11.4 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Veselība un skaistums, matus krāsojot ar tēju

 

640x600_1_85_20131118-hair-post2

Tēja ir brīnumains līdzeklis, kas palīdz attīrīt, tonizēt, barot ar vērtīgām vielām visu organismu. Lai uzlabotu šo efektu, cilvēki ir izdomājuši daudzas „individuālās” receptes: matiem, sejas, roku un ķermeņa ādai u.c. Bet šodien mēs parunāsim par tējas nestandarta pielietošanu – matu krāsošanu. Mati kļūst arī neticami spīdīgi un maigi.

Ar ko tēja ir labāka par parastām matu krāsām?

Pirmkārt jau ar dabisku izcelsmi. Nekādi līdzekļi no ķīmiskās laboratorijas nav salīdzināmi ar pašas Dabas spēku. Tēja jau vairākus gadu tūkstošus tiek lietota kulinārijā, medicīnā, kosmetoloģijā, pat okultā praksē. Viss pateicoties tam, ka tējas lapām piemīt bagātīga enerģētika: „maigas” krāsvielas, kas labvēlīgi ietekmē matus; unikāls vitamīnu, antioksidantu un aminoskābju kopums, kurus organisms nespēj ražot patstāvīgi.
Otrkārt, universāls pielietojums. Tējas lapas kā krāsvielu var lietot jebkurā vecumā, jebkādam matu tipam un tonim. Alerģiskas reakcijas parasti netiek novērotas. Tomēr pievērsiet uzmanību tam, vai tējas paciņas sastāvā neietilpst mākslīgas krāsvielas un aromatizētāji – alerģija pret tiem rodas 45 % sieviešu.

Matu krāsošanas receptes

Kastaņtoņa iegūšanai (šī pati recepte noder arī sirmu matu nokrāsošanai): 2 ēdamkarotes granulētās tējas apliet ar 2 glāzēm verdoša ūdens. Vārīt 30 minūtes uz lēnās uguns, izkāst. Pēc atdzišanas uznest nelielu daudzumu uz mitriem, tīriem matiem. Tad uzlikt polietilēna maisu un aptīt ar biezu dvieli. Ja vēlaties iegūt gaišāku toni, tad turiet 20 minūtes, ja tumšāku – 40 minūtes. Nomazgāt nav nepieciešams.

Lai iegūtu vara toni: 2 ēdamkarotes riekstu lapu samaisīt ar 2 ēdamkarotēm tējas. Apliet ar 500 ml verdoša ūdens, turēt uz lēnās uguns aptuveni 20 minūtes, tad 15 minūtes dot nostāvēties un atdzist.

Spilgta vara toņa iegūšanai: 200 g sīpolu mizu apliet ar 500 ml baltvīna, turēt uz mazās uguns 20 minūtes.

Gaišbrūnu matu pārkrāsošanai sarkanīgi brūnā krāsā: vienā glāzē verdoša ūdens uzvārīt 2-3 ēdamkarotes tējas, turēt uz mazās uguns 15 minūtes, dot nostāvēties 30-40 minūtes. 15-20 minūtes turēt matos, tad noskalot ar siltu ūdeni.

Sirmi mati brūnā tonī: 4 tējkarotes tējas uzvārīt 1/3 glāzes ūdens. 40 minūtes vārīt uz mazās uguns, tad pievienot 4 tējkarotes kakao (vai šķīstošās kafijas). Turēt 1 h, noskalot ar siltu ūdeni.

Daži padomi

Pēc otrās receptes principa tēju var samaisīt kopā ar sinepēm, kumelītēm, kanēli, hennu, basmu, kakao, kafiju u.c. Kā var noteikt, kādu krāsu dos konkrētais komponents? Vienkārši paturiet prātā novārījuma krāsu: piemēram, kumelītēm tā ir dzeltenīga, tad arī matu tonis būs viegli zeltains. Sinepes vārīšanas laikā dod smilšu krāsu, kanēlis – „sarkano smilšu” krāsu utt. Atcerieties, ka henna – tā vienmēr ir spilgti ruda krāsa, un samaisot to ar tēju, sanāk vēl izteiksmīgāks, pat nedaudz izaicinošs tonis, kas vislabāk nokrāso tumši brūnus matus.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.