2.2 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Dažādu augu eļļu dziedinošās īpašības

 

38615cebf0429da7 Sezama eļļa Ir bagāta ar vitamīniem, cinku un kalciju. Izmanto pie elpošanas sistēmas slimībām, anēmijas, iekšējās asiņošanas, vairogdziedzera hiperfunkcijas, pret helmintozi, pie paaugstināta kuņģa skābes daudzuma; to rekomendē lietot cukura diabēta slimniekiem. Sezama eļļa paaugstina trombocītu skaitu un uzlabo asins recēšanu. Palīdz nomest svaru pie aptaukošanās un stiprina ķermeni. Ir labs palīgs pie kuņģa-zarnu kolīta, nefrīta, pielonefrīta un nierakmeņu ārstēšanas.

Linsēklu eļļa Palīdz estrogēna izstrādē. Linsēklu eļļa ir arī spēcīgs antioksidants. Ārīgi to izmanto ādas un matu kopšanai (satur A un B grupas vitamīnus). Eļļu rekomendē lietot grūtniecēm un sirds slimniekiem, jo tā satur omega-3 taukskābes. Satur arī E un F vitamīnus. Linsēklu eļļa jālieto uzturā bez iepriekšējās termoapstrādes, jo karstums bojā eļļu – rodas nepatīkama smaka un tumša krāsa. Eļļa ir jāglabā ledusskapī, tumšā pudelē, derīguma termiņš ir ierobežots.

Sinepju eļļa Izmanto kā mērci salātiem, dārzeņiem. Tajā ir visi taukos šķīstošie vitamīni: A, K, P, D, kā arī vitamīns B6 (piedalās slāpekļa vielmaiņā, aminoskābju sintēzes un sadalīšanās procesos). Pateicoties savām baktericīdām un antiseptiskām īpašībām, sinepju eļļa lieliski noder kuņģa-zarnu trakta, sirds-asinsvadu un saaukstēšanos slimību ārstēšanai.

Kukurūzas eļļa Augsts E vitamīna saturs eļļā veicina cilvēka organisma imūnās sistēmas stiprināšanu. To sauc par „jaunības vitamīnu”, jo tas kavē organisma novecošanās procesus, ietekmē vielmaiņu, holesterīna daudzumu asinīs, uzlabo aknu, zarnu, žultspūšļa funkcijas. Vitamīns E ir neaizvietojams pie „sieviešu” un nervu slimību ārstēšanas. Nepiesātinātās taukskābes (F vitamīns) paaugstina organisma pretestību infekcijas slimībām un veicina liekā holesterīna izvadi no organisma.

Olīveļļa Normalizē spiedienu, uzlabo sirds un gremošanas orgānu darbību. Ārīgi var izmantot kā dezinficējošo un atjaunojošo līdzekli. Rekomendē uzglabāt sausā, vēsā, tumšā vietā, tālāk no dažādiem virtuves aromātiem.

Ķirbju eļļa Satur lielu daudzumu bioloģiski aktīvo vielu: fosfolipīdus, B1, B2, C, P vitamīnus, flavonoīdus, nepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes. Ķirbju eļļa normalizē prostatas darbību un novērš adenomas veidošanos, paaugstina potenci. Tā ir noderīga pie aterosklerozes un sirds išēmiskās slimību ārstēšanas. Novērš žultsakmeņu veidošanos, aizsargā aknas un uzlabo kuņģa-zarnu trakta darbību, pazemina holesterīna līmeni asinīs, aizsargā pret saules apdegumiem, veicina audu reģenerāciju, stimulē organisma imunitāti, veicina matu un nagu atjaunošanos un paātrina to augšanu. Ķirbju eļļai ir pretiekaisuma, antiseptiska, pretsēnīšu, pretparazītu darbības. Lieto pie kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlām. Izmanto kā mērci salātiem. Nerekomendē sildīt. Uzglabā tumšā, vēsā vietā, cieši noslēgtā pudelē.

Ciedru eļļa A, B, E, D, F, 14 aminoskābju, 19 mikroelementu, olbaltumvielu un polinepiesātināto taukskābju avots. Izmanto kompleksterapijā pie pankreatīta, holecistīta, vēnu varikozes, atrofiskām čūlām, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlām. Ciedru eļļa uzlabo matu un nagu stāvokli, uzlabo asins sastāvu, paaugstina hemoglobīnu. Regulē tauku vielmaiņu, pazemina holesterīna daudzumu asinīs. Ir efektīvs līdzeklis pie dažādām ādas slimībām, apdegumiem un apsaldējumiem. Eļļu izmanto arī masāžai pirtīs un saunās, tā atjauno ādu, uzlabo tās elastību.

Zemesriekstu eļļa Plaši izmanto cepšanai, mērču pagatavošanai. Izmantošana medicīnā: ārstē strutainas un slikti dzīstošas brūces, paaugstina potenci un libido, uzlabo atmiņu, uzmanību un dzirdi, pazemina holesterīna līmeni asinīs, uzlabo nieru un žultspūšļa darbību, novērš trombu veidošanos, nomierina nervu sistēmu. Zemesriekstu eļļas sastāvā nav holesterīna.

Valriekstu eļļa Veicina brūču, čūlu dzīšanu. Ir efektīvs līdzeklis psoriāzes, ekzēmas, furunkulozes, vēnu varikozes ārstēšanai. Izmanto kā notievēšanas un organisma atjaunošanas līdzekli. Stiprina asinsvadus, pazemina holesterīna izstrādi un kardioloģisko saslimšanu risku. Veicina radionuklīdu izvadi no organisma. E vitamīna avots.

Smiltsērkšķu eļļa Satur karotinoīdus, E, F, A, K, D vitamīnus un bioloģiski aktīvās vielas. Beta karotīna avots. Lieto pie kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlām kompleksterapijas, ginekoloģiskām saslimšanām, apdegumiem, izgulējumiem, hroniskām augšējo elpošanas ceļu slimībām, radzenes čūlām, taisnās zarnas patoloģiskiem procesiem, smaganu iekaisumiem un parodontozes, aterosklerozes, ādas savainojumiem, akūtām un hroniskām slimībām kā dziedējošo līdzekli, redzes uzlabošanai, pret trombu veidošanos.

Kaņepju eļļa Izmanto mērcēs, marinādēs, cepšanai. Pēc ķīmiskā sastāva tā līdzinās linsēklu eļļai. Izmanto kā Omega-3 taukskābes avotu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.