6 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

20 interesanti fakti par to, kā reaģē cilvēki

 

6dcd84_big

1. Cilvēki ar augstu testosterona līmeni gūst baudu no citu dusmām.

2. Cilvēki cenšas pazemot citus, kad nav par sevi pārliecināti. Izmēģinājumā, tie, kuriem pateica, ka viņi IQ testu ir izpildījuši slikti, izteica vairāk nacionālo un reliģiozo aizspriedumu, nekā tie, kuriem pateica, ka testu ir izpildījuši izcili.
3. Turklāt cilvēki ir sirsnīgi pārliecināti, ka viņu negatīvās domas par citiem ir sirsnīgas un tām nav nekāda sakara ar pazemināto pašvērtējumu. Citu pazemošana palīdz atjaunot pašvērtējumu.
4. Cilvēku uzvedību ietekmē ķermeniskas sajūtas. Piemēram, ir izturīga asociācija starp smaguma sajūtu un “nozīmīgumu“, “nopietnību”, “svarīgumu”. Cilvēki novērtēja cilvēku kā nopietnāku un stabilāku, ja rezumē tika iesniegts smagā mapē un otrādi.
5. Tieši tāpat, stīvuma un cietuma sajūta dara cilvēkus nelokāmus. Cietos krēslos sēdošie pārrunu laikā bija nepiekāpīgāki. Raupjas virsmas jušana izsauc cilvēkos sarežģītību attiecībās ar cilvēkiem, bet aukstums ir cieši saistīts ar vientulības sajūtu.
6. Cilvēkiem ir nosliece uz amorālu uzvedību un neizpildīt lūgumus pēc palīdzības, ja tam nav jāpieliek nekāda piepūle vai nevajadzēs cilvēkam tieši atteikt.
7. Vairums cilvēku uzvedas “kā pienākas”, ja viņiem jāpieņem morālais lēmums citu acu priekšā. Tiešā lūgumā pēc palīdzības, ziedojuma vai parakstu vākšanā atsaka retāk.
8. Meli pieprasa lielu mentālo piepūli. Cilvēkam vienlaicīgi galvā vajag saturēt melus – lai tos runātu, patiesību – lai to slēptu. Rezultātā viņš izsaka daudz vienkāršākus priekšlikumus un sliktāk tiek galā ar atjautības uzdevumiem.
9. Kad cilvēkus novēro, tie uzvedas labāk. Novērošanas ilūzija arī darbojas. Pietika ar to, ka pašapkalpošanās ēdnīca piekarināja fotogrāfiju ar acīm, lai lielākais vairums cilvēku pēc sevis sāktu novākt traukus.
10. Turklāt uzvedība iedarbojas uz morāli ( jā – jā). Cilvēki, kuri kādam ir samelojuši, piemānījuši vai kā savādāk uzvedušies amorāli, pēc tam savādāk vērtē kas ir labi un kas ir slikti.
11. Pievilcīgs, godīgs izskats viegli var maldināt. Cilvēkiem ir nosliece vairāk ticēt ārējam izskatam nevis sirsnīgumam. Pat profesionāļi 86% gadījumu par godīgiem uzskatīja melojošus cilvēkus ar sirsnīgām manierēm.
12. Ārējam izskatam ir svarīga loma balsošanā un politiķu izvēlē. Vēlētāji izdara secinājumus par politiķu kompetenci pēc brieduma sejā un fiziskās pievilcības. Protams, neapzināti.
13. Veiksmīgākos un bagātākos uzskata par gudrākiem, zinošākiem un tamlīdzīgi, un otrādi. Cilvēkiem bieži ir nosliece domāt, ka tie ,kuri ir veiksminieki, un tie, kuri vairāk cieš, ir to pelnījuši.
14. Laimīgāks ir nevis tas, kuram daudz naudas, bet tas, kuras tās vairāk nekā kaimiņam. Daļēji tādēļ rodas neapmierinātība par lielu naudu. Cilvēki pastāvīgi sevi salīdzina ar kaimiņu. Palikuši bagāti viņi sāk apgrozīties jaunās aprindās, kur cilvēkiem ir vēl vairāk naudas un pacelties augstāk par klātesošajiem nav viegli.
15. Dusmas cilvēkā pastiprina tieksmi valdīt. Cilvēki pieliek lielākas pūles objekta iegūšanai, kurš viņiem asociējas ar dusmīgām sejām. Agrāk tas tika uzskatīts tikai par pozitīvu emociju īpašībām.
16. Jo sarežģītāks risinājums jāpieņem, jo vairāk cilvēkiem ir nosliece atstāt visu kā ir. Ja veikalā ir pārāk liela izvēle un cilvēki uzreiz nevar noteikt, kura prece labāka – viņi aizies bez pirkuma.
17. Kad cilvēki jūt, ka nevar kontrolēt notiekošo, viņi sāk redzēt neeksistējošas likumsakarības savā starpā nesaistītās ainās un ticēt sazvērestības teorijai.
18. Cilvēki nožēlo par ātri pieņemtiem lēmumiem, pat, ja rezultāts viņus apmierina. Te pat nav svarīgs laiks, kurš tika atvēlēts lēmuma pieņemšanai. Svarīgi, vai cilvēks jūt,ka laika bija pietiekami.
19. Ne visi riski tiek uztverti vienādi. Viens un tas pats cilvēks var bezbailīgi lekt ar izpletni un baidīties iebilst
priekšniekam. Dresēt tīģerus un baidīties iepazīties ar simpātisku sievieti.
20. Garlaicībai ir sava gaišā puse. Garlaikojošies cilvēki meklē iespēju veikt labus darbus, izklaides viņiem ir apnikušas un tām nav jēgas viņu dzīvē.
 

2 KOMENTĀRI

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.