4.3 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Tu zināji, ka veselība sākas no kājām?

 
feet
Kā izrādās, cilvēka organisms sāk novecot no kājām!
To atklāja vēl senie ķīnieši, viņu rakstos ir atrodami paņēmieni kāju stiprināšanai un attiecīgi arī organisma novecošanas aizkavēšanai.
Obligāti jāstaigā basām kājām! Protams, ja nav iespējams to izdarīt ārā, tad staigājiet mājās. Ja jums ir auksta grīda, tāpat novelciet čības nost vismaz uz 10 minūtēm. Ja pietiks pacietības darīt tā 3 reizes dienā, tad jūs var apsveikt – līdz vecumam vēl tālu! Obligāti ir jāstaigā uz pirkstgaliem, papēžiem, kā arī uz ārējām un iekšējām pēdu malām. Tas stiprina muskuļus, kaulus, uzlabo kāju asinsriti un tādējādi uzlabo iekšējo orgānu darbību. Un tas nav nemaz tik grūti izdarāms, ja vien nav slinkums darīt.
Katru dienu var viegli sist savas pēdas, uzreiz aiz kāju pirkstiem. Šim nolūkam var izmantot gumijas vai koka āmurīti, lecamauklu, noderēs pat tukša pudele. Pēc kāda laika jūs sajutīsiet siltumu un mieru visā ķermenī. Šo procedūru uzskata par vienu no labākajiem līdzekļiem kāju un visa pārējā organisma asinsrites uzlabošanai.
Tiem, kam ir problēmas ar acīm, būtu labi katru dienu 5 minūtes ar koka nūju viegli sist pa otrā un trešā pirksta pamatni – tā ir zona, kas reflektoriski ir saistīta ar acīm.
Ķīnieši mediķi iesaka masēt īpašo punktu pēdas velvē – Yun-tsyuai. Ja to dara regulāri, tad uzlabojas asinsrite un atslābinās kāju muskuļi. Šis punkts atrodas uzreiz aiz kāju pirkstiem, pēdas velves vidū. Masāžu veic, nestipri uzspiežot uz punkta 20 reizes pēc kārtas uz vienas kājas, tad uz otras. Masāžu ir vēlams veikt no rīta un vakarā. Šo procedūru var veikt arī “mitrā veidā”: kājas ielikt bļodā ar siltu ūdeni (38 grādi) un gaidīt, kamēr tās kļūs sarkanas, tad ar īkšķiem uzspiest uz Yun-tsyuai punkta 80 reizes pēc kārtas. Pēc procedūras ir vēlams 3-5 minūtes ar rokām izrīvēt pēdas.
Ja no rītiem jums “īd” pēdas un ir grūti veikt pirmos soļus, pieceļoties no gultas, tad, visticamāk, jūsu kājā dzīvo artroze. Un, protams, ir jākonsultējas pie reimatologa un ortopēda! Stāvokli palīdzēs atvieglot iepriekš aprakstīta masāžu tehnika, ja to veic kopā ar pretsāpju, pretiekausumu geliem (ibuprofēnu, diklofenaku u.c. vielas saturošiem). Vēl var mēģināt izmantot medicīniskās žults kompreses: piesūcināt audumu, aptīt kājas, pa virsu aptīt ar polietilēnu, tad ar vilnas šalli, vai uzvilkt vilnas zeķes uz visu nakti. Tas viss jādara ļoti akurāti, jo žults smērējas. No rīta viss jānoņem, procedūra ir jāatkārto pārdienās.
Un noteikti ir daudz jākustas! Dzīve ir kustībā! Veselīgi ir taisīt arī kontrasta procedūras, aplejot kājas ar karstu un aukstu ūdeni. Tas paaugstina tonusu, uzlabo asisnriti un paildzina jaunību.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.