu, 930 grami! Ššššāusmas!
es piedirs biks