6.1 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Kā pagatavot Bolonjas mērci

 

51

Tradicionālā mērce no Bolonjas. Bolonjas mērce – piesātināta, gaļas un tomātu, diezgan biezas konsistences mērce pastai. Centīsimies to pagatavot pēc visiem noteikumiem.

Sastāvdaļas:

Ķiploks – 2 daiviņas
Augu eļļa (labāk olīveļļa) – 1 ēdamkarote
Sviests – 25 gr
Sīpols – 1 gab
Burkāns – 1 gab
Selerija (sakne) – 1 gab
Bekons (nežāvēta bezkaula cūkas krūtiņa, apsālīta ar pipariem un garšvielām) – 85 gr
Malta gaļa (cūkgaļa un liellopa gaļa) – 250 gr
Piens (vai zema tauku satura saldais krējums) – 300 ml
Sausais vīns (baltais vai sarkanais) – 300 ml
Tomātu pasta – 2 ēdamkarotes
Tomāti (savā sulā, bez mizas) – 1 l
Melnie pipari (malti) 
Makaroni (plakani, nūdeļu tipa) – 350 gr
Cietais siers (sarīvēts)

Pagatavošana:

Sasmalcināt ķiplokus ķiploku spiedē vai ar nazi. Ieliet augu eļļu lielā, dziļā katliņā, pievienot sviestu, uzlikt katlu uz uguns, maisīt ar koka karoti 1 – 2 minūtes, kamēr sviests izkusīs. Pievienot sagrieztus dārzeņus, ķiplokus , krūtiņu un apmaisot cept 8 – 10 minūtes, kamēr dārzeņi kļūst mīksti, bet nevis brūni. Dārzeņiem jābūt sagrieztiem ļoti smalki, lai tie sautēšanas laikā pilnīgi izjūk.

Pievienot abas maltās gaļas. Sajaukt un saspaidīt ar karoti tā, lai nav kunkuļu. Tas ir ļoti svarīgi, jo mērcei jābūt bez kunkuļiem. Rūpīgi maisot cept 5 min, kamēr gaļa ir apcepusies brūna. Dariet to uz diezgan lielas uguns, lai maltā gaļa cepas nevis sautējas.

Ieliet pienu un samaisīt, tad uzgriezt lielāku uguni un maisot ļaut maltai gaļai 10 – 15 minūtes pamutuļot, kamēr gaļa ir uzsūkusi visu pienu. Ieliet vīnu un atkārtot procesu tieši tāpat kā ar pienu. Piens un vīns ir jālej pēc kārtas, nedrīkst to darīt vienlaicīgi. Vispirms gaļu apcepam pienā, kad tas ir uzsūcies, to pašu atkārtojam ar vīnu. Ilgās sautēšanas procesā piens un vīns iztvaiko, izveidojas bieza, aromātiska, krēmveidīga mērce.

Pievienot tomātu pastu un tomātus. Piepildīt burku no tomātiem ar ūdeni un izliet katliņā. Iebērt garšvielas un 1/2 tējkarotes sāls, pievienot melnos maltos piparus. Palielināt uguni, ar karoti maisot un spaidot tomātus, uzvārīt.

Novietot katliņu uz vismazākās uguns. Apsegt ar vāku, atstājot mazu spraugu, lai iztvaiko. Gatavot mērci 2 stundas, paceļot vāku un apmaisot mērci ik pēc 20 minūtēm. Gatavai mērcei jābūt biezai un spīdīgai. Šajā etapā nevajag ekonomēt laiku – jo ilgāk sautējas, jo labāk. Itāļu kulināri atstāj mērci sautēties 4 stundas vai ilgāk, bet jau pēc 2 stundām var iegūt lielisku mērci. Sautēšanas laiku var arī samazināt, bet tas nav to vērts. Mērce kļūst garšīgāka pēc uzglabāšanas ledusskapī, to var pagatavot laicīgi, tad, kad jums ir brīvs laiks. Svarīgi, lai zem katliņa ir maza uguns un vāciņš – mazliet atvērts. Burbulīšiem periodiski jāparādās mērces virspusē, tāpēc visu laiku pārbaudiet, vai mērce neburbuļo par stipru un ja vajag noregulējiet uguni.

Izslēgt uguni, aiztaisīt vāku un ļaut mērcei „atpūsties”, izvārīt makaronus. Izliet lielāko mērces daļu uz makaroniem un ar divām karotēm apmaisīt, ja makaroni ir par sausu pievienot vajadzīgo ūdens daudzumu no katliņa, kurā vārījās makaroni. Pasniegt uzreiz, virsū uzliekot atlikušo mērci. Atsevišķā šķīvī uz galda noliek rīvēto sieru. Pirms pasniegšanas var pievienot zaļumus (oriģinālajā receptē – baziliku).

Bolonjas mērce lieliski der, lai to pagatavotu laicīgi. Pārlejiet to bļodā, ļaujiet atdzist, pārklājiet ar pārtikas plēvi un uzglabājiet to ledusskapī – tā lieliski uzglabājas 3 dienas. To var sasaldēt speciāli saldēšanai paredzēta traukā, kur to var uzglabāt aptuveni 3 mēnešus.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.