1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

21. Gadsimta pandēmija – aptaukošanās

 

29045

Ekonomiski attīstītajās valstīs gandrīz pusei iedzīvotāju ir liekais svars, bet trešdaļa no tiem cieš no aptaukošanas. Ar katru gadu palielinās bērnu un pusaudžu skaits, kam ir palielināts ķermeņa svars. Pēdējā laikā daudzās attīstītās valstīs ir paaugstinājies dzīves līmenis ir mainījušies ēšanas paradumi, kas satur ar kalorijām un taukiem bagātu viegli pieejamu ēdienu. Augļu, dārzeņu un ar šķiedrvielām bagātu produktu lietošana ir samazinājusies, kas nozīmīgi ietekmē organisma metabolismu un imūno sistēmu. Pārmērīgs svars attīstās tad ja ir pārlieku kaloriju uzņemšana situācijā kad organismam nav nepieciešama ši slodze, kā rezultātā šīs vielas metabolizējās un akumulējās iekšejos orgānos jeb zemādas taukos.
Aptaukošanās jeb adipozitāte (adipositas) ir daudzfaktoru slimība, kas ir saistīta ar pārmērīgu tauku uzkrāšanos, attīstoties vairāku orgānu sistēmu traucējumiem. Pārmērīga svara laikā cilvēka tauku šūnas palielinās un pieaug to kvantitatīvais skaits.

Faktori, kas ietekmē svara pieaugumu:

1. Pārmērīgs enerģijas uzņemšana (starpība cik enerģijas (kalorijas) Jūs uzņemat ar ēdienu un cik organisms ir spējīgs patērēt tiešo funkciju izpildei)
• Vienāds uzņemtais enerģijas daudzums ar organisma patērēto daudzumu- Jūsu svars nemainās
• Vairāk energētisko vielu uzņemšana nekā pateriņš- svara pieaugums
• Vairāk organisms patērē enerģijas nekā Jūs uzņemat- svara zudums.
2. Mazkustīgs dzīvesveids
Pētījumi ir apliecinājuši, ka 2 stundas pavadot pie televizora ikdienā paaugstina palielināta svara attīstību. Dod priekšroku automašīnu vadīšanai nekā pastaigai, sēdošs darbs pie datora šie visi ir principiālie faktori, kad nedod iespēju organismam sadedzināt uzņemto enerģiju no Jūsu ēdiena, Mazkustīgam cilvēkam sirds- asinsvadu slimību, cukura diabēta un vēža attīstības risks ir augstāks.

3. Apkārtējā vide

Mūsu dzīves apstākļi nav ideāli piemēroti veselīga dzīvesveida ieradumiem, faktiski tie veicina aptaukošanos. Daži skaidrojošie iemesl:

• Pārmērīgas ēdienu porcijas kafeinīcās, restorānos, kur piedāvā nopirkt vienu porciju, kur otrā tiek piedāvāta bez maksas (organismam nav nepieciešami tādi apjomi)
• Nav plaši pieejama veselīga pārtika, vai to izcenojums ir pārāk dārgs.
• Pārtikas reklāma. Mērķauditorija ir bērni un pusaudži kurus aicina pirkt augskaloriju,treknus ēdienus, “fast food” un cukurētos dzērienus.
• Neregulārs darba grafiks. Cilvēki bieži vien saka, ka nav laika fiziskām aktivitātēm, jo garās darba stundas atņem visu iespējamo enerģiju un dzīvesprieku.

4. Miega trūkums
Nekvalitatīvs un nepietiekošs miegs izraisa metabolisma un hormonālos traucējumus, kuru rezultātā nākamā dienā cilvēks alks pret treknu un bagātīgu ar ogļhidrātiem ēdienu.

5. Ģenētika un ģimenes anamnēze
Ģenētikai ir sava loma aptaukošanās attīstība, bet tikai 10-15% gadījumos, pārsvarā visnopietnākie faktori ir dzīvesveids, ēšanas paradumi un mazkustīgums.

6. Veselības stāvoklis
Dažādu slimību un hormonālo traucējumu dēļ, var attīstīties ūdens bilances traucējumi un hormonu disbalans kā pie vairogdziedzera darbības traucējumiem (hipofunkcija) un policistisko olnīcu sindroma (PCOS).

7. Medikamenti
Medicīniskie preparāti, zāles var arī sekmēt svara pieaugumu, uzmanība jāpievērš hormonāliem preparātiem, steroid saturošiem medikamentiem, anti- depresantiem.

8. Psiho- emocionālie faktori
Cilvēkam kas pārdzīvo psiho- emocionālo spriedzi izdalās stresa hormons- Kortizols. Kortizols organismā uztur normālu asinsspiedienu un regulē metabolismu. Kortizols atbild par insulīna un ogļhidrātu ātro patēriņu, kas paaugstina cukura līmeni asinīs. Rezultātā cilvēkam attīstās nenovēršama paaugstināta apetīte.

9. Smēķēšana
Smēķēšanas atmešana var netieši izraisīt ķermeņa svara pieaugumu. Nesmēķējot mēles garšas kārpiņas ir jutīgākas pret ēdiena garšu, kā arī uzlabojās smaržas uztvere- cilvēkam gribās ēst.

10. Līdz ar nodzīvotiem gadiem
Viens no novecošanās faktoriem ir muskulatūras pavājināšanās it īpaši mazkustīgam cilvēkam. Muskuļi nespēj kvalitatīvi sadedzināt kalorijas. Ar gadiem, jāsamazina uzņemto kaloriju daudzums.

Untitled

Aptaukošanās diagnostikai un pakāpes noteikšanai vecumā no 18 – 65 gadiem izmanto ķermeņa masas indeksu (ĶMI). Lai noteiktu ĶMI, jāizmēra auguma garums (metros) un svars (kilogramos): kg/ m2.

Novērtējums ĶMI (kg/m2)
Pazemināts < 18.5 Normāls 18.5-24.9 Lieks svars >25
Aptaukošanās >30
Aptaukošanās I 30.0-34.9
Aptaukošanās II 35.0-39.9
Aptaukošanās III >40.0

Lai samazinātu lieko svaru jāievēro trīs veinkārši pamatprincipi:
1) Jums ir jāplāno un jāregulē darbs- atpūta
2) Jums ir jākoriģē Jūsu uzturs
3) Jums ir jābūt pēc iespējas aktīvakām

Autore:

Dr. Jana Janovska

Āste- dermatoveneroloģe

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.