10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Kā izvēlēties veselīgu maizi, ko lietot uzturā?

 

339410-1024x640

Mācīsimies izvēlēties pareizu maizi.

Ar ko baltmaize ir bīstama?

Baltmaize, kūkas un saldie cepumi provocē aizkuņģa dziedzeri izdalīt vairāk insulīna. Uzziniet vairāk par produktiem – provokatoriem.

Pilngraudu maize

Īstā pilngraudu maize ir ļoti veselīga, tā satur apmēram 3 g šķiedrvielu katrā kumosā. Izvēlēties to nav grūti – sastāvdaļu sarakstā punktam „veseli graudi” ir jābūt pirmajā vietā. Tas nozīmē, ka maizes pagatavošanai milti netika attīrīti un tajos saglabājās visas vērtīgas īpašības.
Ja maizes sastāvā ir norāde „dabīgi kvieši” vai ”dabīgi rudzi”, tas vēl nebūt nenozīmē, ka maize ir pilngraudu, un negarantē to, ka graudi netika attīrīti no apvalkiem un asniem.
Parastie milti mēdz slēpties arī aiz tādiem nosaukumiem kā „bagātināti milti”, „multi-graudu”, „daudzgraudu”.

Maize ar sēklām un riekstiem

Nevajadzētu aizmirst, ka šo piedevu dēļ maizei ir vairāk kaloriju. Piemēram, 10 g saulespuķu sēkliņu dēļ „veselīgā” maizītē kaloriju saturs pieaug par 60 kkal. Turklāt ar sēkliņām, riekstiem, žāvētiem augļiem un dārzeņu piedevām ražotāji nereti maskē maizi, kas izgatavota no parastiem baltiem miltiem, nodēvējot to par diētisko produktu. Obligāti pārbaudiet kaloriju daudzumu uz maizes etiķetes. Ja punkts „veseli graudi” sastāvdaļu sarakstā nav pirmajā vietā, tad jūsu priekšā ir maize no parastiem miltiem, tikai ar augstāku kaloriju saturu.

Tauki un citi papildus kaloriju avoti

Miltu izstrādājumos bieži vien ietilpst arī augu vai dzīvnieku izcelsmes tauki. Centieties nepirkt maizi, kuras sastāvā ir hidrogenētas augu eļļas, daļēji hidrogenēti tauki, margarīns un kulinārijas tauki. Pie ingredientiem, kuri paaugstina kaloriju daudzumu, attiecas arī sīrupi un karamele. Uzmanīgi pētiet sastāvu!

Sāls

Sāli pievieno ne tikai garšai, bet arī rauga kontrolei mīklā. Tikai viens pilngraudu maizes kumosiņš satur ap 200 g nātrija. Pirmajā mirklī varētu likties, ka tas nav daudz, bet šī vielas rekomendējamā diennakts deva sastāda 1800 g. Un parasti dienā mēs apēdam vairāk par vienu kumosiņu maizes.
Vismazāk sāls ir tajos miltu izstrādājumos, kuriem uz iepakojuma tā ir norādīta pēdējā vietā, noteikti pēc miltiem un ūdens.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.