5.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Uzzini, kāpēc ir jāēd žāvētie augļi

 
640
1. Žāvētas aprikozes ir sirds un asinsvadu dakteris. Tajās ir daudz kālija un antioksidantu, tās izvada no organisma slikto holesterīnu. Žāvētas aprikozes var būt noderīgas cilvēkiem ar problēmām ar vairogdziedzeri un diabēta slimniekiem.
2. Ananāss. Žāvēti ananāsi ir kālija, magnija, dzelzs, cinka, B grupas vitamīnu un šķiedrvielu avots. Tie palīdz arī atbrīvoties no tūskas, dod spēku un uzlabo garastāvokli. Palīdz atmest smēķēšanu (mazina tieksmi).
3. Baklažāni. Tie palīdz ātri atbrīvoties no holesterīna pangām, mazina sliktā holesterīna koncentrāciju asinīs. Baklažānos ir daudz vara, kobalta un mangāna, kas uzlabo asins sastāvu un liesas darbību. Baklažānos ir pietiekami daudz dzelzs, tāpēc tie ir noderīgi pie anēmijas; daudz kālija, kas palīdz izvadīt lieko šķidrumu no šūnām. Baklažānus izmanto cukura līmeņa mazināšanai asinīs.
4. Banāni ir kālija avots. Žāvēti augļi ir bagāti ar dabīgu cukuru, kas labi uzsūcas asinīs. Banāns satur olbaltumvielu triptofānu, kas pārvēršas serotonīnā. Tas uzlabo garastāvokli, palīdz atslābināties un sajusties laimīgam.
5. Rozīnes, īpaši gaišās, satur maksimālu kālija daudzumu, daudz fosfora. Tās palīdz pie saspringta intelektuāla darba, eksāmenu periodā. Rozīņu lietošana ir laba parodontozes profilakse.
6. Žāvēti ķirši uzlabo spēju koncentrēties, pavājina atkarību no nikotīna.
7. Sēnes. Jebkuras žāvētas sēnes palīdz nomest svaru. Tās satur olbaltumu, kas pēc savām īpašībām neatpaliek no liellopu gaļas olbaltumiem, bet neatstāj pēc sevis toksiskas vielas. Žāvētas baltās sēnes ir spēcīgs antidepresants, intelektuālās darbības stimulators un līdzeklis pret migrēnu. Žāvētas apšu un bērzu bekas palīdz cīņā ar anēmiju, aterosklerozi, kā arī ar “slinko zarnu sindromu”. Pagatavošanas laikā sēnes mērcē 4 h aukstā ūdenī, izspiež un vāra 30 minūtes. Žāvētas gailenes ir lielisks sorbents, izvada sliktās vielas no jūsu zarnu trakta, kā arī radionuklīdus ne sliktāk par sarkanvīnu. Visas žāvētas sēnes satur kāliju.
8. Bumbieri. Augļi satur unikālas ēteriskās eļļas, bioloģiski aktīvās vielas, kas paaugstina organisma aizsargspējas, pretestību infekciju slimībām, pretiekaisuma darbību un palīdz cīnīties pret depresiju. Ārstnieciskā uzturā bumbierus iekļauj pie sirds, aknu slimībām, cukura diabēta, pie sliktas kapilāru caurlaidības. Kompots no žāvētiem bumbieriem spēj atbrīvot no veca kolīta, kā arī paaugstināt seksuālo aktivitāti.
9. Žāvētai melonei piemīt laba tonizējoša darbība, kā arī urīndzenošas, žultsdzenošas, pretiekaisuma, vēderu mīkstinošas, attīrošas īpašības (ārīgi attīra ādu, iekšķīgi – zarnu traktu un urīna izdales sistēmu). Uzlabo asinsriti, veicina holesterīna izvadi no organisma, normalizē vielmaiņu. Īpaši noderīga melone ir cilvēkiem pēc aknu slimībām un tiem, kuri cieš no aizcietējumiem.
10. Kabacī ir maz kaloriju, bet daudz dažādu mikroelementu – dzelzs, varš, fosfors, kālijs, magnijs un nātrijs. Ir augsts C un B grupas vitamīnu saturs.

 

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.