8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kā nepieļaut 29 kļūdas savā mājoklī?

 

2013-04-06_6478

1. VIRTUVES MĒBEĻU AUGSTUMS
Pēc standarta virtuves bāzes augstums – 85 cm. Mēbeļu pasūtītāji bieži aizmirst veikt „pielāgošanu augumam”. Rezultātā, saņemot skapīšu un darba virsmu komplektu standarta augstumā, spiesti saliekties, vai stiepties uz augšu no visa spēka. Ja jums ir liels augums, un jūs nopirkāt gatavu mēbeli, tad zemos skapīšus variet uzlikt uz kājiņām un dekorēt viņas ar plāksnēm. Kantri stila mēbelēm iespējams pasūtīt parastos apdares ķieģeļus ar dekoratīvu apdari. Ja mēbeles jums ir par augstu, variet nozāģēt viņām kājas.

2. VAI VAJADZĪGA IZLIETNE AR SPĀRNIEM?
Izplatīta kļūda – atteikšanās no izlietnes ar spārnu vai otru padziļinājumu: lai ietaupītu vietu. Virtuvē, kur gatavo lielai ģimenei, bez apjomīgas daudzfunkcionālas izlietnes neiztikt. Uz spārna – sava veida galda virsmas turpinājuma – var likt karstus traukus vai nomazgātos augļus un dārzeņus. Otrs padziļinājums ļaus mazgāt vienlaicīgi traukus un dārzeņus.

3. IZBĪDĀMĀS ATVILKTNES SKAPJU VIETĀ.
Nesteidzieties virtuvē kārt plauktus. Veidojiet izbīdāmās atvilktnes: tas ietaupīs vietu un vienkāršos darbu. Atvilktnes platību viegli sadalīt sekcijās un salikt tajās jebkādu saturu. Piekļuve būs ļoti ērta. Vienkārši atveriet atvilktni un viss redzams kā uz delnas. Iekšējās starpsienas var pasūtīt atsevišķi vai izmantot parastos plastmasas konteinerus.

4. ĒRTI UN VIENKĀRŠI.
Padziļinājums durvju rokturu vietā izskatās neparasti un estētiski, pilnībā atbilst mūsdienīgas virtuves izskatam. Bet jūs varat …. neieredzēt šo šķietamo vienkāršību, mēģināt atvērt durvis ar mitrām rokām vai nenoņemot virtuves cimdus. Izeja – „ klik – klak ” sistēma, kura palīdz atvērt durtiņas pat ar nagiem. Šī sistēma apmierināt pat pašus sīkumainākos virtuves mēbeļu īpašniekus un palīdzēs samazināt telpu jebkurai virtuvei.

5. NEIZDZĒŠAMAS PĒDAS.
Mēbeļu tērauda fasādes, plīts un ledusskapis moderni un īpaši populāri jauniem pāriem. Taču pat tīras rokas atstāj pēdas uz tādas virsmas. Un tas liek rūpīgai saimniecei regulāri tīrīt un mazgāt spīdīgās lietas. Ir divi varianti problēmas atrisināšanai: iegādāties smēri nerūsējošā tērauda spodrinātājus, kas ne tikai attīra tādas virsmas no netīrumiem, bet arī aizsargā, vai iegādāties tērauda iekārtas no vadošajiem ražotājiem, kuras apstrādātas ar speciālu pārklājumu.

6. ĒRTS STŪRĪTIS.
Vēlmei radīt ērtības virtuvē nevajadzētu novest pie sliktiem rezultātiem. Sienas vai to fragmenti, apsisti ar audumu, izskatās skaisti, bet ātri uzsūcas ar nepatīkamu aromātu un netīrumiem.
Acīm un sirdij tīkamu efektu siltajā telpā var panākt, izmantojot tapetes ar auduma imitāciju. Protams, virtuvei vislabāk derēs mazgājamās tapetes.

7. KĀDS LEDUSSKAPIS IR ĒRTĀKS?
Mājsaimniecības tehnikas veikali piedāvā lielu ledusskapju izvēli. Zems enerģijas patēriņš, skaista āriene, ērta saldētava un piemērota cena – svarīgi pirkšanas nosacījumi. Bet iedomājieties: plānojums prasīs pārvietot ledusskapi – vajadzēs mainīt eņģes, lai durvis vērtos uz otru pusi, un izrādīsies, ka tas nav iespējams. Tāpēc iedomājieties par to jau veikalā. Ledusskapja komplektācijai jāatbilst ģimenes sastāvam un dzīvesveidam. Ārējais dizains ir svarīgs, bet tikpat svarīgs ir iekšējais.

8.NEMAISOT VIENS OTRAM.
Starpsienu trūkums starp viesistabu, priekštelpu un virtuvi padara telpu gaišu un plašu, bet nav ērta. Ja viesistabā darbojas televizors, virtuvē tiek ceptas kotletes, bet netālu spēlējas bērni, tad troksnis traucē pilnīgi visiem. Arī trokšņi no kāpņu telpas būs dzirdami pa visu dzīvokli, ne tikai priekštelpā.
Ielieciet ārdurvis ar skaņas izolāciju, un no jauna pārdaliet telpu. Izmantojiet bīdāmās vai pus caurspīdīgas starpsienas. Uzstādiet starpsienas ne visā augstumā vai no abām pusēm veramus plauktus. Var palīdzēt arī izbīdāmās vai salokāmās durvis visā telpas platumā.

9. ELEKTRĪBA MĀJĀS.
Cik rozetes vajadzīgas vienā istabā? Jums liekas, ka pietiek ar divām vai trim? Tā ir parasta kļūdīšanās. Pieredze rāda, ka pat nelielā istabā rozetes vajadzīgas uz katras sienas. Tikai obligāti saskaņojiet ar profesionāliem elektriķiem to skaitu, veidu un izvietojumu, paskaidrojot, cik ierīču vienlaicīgi darbosies. Pēc Eiropas standartiem rozetes augstumam no grīdas jābūt 30 cm.

10. PRAKTISKS IETĒRPS LOGIEM.
Guļamistabas vai viesistabas logi aprīkoti ar gariem aizkariem, tēlaini krītošiem uz grīdas. Bet vai jūs esiet gatavi regulāri sūkt putekļus ne tikai no grīdas, paklājiem, bet arī no aizkariem? Pateicoties šim skaistumam, saimniecei būs vairāk darba, īpaši ja mājā ir četrkājainie draugi. Ja negribiet atteikties no šī skaistuma, izvēlieties aizkarus no netīrumus atgrūdoša un antistatiska materiāla. Tas neatbrīvos jūs no tīrīšanas, bet ļaus to darīt retāk.

11. DARBS BEZ PUTEKĻIEM.
Daudziem zināma problēma putekļu tīrīšana no vaļējiem grāmatu plauktiem. Īpaši aktuāli ir tajās mājās, kur dzīvo cilvēki ar alerģijām. Vienīgais pieņemamais risinājums – pasūtīt vai nopirkt mēbeles ar aizstiklotiem plauktiem. Izvairīties no sasmakuma vai lieka mitruma palīdzēs nelieli caurumi ventilācijai sānu sieniņās. Šis paņēmiens nodrošinās grāmatām labvēlīgu mikroklimatu un atbrīvos jūs no putekļu problēmas.

12. „SAULE” AKVĀRIJAM.
Liels akvārijs, pilns ar koraļļiem un eksotiskajām zivīm, grezno dzīvokli. Īpaši efektīgi tas izskatās, kad atklāts no abām pusēm. Taču ierīkot viņu tiešas saules staros kļūdaini, īpaši ja tie nāk no logiem, izejošiem uz dienvidiem, jo tādā gadījumā akvārijs aizaug ar aļģēm un zaudē savu pievilcību. Lieciet akvāriju vietā, kur ir kliedēta saules gaisma, un ja nepieciešams, izmantojiet mākslīgo apgaismojumu ar regulējamu intensitāti.

13. AUGSTS GĀJIENS.
Divu līmeņu dzīvokļos un privātmājās saimnieki nereti saskaras ar problēmu kāpņu uzstādīšanai. Izvēloties, nevajag pievērst uzmanību tikai dizainam vai cenai, daudz svarīgāka ir konstrukcija. Pat niecīga atkāpe augstuma, pakāpienu platuma vai to biežuma aprēķinos, var izrādīties kritiska bērniem un gados vecākiem cilvēkiem. Tāpēc kāpnes nav tās, ar kurām var ekonomēt. Un pasūtīt viņas vajag firmās ar labu reputāciju, netaupiet laiku un spēkus izvēloties ērtas un drošas kāpnes. Pieņemt pareizo lēmumu jums palīdzēs speciālisti.

14. LAMINĀTA AIZSARGS.
Lamināts – mūsdienīgs, viegli saliekams un skaists pārklājums. Nav brīnums, ka tas iekarojis popularitāti iekšzemes tirgū. Bet, lai laminētā grīda būtu iepriecinoša, izvēloties, pievērsiet uzmanību tā izturības klasei. Priekštelpā, virtuvē vai guļamistabā grīdas slodzes ir pavisam atšķirīgas, un katrā telpā vajadzēs dažādus materiālus. Pat ja izvēlējāties īpaši izturīgu, obligāti pielīmējiet mēbeļu kājiņām filca gabaliņus. 

15. BALTĀKS PAR BALTU.
Gaišas vai baltas sienas istabā rada aukstuma sajūtu un vizuāli palielina telpu. No otras puses, tās var atgādināt slimnīcu un „pārsaldēt” interjeru ziemas sezonā, kad tas nemaz nav vajadzīgs. Ja jums vajag vizuāli paplašināt telpu, un izveidot siltuma un ērtuma efektu, tad atstājiet trīs sienas gaišas, bet vienu nokrāsojiet piesārtinātā tonī. Istaba spēlēsies ar jaunām krāsām, kļūs ērtāka un nezaudēs plašuma sajūtu. Tāpat šis paņēmiens palīdzēs jums paplašināt krāsu gammu mēbelēm vai veidos harmonisku vidi jau esošajiem krēsliem un dīvāniem.

16. MELNĀKS PAR MELNU.
Daudzi lasītāji atzīstas par tieksmi pie krāsu kontrastiem un drosmīgām kombinācijām. Viena no tādām – gaišas sienas un melnas mēbeles. Elegance un vienkāršība melnā un baltā kombinācijai bija un ir joprojām nepārspēta. Bet uzturēt tīrību tādā dzīvoklī ir ļoti grūti, jo uz tumša fona ļoti labi redzami putekļi. Lai atbrīvotos no problēmām ar tīrīšanu, izmantojiet tikai speciālas salvetes ar antistatisku efektu vai ( ārkārtējā gadījumā) tīriet mēbeles ar salveti, izmērcētu jebkurā antistatiķī. Tāpat var iegādāties putekļu sūcēju ar dubultu gaisa filtrāciju.

17. SKAISTI RAKSTI VIENKRĀSAINĪBAS VIETĀ.
Sapņojiet par vienādas krāsas flīzēm un paklāja? Padomājiet labi, pirms iegādājieties, īpaši ja jums patīk gaiši toņi. Rozā vai sniegbalts pārklājums izskatās satriecoši, tikai tad, ja ir ideāli tīrs! Bet uzturēt virsmas tādā stāvoklī ir ļoti grūti. Pievērsiet uzmanību materiāliem ar sīkiem ģeometriskiem vai ziedu rakstiem: tie ir skaisti un paīsina tīrīšanas laiku.

18. STĀVLAMPA VAI SIENAS LAMPA?
Remonta un elektrības vadu uzstādīšanas laikā speciālisti parasti jautā, kur būs izvietotas sienas lampas. Tas ļauj droši un nemanāmi ievilkt sienā vadus. A jūs nevarējāt izlemt laicīgi, tad labāk izmantojiet stāvlampu: sienas gaismas ar gar sienu izstieptiem vadiem izskatās nepievilcīgi. Pēc Eiropas standartiem sienas lampas jāuzstāda 150 – 200 cm no grīdas.

19. ZEMA VANNA.
Dziļi grīdā ierīkota vanna neprasa papildus elementus un vizuāli nesamazina telpu, bet tajā nav ērti iekāpt, arī izmazgāt nav viegli. Optimālais variants – daļēji atsegt vienu pusi un izveidot kāpņu un paaugstinājuma imitāciju. Lai pakāpieni nebūtu slideni, tos var apstrādāt ar dēļu paneļiem paaugstinājuma tonī.

20. GLĀBIŅŠ NO LAIKA TRŪKUMA NO RĪTIEM.
Ja jūsu ģimene nav maziņa un vannas istabā pietiek vietas divām izlietnēm, tad ielieciet otru izlietni. Attālumam starp viņām jābūt ne mazāk par 30 cm. Tad jums no rītiem nebūs jāstāv rindā pie vienīgās izlietnes.
Bet ja vannas istaba ir maza, tad varbūt ir vērts atteikties no masīvās vannas par labu dušas kabīnei? Rīta procedūras palielinātā telpā kļūs daudz patīkamākas.

21. PAREIZĀ PAMATNE.
Tradicionālās dušas kabīnes vietā variet izlikt ar flīzēm grīdu, „slīpumā” uz notekas pusi ne mazāk kā 5 grādu leņķī, izolēt izvēlēto laukumu ar stilīgām caurspīdīgām durvīm un uzstādīt dušas komplektu. Labākās ir mozaīkas flīzes, ar tām labāk var izveidot slīpumu. Vis praktiskākais variants – speciālas flīzes baseiniem. Parastās keramikas flīzes ir neizturīgas un ar porainu struktūru, kurā veidojas mikroorganismi, bet flīzes baseiniem – porcelāna un keramikas glazēta – ir augsta blīvuma, pietiekami elastīgas un neuzsūc ūdeni.

22. DURVIS VANNAI.

Viņas var izskatīties tāpat kā pārējās dzīvokļa durvis, bet apakšā obligāti jābūt atvērumam ventilācijai. Savādāk vannas istabā sāks uzkrāties mitrums, bet uz sienām – nosēsties kondensāts, un durvis vajadzēs turēt vaļā. Tādas atveres ventilācijai jūs variet izveidot paši.

23. VIETA VEĻAS MAŠĪNAI.
Ja plānojiet remontu vannas istabā, tad izdomājiet, kur tajā laikā pārnest veļas mašīnu. Izdarot izvēli, uzticiet speciālistam pieslēgt viņu ūdensvadam un kanalizācijai. Tas atbrīvos jūs no neētiskām caurulēm, kuras vilksies gar sienu. Neaizmirstiet par zemējumu!

24. NESLĪDI!
Gludas spīdīgas flīzes vannas istabā bieži kļūst par iemeslu kritieniem un traumām. Vēlams tās nomainīt pret rievotajām, paredzētām tieši vannas istabai. Ja nav tādas iespējas, tad uzlieciet uz grīdas koka, gumijas vai tekstila paklājiņu. Krāsu un formu šim aksesuāram var mainīt diezgan bieži. Pie tam jūsu kājas neskarsies pie aukstas grīdas.

25.ZĪMĒ VISI!
Ja flīzes mazā vannas istabā ir vienkrāsainas un tas nedara telpu pievilcīgu, bet remonts jums ir garš un grūts process, tad uz dažām flīzēm uzklājiet speciālo krāsu glazūrām! Vislabāk uzsvērt ar kontrastainu vai piesātinātu toni horizontālus elementus: tas vizuāli paplašinās telpu. Vai arī ienest vienkrāsainajā virsmā vieglu haosu, izkrāsojot dažas flīzes spilgtos toņos.

26. VISS PA PLAUKTIEM.
Pirms aprīkot vannas istabu, padomājiet par plauktiņiem. Vislabāk likt fiksētos plauktus – līstes un pārklāt tos ar flīzēm no tās pašas kolekcijas, uz kuru attiecas flīzes, ar kādām plānots aprīkot visu telpu. Ja plauktus jūs neparedzējāt, tad viņu lomu ieņems dažādu formu viegli metāla plauktiņi ar stikla elementiem. Īpaši efektīvi tie izskatīsies apvienojumā ar spoguļiem un papildus gaismiņām.

27. DURVJU ACTIŅAS.
Solīdas un skaistas durvis – nepieciešams elements jebkuram mājoklim. Tās nodrošina siltumu, skaņas izolāciju un protams, drošību. Izvēloties durvis, obligāti pievērsiet uzmanību durvju actiņai. Tai jābūt ērtai pēc augstuma un jānodrošina jums plašs skats. Ja esiet iegādājies durvis bez actiņas, uzstādiet to: tas palīdzēs jums justies komfortabli.

28. MAIGA GRĪDA.
Ļoti bieži celtniecības materiālu pārpalikumus izmanto sīkiem darbiem. Piemēram, noflīzē balkona grīdu. Tas nav pareizi. Grīdas flīzes paredzētas tikai iekštelpām, uz balkona jāizmanto āra flīzes, kuras ir noturīgas pie temperatūras maiņas.

29. VAI BŪT PAKLĀJAM PRIEKŠTELPĀ?
Priekštelpa ar paklāju vai parketu izskatās ļoti reprezentabli. Bet tādas virsmas ir ļoti grūti uzturēt tīras, īpaši ja to piesārņojuma līmenis vistiešākajā nozīmē atkarīgs no laika apstākļiem. Ja negribiet tērēt naudu tīrīšanas līdzekļiem, izlieciet grīdu ar flīzēm un papildiniet to ar akurātu paklājiņu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.