3.8 C
Rīga
trešdien, 17 aprīlis, 2024

Kā pa lēto uzklāt pienācīgu svētku galdu

 

341848__mmmmmmmmmmmmmy-chicken_p

♦No sākuma ir jāizvēlas 2-3 veidus neparastu salātu, parējās lai ir tradicionālās uzkodas. Tad uz galda būs gan jaunumi, gan arī gadījumā, ja jaunumi neies uz „urrā”, viesi ar garantiju nepaliks izsalkuši.

♦Sastādām ēdienkarti tādā veidā, lai viena uzkoda būtu no gaļas, otra – no vistas, trešā – dārzeņu, ceturtā – no zivs u.t.t. Lai būtu ņemtas vērā visu viesu gaumes.

♦Ir ēdieni, kuri ir jāgatavo iepriekš, piemēram, aukstā gaļa, siļķe kažokā, pildīta līdaka, sālīta zivs, konditorejas izstrādājumi, kompots u.c. Kā arī iepriekš var izvārīt dārzeņus salātiem, olas un citus produktus, kurus diennakti var glabāt ledusskapī. Galda klāšana izstiepjas uz divām dienām, bet toties viesu uzņemšanas dienā tā saīsinās uz pusi un pietiks spēka arī izklaidēm.

♦Daļai no ēdieniem ir jābūt ātri pagatavojamai: sviestmaizes, dārzeņu salāti, sagriezta žāvēta gaļa, dārzeņi un siers u.t.t.

♦Silto ēdienu labāk ir gatavot cepeškrāsnī. Pirmkārt, var nestāvēt pie plīts un šajā laikā gatavot ko citu. Otrkārt, nav jāseko līdzi gatavošanas procesam. Turklāt kā otro ēdienu var pagatavot mājas pusfabrikātus: kotletes, kāpostu tīteņus, gaļas veltnīšus u.c.

♦Ir jābūt „trumpim”, ko var izlikt uz galda gadījumā, ja nepietiks laika un spēka: marinēti gurķi, tomāti, sēnes, lečo vai jebkuri citi salāti no burkas.
♦Vissarežģītākais galda klāšanā ir ēdienkartes sastādīšana. Lūk, būs svētku galda piemērs, kurā ir ņemti vērā visi iepriekš minētie kritēriji:
Uzkodas:
Aukstā gaļa (gaļas uzkoda, tiek gatavota iepriekš)
Siļķe kažokā (zivs uzkoda, dārzeņi ir iepriekš izvārīti, pagatavošanas laiks – 15-20 minūtes)
Salāti „Sēņu pļava” (sastāvā ir vista un sēnes, dārzeņus un olas izvārām laikus, pagatavošanas laiks – 15-20 minūtes)
Salāti „Dārzeņu paradīze” (dārzeņu uzkoda, pagatavošanas laiks – 10 minūtes)
Salāti no kalmāriem (uzkoda no jūras veltēm, pagatavošana aizņem 15-20 minūtes)
Sviestmaizes ar pastēti un mazsālītu lasi (zivs uzkoda, pastēti pagatavojam jau laikus, viesu uzņemšanas dienā pagatavošanai iztērējam 7 minūtes)
Siltie ēdieni:
Kāpostu tīteņi (mājas pusfabrikāti, pagatavošana – 25 minūtes)
Cepta vista (saimniece tērē uz gatavošanu 3 minūtes, pārējo izdara cepeškrāsns)
Kartupeļu biezenis

Rezultātā mēs iegūstam lielisku svētku galdu, ne pārāk nomocītu mājas saimnieci un apmierinātu viesu bariņu!
Lai labi garšo! Un atcerieties, ka viesiem ir nepieciešams ne tikai labi uzklāts galds, bet arī jautra, spēka pilna mājas saimniece!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.