„Veselības noliktava” – šādus vārdus saka par daudziem dārzeņiem. To skaitā ir arī galda biete. Tā ir bagāta ar kāliju, fosforu, mikroelementiem: dzelzi, boru, kobaltu, cinku un varu, kas neitralizē pārmērīgu un kaitīgu skābumu un regulē daudzus bioķīmiskos un fizioloģiskos procesus organismā.
Atšķirībā no citiem dārzeņiem bietēs vairāk uzkrājas nātrijs, nevis kalcijs, kura dēļ paaugstinās asinsspiediens, sabiezē asinis, asinsvadi kļūst trausli un cieti. Tajās ir arī organiski saistīts hlors (8%), kas stimulē limfas kustību un lieliski attīra aknas, nieres un žultspūsli.
Liela nozīme ir organisko skābju kompleksam: ābolskābei, citronskābei, vīnskābei un pienskābei. Tās labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloru un attīra organismu no sārņiem. Bietes satur arī svarīgus B grupas vitamīnus, rutīnu, nikotīnskābi un folijskābi, kas paaugstina imunitāti un asinsvadu elastīgumu.
Bietēs ir daudz cukuru, olbaltumvielu, minerālsāļu un organisko skābju. Augsts joda saturs, tāpat kā viss iepriekšminētais, padara bietes par ļoti vērtīgu produktu cilvēkiem, kuri cieš no vairogdziedzera slimībām un aterosklerozes.
Īpaša vērtība no bioloģiski aktīvām vielām ir betaīnam, kas ir nepieciešams vielmaiņas normalizācijai un ātrākai augšanai; kā arī fermentam betanīnam, kas kavē ļaundabīgo audzēju attīstību. Šīs vielas sintezējas tikai bietēs.
Ļoti vērtīga ir arī biešu sula. To ir ieteicams dzert, lai veicinātu sarkano asins ķermenīšu daudzuma palielināšanos un uzlabotu asins sastāvu. Sulu lieto asinsspiediena pazemināšanai, pie menstruāliem traucējumiem, klimaktēriskajā periodā. Tas ir noderīgs pie aterosklerozes, hipertonijas, anēmijas, saindēšanās, veselības atgūšanas pēc vīrusu infekcijām. Biešu un burkānu (vai rutku) sulu maisījums ir ļoti noderīgs pie mazasinības (pa 1-2 ēdamkarotēm pirms ēšanas).
Diabētiķiem rekomendē dzert pa ¼ glāzes biešu sulas 4 reizes dienā, savukārt, pie hipertonijas – pa vienai ēdamkarotei sulas, sajauktas ar medu, 4-5 reizes dienā.
Lai saglabātu ārstnieciskās īpašības, biete nav jātīra, bet rūpīgi jānomazgā ar sūkli. Vāra dārzeni ne ilgāk par 30 minūtēm un nekavējoties atdzesē aukstā ūdenī. Ja vēlaties saglabāt un nostiprināt savu veselību, ēdiet bietes katru dienu. Lai tās neapniktu, gatavojiet dažādus ēdienus. Te būs dažas receptes:
Biešu putra ar āboliem
130 g biešu cep cepeškrāsnī, notīra un sarīvē. Pieliek nomizotus, sarīvētus ābolus (50 g), pievieno 4 g sviesta, cukuru, 40 g krējuma un sautē 10 minūtes.
Marinētas bietes
1 kg rīvētu biešu aplej ar verdošu marinādi (1 ēdamkarote cukura, pusglāze 9 % etiķa, pusglāze augu eļļas un tikpat ūdens) un atstāj uz 30 minūtēm. Pirms pasniegšanas pievieno valriekstus un ķiplokus.
Biešu sulu izmanto arī kā savdabīgu indikatoru: ar tās palīdzību var noteikt, kādā stāvoklī ir imūnā pretvēža organisma aizsardzība. Ja resnās zarnas mikroflora ir normāla, tad biešu sula urīnu nekrāso. Pretējā gadījumā urīns nokrāsojas sarkanīgā krāsā, kas liecina, ka organismā nav viss kārtībā. Vienreizējs gadījums, protams, vēl neko nenozīmē, bet ja tas atkārtojas vairākkārtīgi, tad ir laiks doties pie ārsta.
Jau senos laikos putriņu no bietēm izmantoja kā pretiekaisuma līdzekli uz brūcēm un čūlām.