2.3 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Saules ietekme uz ādu un ādas novecošanās

 

109755590_large_1345210484231529086_574_574

Ādas novecošanās un tās cēloņi
Pastāv divi ādas novecošanās pamatveidi, ādas novecošanās procesi, ko regulē ģenētika, jeb fizioloģiska ādas novecošanās un ādas novecošanās, ko ietekmē ārējie vides faktori- saule, smēķēšana, pārmērīga alkohola lietošana.
Fizioloģiskā ādas novecošānas: ir dabisks novecošanās process, kas sākās no 20 gadu vecuma. Ar vecumu ādā samazinās kolagēna, elastīna un hialuronskābes produkcija, āda nespēj noturēt ūdens molekulas un kļūst plānāka, ādas elastīgums zūd un normālās ekspresijas līnijas padziļinās. Fizioloģiski tas norit pakāpeniski un šīs izmaiņas nav redzamas desmitiem gadu.
Fizioloģiskās ādas novecošanās pazīmes:
– Smalkas krunciņas
– Plāna un caurspīdīga āda
– Zemādas tauku slāņa maziņašanās
– Ādas sausums un niezēšana
– Sviedru sekrēcijas samazināšanās, termoregulācijas pavājināšanās
– Ādas matiņi kļūst baltāki
– Parādās nevēlamie mati, vietās, kur agrāk nebija
– Matu izkrišana
– Nagu plātnīte kļūst plāna
Novecošanās, ko ietekmē ārējās vides faktori. Vairāki arējās vides faktori tādi kā smēķēšana, gulēšanas pozīcija uz sāniem, emocionālās mīmikas muskulatūras ekspresijas, provocē un ietekmē fizioloģiskās ārstēšānas paātrinātāku gaitu. Visizplatītākais cēlonis ir saule ar tās ultravioleto starojumu. Fotonovecošanās ir termins ko pielieto dermatologi aprakstos saules izraisītu paatrinātu novecošanos.
Sejas izteiksme. Atkārtotas sejas kustības, mīmika izraisa sīkas krunciņas, kas ar laiku atkartojoties šīm kustībām padziļinās. Katru reizi kad, mēs iedarbinam sejas muskulatūru sejas āda pielagjojas sejas iztaiksmes formai un mēs redzam līnijas, kas arī ar laiku izpaužās ar mīmikas krunciņām. Ar gadiem, āda zaudē savu elastīgumu un zaudē spēju atpakaļ atgriezties fizioloģiskā līdzenuma pozīcijā.
Gravitācija. Gravitācija nepārtraukti pievelk mūs zemei, šī parādība attiecās arī uz sejas ādu, īpaši uz vaigiem, un pec 50 gadiem, gravitācijas spēka rezultāts ir redzams ļoti spilgti, seja izskatās nolaista, mutes kaktiņi noslīd, deguna gals nolaižās zemāk, acu plakstiņi noslīd, augšlūpa pazūd savukārt apakšlūpa kļūst lielāka.

Gulēšanas pozīcija. Kad Jūs atpūšāties uz spilvena vienā un tajā pašā pozīcijā ilgus gadus izsauc paatrināt krunciņu rašanos. Šīs krunciņas saucās par „nogulēšanās pēdām”. Sievietes biežak guļ uz sāniem, tāpēc šīs krunciņas var parādīties uz vaigiem un zoda, vīrieši bieži guļ uz cieši uz spilvena un šīs līnijas parādās uz pieres. Cilvēkiem, kas guļ uz muguras šādu krunciņu nav.

Smēķēšana. Smēķēšana veicina bioķīmiskos procesus mūsu organismā, kas paātrina novecošanās procesus. Pētījumi apliecinājuši, ka cilvēki, kuri smēķē vairāk par 10 cigaretēm dienā aptuveni 10 gadus, krunciņas ir dzilākas neka nesmēķētājam.

Fotonovecošanās: UV starojums ādā izraisa kolagēna destrukciju āgrāk nekā fizioloģiski tas notiktu ādā novecojot. Saules starojums bojā kolagēnās šķiedras un veidojās pirmās krunciņas, kas ar laiku padziļinās un kļūst arvien saskatāmākas, izmainot ādas reljefu un līdzenumu. Šāda veida klīniskās izpausmes angļu literatūrā sauc par “sun-damaged skin” – āda, kas ir bojāta saules ietekmes rezultātā. Fotonovecošanās problēmas aktualitāte ir saistīta ar to, ka ādas funkcionālais stāvoklis pasliktinās – pavājinās ādas bioloģiskās funkcijas- barjerfunkcija, receptorā funkcijas, termoregulācijas un estētiskās funkcijas.

Fotonovecošanās process ir atkarīgs no:
1) Fizioloģiska cilvēka adas krāsa (gaišādains, tumšādains cilveks)
2) No saules iedarbības ilguma un intensitātes

Fotonovecošanās pazīmes:
– „Vecuma” plankumi, jeb pigmentētas zonas uz ādas, ko izraisa palielināts pigmenta šūnu (melanocītu) daudzums epidermā UV starojuma rezultātā.
– Ādā parādās dziļas krunkas
– Ādas dzeltenīga nokrāsa
– Sabiezēta āda
– Asins kapilāru parādīšanos uz ādas
– Ādas sausums un lobīšanās

Profilakse. Kamēr mēs vēl neesam spējīgi apstādināt fizioloģisku ādas novecošanos procesu, mēs varam noverst faktorus, kas paatrina ādas novecošanos, pasargājot ādu no saules, nesmēķēt, kontrolet sejas izteiksmi, gulēt uz muguras.
Izsargāšanās no pārmērīga UV starojuma:
1. Neapmeklēt solārijus
2. Izvairīties no pēkšņas, intensīvas un tiešas pakļautības saulei no 10:00 līdz 16:00, kad saules stari ir visspēcīgākie.
3. Vilkt atbilstošu saules pasargājošu apgērbu; Krekliņš ar īsām piedurknēm, cepure, bērniem obligāti peldkostīms/ peldbiksītes.
4. saules aizsarglīdzekļu lietošana visu gadu, īpaši kad ir saulainas dienas, ieteicams lai būtu UVA un UVB aizsardzības spektrs un minimālam SPF (sun protective filter) jābūt 15.
Ārstēšana. Pastāv vairākas iespējas uzlabot fotonovecošanās pazīmes, pielietojot filleru, botulotoksīna injekcijas. Ādas dermobrāzija, lāzerķirurģija, ķīmiskie pilingi, mikrodermobrāzija un topiskie līdzekļi atjauno ādu, tā kļūst līdzenāka, krunciņas izlīdzinās un pigmentētie ādas rajoni kļūst neredzami.

Autore: Dr. Jana Janovska

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.