7.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Garšas terapija – Rūgti, bet ļoti vērtīgi!

 

sauce-raifort-et-à-la-crème

Garšas terapija mājas apstākļos maz atšķiras no parastās kulinārijas.
Galvenais ir par pamatu izvēlēties kādu vienu garšu.

Rutks – vispārēji stiprinošs līdzeklis. Liekas, kas var būt sliktāks par rūgto rutku? Tomēr šo sakņaugu novērtē nepietiekami labi. Rutks satur vērtīgas organiskās skābes, minerālsāļus, vitamīnus, enzīmus, fitoncīdus, ēteriskās eļļas, olbaltumvielas un aminoskābes. Tas uzlabo vielmaiņu, paaugstina imunitāti, veicina gremošanu. Rutks ir dabīga plaša spektra antibiotika, tas arī izvada lieko šķidrumu no organisma. Sakņauga daļas atšķiras pēc savas vērtības: tā daļa, kas atrodas vistuvāk lakstiem (3-5 cm), satur visvairāk C vitamīna, bet lielas cietības dēļ to ir nepieciešams cept vai vārīt; vidusdaļa satur visvairāk cukuru un ir viskraukšķīgākā; „aste” ir bagāta ar sinepju eļļu, kas labvēlīgi darbojas uz gremošanu. Kontrindikācijas: akūtas kuņģa zarnu trakta saslimšanas, glomerulonefrīts, nesen pārciests infarkts.

Mārrutki – iznīcina baktērijas, noņem iekaisumu. Mārrutkiem ar rutku ir tuva radniecība, tāpēc tajos ir gandrīz tāds pats vērtīgo vielu sastāvs, turklāt tiem piemīt arī baktericīda un antiseptiska darbība. Katru dienu apstrādājot ādu ar mārrutku sulu, var atbrīvoties no vasaras raibumiem. No pirktiem sarīvētiem mārrutkiem jēgas ir maz, pēc rūpnieciskās apstrādes tajos paliek tikai šķiedrvielas. Ārstnieciskam efektam rekomendē izvēlēties svaigu sakni. Sarīvē to un sajauc ar citronu sulu. Var uztaisīt arī mārrutku tadžiku: 2 kg svaigu sarkano tomātu, 400 g mārrutku sakņu un 1 glāze augu eļļas, sāls pēc garšas. Svaigi pagatavotu maisījumu būtu vēlams apēst vienas nedēļas laikā. Kontrindikācijas ir tādas pašas kā rutkam.

Sinepes – pret nervu slimībām. Pēc darbības ir praktiski analoģiskas rutkam un mārrutkiem, bet to lieto arī pie nervu sistēmas slimību ārstēšanas – no sēžas nerva neirīta līdz histērijai. Kontrindikācijas tādas pašas kā rutkam.

Greipfrūts – figūras slaidumam. Tas satur dabīgus tauku dedzinātājus – inozitolu un pektīnu, uzlabo gremošanu un aktivizē aknu darbību. Greipfrūts normalizē asinsvadu darbu, samazina holesterīna līmeni, tonizē nervu sistēmu, palīdz pārvarēt apātiju, saasina atmiņu un uzmanību, noņem nogurumu. Tas tiek uzskatīts par visvērtīgāko augli. Visvairāk noderīgo vielu satur miza un rūgtās iekšējās starpsienas. Noderīgas ir arī sēkliņas – tiem piemīt izteiktas baktericīdas īpašības. Kontrindikācijas: nav noteiktas, tomēr greipfrūtu sula var pastiprināt zāļu toksicitāti.

 

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.