1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Par taukiem un aptaukošanos. Šis ir jāzina visiem, arī slaidajiem!

 

51 Pamatjēdzieni: 1. Ķermenis sastāv no muskuļiem un taukiem (kauli, iekšējie orgāni, pārējais mūs neinteresē). 2. Taukus sadedzina tikai muskuļi. 3. Tātad, jo vairāk muskuļu ķermenī, jo efektīvāk tiek sadedzināti tauki. 4. Lai muskuļi varētu sadedzināt taukus, tiem ir vajadzīga slodze. 5. Dažādu diētu laikā, ķermeņa svars pārsvarā tiek zaudēts uz muskuļu masas zaudēšanas rēķina organismā, bet ne tauku. 6. Tātad cilvēkiem pēc diētas ievērošanas organismā muskuļu paliek mazāk, nekā pirms diētas, attiecība muskuļi/tauki paliek vēl mazāka un tāpēc daudziem pēc diētas ievērošanas liekais svars atgriežas ātrāk nekā bija pirms tam. 7. Pareizs treniņš nav iespējams bez attiecīgi pareizas ēšanas.


Kardiotreniņš. Kardiotreniņa būtība ir, ka izpildot vienalga kādu vingrinājumu, piemēram, skrienot tempā paaugstinās pulss un nokļūst kardiozonā, kur tauku sadedzināšana notiek maksimāli ātri. Katram cilvēkam „kardio – zona” ir individuāla. Tā ir atkarīga no vecuma, svara un no organisma spējas pielāgoties slodzei. (Piemēram, ja cilvēks iepriekš nav skrējis, tad trešajā skrējiena minūtē, sirds leks ārā pa muti. Pēc divu nedēļu skriešanas perioda cilvēks jau varēs mierīgi, bez problēmām skriet 20 minūtes, tātad viņa „kardio – zona” būs mainījusies.

Aerobās slodzes laikā (skriešana, peldēšana),organismā tiek iedarbināts tauku sadedzināšanas process, kurš turpinās treniņa laikā, kā arī ilgu laiku pēc treniņa. Tāpēc, jo efektīvāk iedarbināsim procesu treniņa laikā, jo ilgāk tas darbosies pēc treniņa. Attiecīgi tiks sadedzināts vairāk tauku.
Kardio – treniņam (piemēram, skriešanai) jāturpinās ne mazāk par 20 – 30 minūtēm. Ideāla treniņa ilgums ir 40 – 60 minūtes. Bet ne vairāk par 1,5 stundu! Pirmajās 25 minūtēs organisms iztērē muskuļos uzkrāto enerģiju, aptuveni pēc 25. minūtes organisms sāk sadedzināt taukus.

Ļoti svarīgi pieturēties pie augstas olbaltumvielu diētas.

1. Muskuļi sastāv no olbaltumvielām, tāpēc, lai kardiotreniņa laikā kopā ar taukiem nepazaudētu arī muskuļus – vajag ēst olbaltumvielas.
2. Olbaltumvielas nenoslāņojas taukos.
3. Organisms olbaltumvielu pārstrādei izlieto vairāk enerģijas nekā galarezultātā no tām saņem.
4. Obligāti jāēd daudz dārzeņu! Šķiedrvielas no organisma izvada olbaltumvielu pārstrādātās vielas. Ja to nedara, var saindēties ar olbaltumvielām. Izredžu maz, bet tādas pastāv!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.