8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Klāt septembris! 5 noteikumi, kas jāievēro dodoties uz bērnudārzu

 
original-1362558740
Mazulis ir jau paaudzies un bērnu kopšanas atvaļinājums iet uz beigām, mammai ir jāiziet darbā, bet mazulim ir pienācis laiks doties uz bērnudārzu. Kā var sagatavoties ikdienas atvadām? Lai adaptācija notiktu viegli un nesāpīgi, atcerieties sekojošus noteikumus:
1. Vecums
Bērns psiholoģiski ir gatavs bērnudārza gaitām tikai no 3 gadu vecuma. Neskatoties uz to, ka mazuļi bieži vien jau 2- 2,5 gados bez īpašām problēmām paliek mājās bez mammas ar kādu no tuviniekiem, patstāvīgi ģērbjas, ēd un prasās uz podiņa, tomēr līdz 3 gadu vecumam bērnam ir grūti orientēties jaunajā vietā un ilgstoši atrasties bez mammas.
2. Bērnudārza izvēle – tas ir nopietni
Ja Jums nepatīk bērnudārzs vai audzinātājas, tad arī Jūsu mazulis tur jutīsies nedroši, viņam būs sarežģīti adaptēties. Turklāt izvēle ir jāizdara vēl stājoties rindā, nevis jau tad, kad bērns ir sācis apmeklēt konkrēto bērnudārzu.
 
3. Jārīkojas pakāpeniski
Ja Jūs atstāsiet bērnu nepazīstamā vietā ar nezināmiem cilvēkiem uz 3 stundām vai pat uz visu dienu, mazulis, pirmkārt, stipri nobīsies. Diemžēl vēl eksistē tādi bērnudārzi, kuros Jums var pateikt – atstājiet bērnu un ejiet prom. Tomēr Jūs varat pastāvēt uz to, lai palīdzētu bērnam pierast pie bērnudārza pakāpeniski, vairākos etapos:
 
– 1. etaps “Iepazīšanās”
3-5 dienu laikā Jūs ar bērnu kopā ar bērnudārza grupiņu ejiet pastaigā, iepazīstieties ar bērniem un uzlabojiet kontaktu ar audzinātājām. Pie reizes izpētiet ar mazuli telpas, kurās viņš atradīsies.
– 2. etaps “Šķiršanās”
Tad, kad apkārtne ir izpētīta un bērns ir pieradis, Jūs varat sarunāt ar viņu, ka aiziesiet uz veikalu, kamēr viņš paspēlēsies. Tikai neaizejiet “slepus” – šādu nodevību bērnam nav viegli pārdzīvot. Otrās nedēļas laikā Jūs varat atstāt bērnu grupiņā sākumā uz pastaigas laiku, tad no brokastīm līdz pastaigai un, visbeidzot, izņemt viņu pēc pusdienām. Labi būtu nostiprināt šo etapu un izņemt bērnu uzreiz pēc pusdienām vēl kādu nedēļu.
– 3. etaps “Klusā stunda”
Pie klusās stundas nav viegli pierast. Starp citu, pēc dienas miega mazs bērns var dezorientēties mazpazīstamā vidē. Tāpēc, lai mazulis nenobītos, ir svarīgi, lai Jūs pirmajās dienās būtu tuvumā un, ja nepieciešams, varētu viņu izņemt no bērnudārza uzreiz pēc dienas miega.
– 4. etaps “Visa diena”
Tad, kad jūs veiksmīgi iziesiet visus iepriekšējos etapus, droši pārejiet uz pilnām dienām.
4. Uztaisiet brīvdienu nedēļas vidū
Tas, protams, nav ērti, ja Jūs jau atsākāt strādāt. Tomēr, ja Jūs turpmāk plānojiet strādāt, nevis pastāvīgi sēdēt uz slimības lapām, pirmā etapa laikā šis noteikums ir svarīgs.
5. Adaptācijai ir savi termiņi
Par adaptācijas laiku var uzskatīt visu pirmo gadu: mazulim vēl būs jāiepazīst dažādi bērnudārza pedagogi, jāiemācās draudzēties un pārdzīvot konfliktus, uzstāties svētkos… Tieši tāpēc pirmajā gadā labāk ir atteikties no piedalīšanos papildus pulciņos.
Un atcerieties, bērnam ir tiesības uz regresu. Ja Jūs ar sapratni izturēsieties pret viņa vājībām, viņš būs pārliecinātāks un ātri virzīsies tālāk. Piemēram, ja no rīta mazulis Jūs nelaiž, tad palieciet ar viņu, ienāciet kopā grupiņā un pagaidiet, kamēr viņš apradīs. Un tikai pēc tam dodieties projām.
Veiksmīgu jums adaptācijas laiku!
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.