12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Nomet svaru uz visiem laikiem! Efektīva diēta

 

8605173--1024x682

Liekais svars ir aktuāla problēma lielākai iedzīvotāju daļai. Cīņā ar to medicīnā ļoti bieži izmanto redukcijas diētu. Tās pamatā ir lieko kaloriju uzņemšanas ierobežošana. Ar šīs diētas palīdzību rezultāts nebūs ātrs un ievērojams, svars kritīsies lēni, bet pastāvīgi. Redukcijas diēta vairāk derēs cilvēkiem, kuri slikti panes izmaiņas savā ierastā ēdienkartē.

Diētas pamatvirzieni: novest līdz normai olbaltumu uzņemšanu ar uzturu vai to paaugstināto daudzumu; samazināt ogļhidrātu, tauku, ūdens un sāls uzņemšanu; pilnīga atteikšanās no produktiem, kas palielina apetīti; ēdienreižu skaita palielināšana.

Olbaltumvielas saturošie produkti, ja nav ogļhidrātu, palīdz pārvarēt izsalkuma sajūtu. Šāda tipa ēdienu pārstrādei organisms tērē krietni vairāk enerģijas. Tieši tādēļ slimošanas laikā ārsti nerekomendē uzņemt olbaltumvielas saturošus produktus, lai organisms var pilnīgi pievērsties cīņai ar infekciju, nepārslēdzoties uz smagās barības sagremošanu. Pie šiem produktiem pieder: jūras veltes (izņemot zivi), gaļa, biezpiens, olu baltumi. Tauku uzņemšana samazinās līdz 80 g, turklāt pusei no tiem jābūt augu izcelsmes. Ūdens arī jāierobežo, lai cik dīvaini tas arī nebūtu.

Tā kā tauku šūna uztur savu eksistenci, pateicoties ūdenim, tāpēc, lai palaistu tauku dedzināšanas režīmu, dienā ir jāizdzer ne vairāk par 1 l tīrā ūdens.

Ideālā variantā sāls būtu jāizslēdz. Organismam pietiek ar to sāli, kas ir jau iekšā produktos. Sāls dienas minimums ir 5-8 g, gadījumā, ja izslēgt to no uztura ir pārāk grūti.

No uztura jāizslēdz arī apetīti uzlabojošos produktus, piemēram, alkohols, kūpinājumi, garšvielas (tai skaitā dārzeņi), buljoni un mērces.

Ēdienreižu skaits ir 5-6, lai organisms neatrastos „izsalkuma stresa” stāvoklī un neglabātu liekos krājumus „melnajai dienai”.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.